Norge trekker seg fra omstridt oljeavtale

Energiminister Terje Aasland (Ap) trekker Norge fra det internasjonale energicharteret. Avtalen er ikke ratifisert i Norge, og det er dermed ikke nødvendig å stortingsbehandle avgjørelsen. Foto: Rodrigo Freitas / NTB
Energiminister Terje Aasland (Ap) trekker Norge fra det internasjonale energicharteret. Avtalen er ikke ratifisert i Norge, og det er dermed ikke nødvendig å stortingsbehandle avgjørelsen. Foto: Rodrigo Freitas / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge følger etter EU og trekker seg fra det internasjonale energicharteret – en avtale som skulle sikre internasjonale investeringer i olje og gass.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Europarlamentet sluttet seg denne uken til EU-kommisjonens forslag om å trekke unionen fra avtalen fordi den er i strid med klimamålene.

Avtalen fra 90-tallet gjør det mulig for energiinvestorer å saksøke land og kreve erstatning dersom politiske tiltak eller lover har en negativ effekt på deres fortjeneste.

På det meste hadde 72 land signert avtalen, men den siste tiden har flere trukket seg.

Nå følger altså Norge etter. Det kommer fram i en brevveksling mellom Energi- og Utenriksdepartementet som nettavisen Energi og Klima har fått innsyn i.

Ifølge nettavisen begrunner Energidepartementet avgjørelsen blant annet med at Norge ikke har ratifisert avtalen.

Norge signerte energicharteret i 1995, men det ble aldri ratifisert fordi avtalen inneholdt regler for tvisteløsninger mellom land som Utenriksdepartementets eksperter mente var i strid med Grunnloven.