Blinken lover mer våpen til Ukraina: – Kommer til å utgjøre en forskjell

USAs utenriksminister Antony Blinken arbeidet om bord på toget på vei til Kyiv. Foto: Brendan Smialowski / AP / NTB
USAs utenriksminister Antony Blinken arbeidet om bord på toget på vei til Kyiv. Foto: Brendan Smialowski / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs utenriksminister Antony Blinken har ankommet Ukrainas hovedstad Kyiv, der han kom med våpenlovnader til landets president Volodymyr Zelenskyj.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blinkens ankom Kyiv tidlig tirsdag morgen med tog fra Polen.

– Målet er å sende et kraftig signal for å forsikre ukrainerne, som i øyeblikket står i en svært vanskelig situasjon, sier en amerikansk tjenesteperson til journalister som er med Blinken på reisen.

Og signalet kom i form av beroligende våpenmeldinger til ukrainerne. Blinken fortalte til Zelenskyj at våpen allerede er i ferd med å ankomme landet, og at enda mer er på vei.

– Det kommer til å utgjøre en forskjell, sier den amerikanske utenriksministeren.

Sårt tiltrengt

Våpenforsyningene er sårt tiltrengt for det ukrainske militæret, som har lidd flere tap på slagmarken de siste ukene.

Zelenskyj takket Blinken for det han omtaler som en nødvendig våpenpakke, samtidig som han ba om mer. Ukrainas president fortalte at de trenger to luftvernsystemer til beskyttelse av Kharkiv, med en gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kongressen i USA hadde i flere måneder kranglet om utarbeidelse av en militær støttepakke til Ukraina. 24. april kunne president Joe Biden omsider sette signaturen på hjelpepakken.

I ferd med å bli levert

Artilleri, langdistanseraketter kjent som ATACMS, og luftvernutstyr er nå i ferd med å bli levert til de ukrainske styrkene, ifølge tjenestepersonen i Blinkens reisefølge.

Blinken forteller at USA er fast bestemt på at Ukraina etter hvert skal stå på egne bein økonomisk, militært og demokratisk.

– Et sterkt og suksessfullt Ukraina i vekst er det beste svaret overfor Putin, sier han.

Tirsdagens besøk er Blinkens fjerde til Ukraina siden starten på den russiske invasjonen i februar 2022.