Katastrofemåling for KrF: – Veldig dramatisk
Kristelig Folkeparti er langt under sperregrensen på septembermålingen til ABC Nyheter og Altinget. Det skjer kun uker etter bråket i partiledelsen som førte til Olaug Bollestads avgang.
– Det er ingen god måling for KrF, og ikke der vi ønsker å ligge. Det neste året skal vi jobbe for velgernes tillit, slik at vi kan fortsette det viktige arbeidet på Stortinget, sier fungerende partileder Dag-Inge Ulstein til ABC Nyheter.
På septembermålingen fra Opinion, laget på oppdrag fra ABC Nyheter og Altinget, faller Kristelig Folkeparti kraftig fra målingen i august.
Partiet faller langt under sperregrensen, og får en oppslutning på 2,5 prosent. Det er en nedgang på 2,1 prosentpoeng fra målingen i august.
– Dette er veldig dramatiske tall for KrF. Det ser ut som det rakner for KrF nå, sier redaktør i den kristne avisen Dagen, Vebjørn Selbekk, til ABC Nyheter.
– Dette er kjente mønster når det er lederstrid og internt bråk, det går utover oppslutningen. Det skremmer bort velgerne. sier redaktøren videre.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenMålingen er gjennomført i perioden 27. august - 2. september.
22. august gikk Olaug Bollestad av som partileder etter en uke med uro i partiet. Tre ansatte i KrF skal ha sendt et skriftlig varsel der de blant annet anklager partilederen for å ha en kritikkverdig lederstil.
Stortingsmåling fra Opinion for ABC Nyheter og Altinget september 2024
Endring fra sist måling, som var i august, i parantes:
Arbeiderpartiet: 21,1 (-0,1)
Høyre: 25,4 (-1,5)
Senterpartiet: 5,9 (+0,1)
Fremskrittspartiet: 16,8 (+1,8)
Sosialistisk Venstreparti: 8,8 (+1,8)
Rødt: 6,7 (+0,8)
Venstre: 5,6 (-1,3)
Miljøpartiet De Grønne: 3,2 (+0,1)
Kristelig Folkeparti: 2,5 (-2,1)
Andre: 2,5 (-2,1)
Størst av de andre er Konservativt (1,6), som nå har passert
Industri- og Næringspartiet (1,2).
- Opinions partibarometer for september 2024 er basert på 1000 telefonintervjuer ved et tilfeldig utvalg.
- 75 prosent har avgitt svar om partipreferanse.
- Telefonintervjuene er gjennomført i perioden 27. august - 2. september.
- Barometeret er beregnet på grunnlag av spørsmål om partipreferanse i dag og partipreferanse ved stortingsvalget 2021. Følgende spørsmål ble stilt: «Dersom det var stortingsvalg i morgen, hvilket parti ville du da stemme på?» og Stemte du ved stortingsvalget i 2021? I så fall, hvilket parti stemte du på da?»
- Resultatene må tolkes innenfor feilmarginer som varierer mellom 1,0 og 3,1 prosentpoeng. De største partiene har de største feilmarginene. Resultatene er vektet på kjønn, alder og stemmegivning ved stortingsvalget 2021.
– Det er klart velgerne reagerer
Bollestad skal på sin side ha anklaget sine to nestledere Dag-Inge Ulstein og Ida Lindtveit Røse, samt KrFs generalsekretær Ingunn E. Ulfsten, for å prøve å presse henne ut, ifølge flere medier.
Ulstein er i dag fungerende partileder, men hvem som skal lede partiet i fremtiden virker å være i det blå.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Det gjør det heller ikke lettere. Man har en midlertidig partileder som sier at han verken skal lede partiet videre eller er interessert i en plass på Stortinget, sier Selbekk.
Videre påpeker Selbekk at dette skjer samtidig som KrF «har hatt en stor mulighet» til å markere i en sak som historisk sett har vært viktig for partiet, nemlig abortsaken. Dagen etter at Bollestad gikk av, foreslo regjeringen å utvide retten til selvbestemt abort i Norge fra uke 12 til uke 18.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Dette burde være en viktig sak som KrF kunne markere seg på, men det forsvinner totalt i det interne bråket, sier Selbekk.
Han er kritisk til kommunikasjonen til KrF om Bollestads avgang.
– Det er ingenting offisielt fra partiet om hvorfor. Det er klart at velgerne reagerer på det, og det er ikke overraskende at KrF blir straffet. Men det er overraskende at de blir straffet så hardt.
– En nyhet som tas imot med stor frykt
Opinion-rådgiver Martin Stubban påpeker at KrF gjorde en god måling i august, og at tilbakegangen nå er «signifikant».
– De har hoppet litt over og under sperregrensen de siste årene, og det er liten tvil om at dette er en dårlig måling for KrF. Partiet har slitt i lang tid, og da er det siste man trenger en intern konflikt i ledelsen, sier Stubban til ABC Nyheter.
Partiet Konservativt (tidligere Partiet De Kristne) får 1,6 prosent på målingen, en solid oppgang fra 0,4 prosent fra august.
Artikkelen fortsetter under annonsenStubban sier man ikke kan fastslå om disse velgerne har gått fra KrF til Konservativt, ettersom det er snakk om små tall.
– De fleste KrF-velgerne fra valget i 2021, setter seg på gjerdet eller går til Høyre. Men man kan si at det er plausibelt, uten at man har sikkert tallmateriale på det, at kristne velgere ser seg om til andre kristne partier.
Selbekk kan knapt huske at Konservativt har hatt en bedre måling.
– Dette tror jeg er en nyhet som tas imot med veldig stor frykt på partikontoret til KrF.
Høyre fortsatt størst
KrF har ligget under sperregrensen på Poll of polls' snittmålinger siden mai i år.
For øvrig viser målingen at Høyre fortsatt er landets største parti. Erna Solbergs parti får en oppslutning på 25,4 prosent. Det er en liten nedgang fra målingen i august. Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet står så å si på stedet hvil med henholdsvis 21,1 og 5,9 prosent.
Både SV og Fremskrittspartiet gjør gode målinger sammenlignet med målingen i august. Begge partiene går opp 1,8 prosentpoeng. Fremskrittspartiet får 16,8 prosent, mens SV får 8,8.