Erna Solberg: – Det bør vi ikke avvise nå

Høyre-leder Erna Solberg.
Høyre-leder Erna Solberg. Foto: NTB

Høyre-lederen utelukker ikke at Norge bør sende fredsbevarende styrker til Ukraina på sikt. Sylvi Listhaug er mer avventede. 

– Norge har tradisjon for å stille opp med fredsbevarende styrker, når det foreligger en fredsavtale. Det bør vi ikke avvise nå. Hvis vilkårene og rammene er i tråd med det vi mener er riktig, må også Norge vurdere bidrag. Dette vil i så fall være en fredsbevarende styrke. Hver gang vi sender styrker til utlandet, må vi vurdere om vi har de riktige styrkene til det som skal løses etter en eventuell fredsavtale.

Det sier Høyre-leder Erna Solberg til ABC Nyheter.

Mandag åpnet Storbritannias statsminister Keir Starmer, som første europeiske leder, for at de kan sende soldater som en del av en fredsbevarende styrke til Ukraina.

I et innlegg The Telegraph skrev han at soldatene kan sendes hvis det forhandles fram en fredsavtale mellom Ukraina og Russland. Sveriges utenriksminister åpnet i et intervju med svensk P1 samme dag også for å sende soldater.

SV rystet

Frp-leder Sylvi Listhaug er avventende.

– Det er det naturlig å ta stilling til når det eventuelt blir en problemstilling. Det viktigste nå er at Ukraina og Europa får ta del i eventuelle fredsforhandlinger, sier Listhaug til ABC Nyheter.

Ingrid Fiskaa (SV) mener det er viktig å lytte til hva Ukraina trenger. Foto: NTB
Ingrid Fiskaa (SV) mener det er viktig å lytte til hva Ukraina trenger. Foto: NTB

Ingrid Fiskaa, utenriks- og forsvarspolitisk i talsperson i SV, sier det er mange måter Norge kan bidra på positivt i en fredsløsning.

– Fredsbevarende styrker kan være en måte, men også gjennom støtte til gjenoppbygging, sivilsamfunn og humanitære behov. Her er det viktig at vi lytter til hva Ukraina trenger, sier Fiskaa til ABC Nyheter.

Hun sier videre at fredsforhandlingene straks må inn på rett spor.

– SV er rystet over at USA og Russland diskuterer en fredsavtale for Ukraina over hodet på Ukraina. Forhandlingene må inn på FN-sporet, og Ukraina må være med. SV mener det er FN som bør lede eventuelle fredsbevarende styrker etter en fredsavtale. Dersom Norge blir spurt om å delta i de, vil vi selvsagt vurdere det da.

Hastemøte

Solberg mener det aller viktigste nå er å bli enige om reelle sikkerhetsgarantier for Ukraina.

– Bakgrunnen for det er at tilliten til at Russland vil overholde en eventuell fredsavtale er svært lav. Vi kan verken risikere eller tillate at Russland bruker en eventuell fredsavtale som en pause til å bygge opp styrker og igjen angripe Ukraina eller andre land. Diskusjonen om europeiske bidrag til en eventuell fredsstyrke er viktig, og Europa og USA må være koordinerte, sier Solberg.

Bjørnar Moxnes, utenrikspolitisk talsperson i Rødt, sier partiet støtter målet om en varig, rettferdig fred i tråd med folkeretten. Han er klar på at fredsforhandlinger ikke kan gjennomføres over hodet på Ukraina.

– Vi mener Norge skal engasjere seg for å bidra til fredsløsninger som ikke belønner angriperen, og som nå er på overtid. Rødt er mot å sende norske styrker inn i krigen som fortsatt pågår, og ønsker ikke å forskuttere utfallet av de aktuelle samtalene. Ved en fredsavtale som innebærer fredsbevarende styrker, må en eventuell forespørsel fra Ukraina eller FN om at Norge skal bidra vurderes konkret, ut fra situasjonen og mandatet, sier Moxnes til ABC Nyheter.

Mandag skal europeiske ledere samles til hastemøte i Paris om Ukraina. Frankrikes president Emmanuel Macron har innkalt til møtet, som blant annet skal handle om støtte til Ukraina.

Det er for tidlig å diskutere om hvorvidt Norge skal sende fredsbevarende styrker til Ukraina, mener statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Fra norsk side kan jeg bare bekrefte at vi kommer til å bidra til ukrainsk sikkerhet og trygghet også etter en fredsløsning, men i dette spørsmålet er det for tidlig å trekke en konklusjon, sier Støre til NTB.

Dersom forespørselen kommer, skal det gjøres en grundig vurdering av det.

– Det kommer til å bli en grundig prosess om et viktig spørsmål, sier han.

Melby: – Selvfølgelig bør Norge bidra

Venstre-leder Guri Melby er derimot klar i sin tale:

Arild Hermstad, partileder i MDG, og Guri Melby, partileder i Venstre, mener Norge bør bidra med soldater i en eventuell fredsbevarende styrke i Ukraina. Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB
Arild Hermstad, partileder i MDG, og Guri Melby, partileder i Venstre, mener Norge bør bidra med soldater i en eventuell fredsbevarende styrke i Ukraina. Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB

– Selvfølgelig bør også Norge bidra med soldater i fellesskap med våre allierte, slik Storbritannia og Sverige nå åpner for, sier Melby til NTB.

Miljøpartiet De Grønnes partileder Arild Hermstad mener også at debatten bør tas nå.

– Hvis Ukraina ønsker europeiske fredsbevarende styrker i landet etter en våpenhvile, bør også Norge være åpne for å stille soldater og materiell til disposisjon, sier han til NTB.