Norge
PST tror ikke valgpåvirkning er en prioritet for andre land
– Lite sannsynlig, sier PST.

2025 er valgår, og påvirkning og spionasje fra andre land er tidvis oppe som samtaleemne.
Blant annet nylig ved partiet Fred og rettferdighet (FOR) sin kampanje på kollektivtransporten i Oslo.
Flere påpekte at dette kunne være russisk innblanding og finansiering, og Atle Berge kom frem som mannen bak pengene til kampanjen. Mer om han kan du lese her.
Med litt over 100 dager igjen til valget tror ikke PST at valgpåvirkning er en prioritet for andre land.
Vurderer det som lite sannsynlig
PST henviser til sin årlige nasjonale trusselvurdering som sier noe om det generelle bildet. PST sier at den fortsatt vurderes som relevant for 2025.
– Vi vurderer det for øvrig som lite sannsynlig at påvirkning av valget til høsten vil være et høyt prioritert mål for fremmede stater, sier Trond Hugubakken, kommunikasjonsdirektør i PST, til ABC Nyheter.
I februar kom Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) med en rapport der de mener at faren for utenlands valgpåvirkning øker.
Der er det Russland, Kina og Iran som er de mest relevante aktørene.

Oppgir ikke spesifikke land
Men etterretningstrussel fra andre land er fortsatt betydelig, selv om de ikke har troen på at valgpåvirkning er en prioritet hos utenlandske stater.
PST oppgir ikke hvilke land de følger ekstra nøye med på, men i sin årlige trusselvurdering er det også Russland, Kina og Iran som er trukket frem.
«Vi forventer at autoritære stater vil gjennomføre påvirkningsoperasjoner i Norge i 2025. I en tid med økt geopolitisk konflikt har fordekte påvirkningsoperasjoner og desinformasjon blitt sentrale virkemidler som fremmede stater benytter i forsøk på å endre beslutninger og holdninger til sin fordel. Hensikten er å bevare sikkerheten til eget regime gjennom å svekke det vestlige verdi- og sikkerhetsfellesskapet og styrke landets globale posisjon. Påvirkningsoperasjoner kan foregå både i det fysiske og i det digitale rom», står det i rapporten som PST henviser til.