Flertall blant unge franskmenn: Villige til å slåss i Ukraina for å beskytte Frankrike

Frankrikes president Emmanuel Macron hilser på franske soldater i Safawi, øst for Amman i Jordan, i desember 2023.
Frankrikes president Emmanuel Macron hilser på franske soldater i Safawi, øst for Amman i Jordan, i desember 2023. Foto: Ludovic Marin / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom Frankrikes sikkerhet er truet som følge av Russlands krig mot Ukraina, er halvparten av unge franskmenn villige til å slåss på ukrainsk jord.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kommer frem i en undersøkelse gjennomført blant 2.300 personer mellom 18 og 25 år i Frankrike.

Det skriver den franske avisen LeParisien.

Spørsmålet respondentene fikk, var dette: «Hvis beskyttelsen av Frankrike krevde at landet engasjerte seg i krigen i Ukraina, ville du være klar til å forsvare landet ditt?»

Les alt om krigen i Ukraina her

51 prosent av de spurte svarte «ja». 17 prosent sa seg «helt enig», mens 34 prosent svarte «kanskje ja» på om de ville være villig til å verve seg til militæret og kjempe på Ukrainas territorium hvis det var nødvendig for å forsvare Frankrikes interesser.

Stor usikkerhet

Oppdragsgiver for undersøkelsen var Institutt for strategiske studier ved militærskolen (IRSEM ), og Generaldirektoratet for internasjonale relasjoner og strategi (DGRIS).

Selve målingen ble gjennomført sommeren 2023, men studiens resultater ble publisert først 12. april i år. I månedene som har gått mellom innsamling av data og publisering, har det skjedd mye i krigen, og det internasjonale ordskiftet er betydelig skjerpet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er derfor stor usikkerhet ved om tallene ville ha vært de samme i dag, og om dagens tilspissede forhold mellom Russland og Vesten ville ha forsterket eller redusert støtten til et eventuelt fransk militært engasjement på ukrainsk territorium.

Håner russerne: «Hvor mange droner trengs for å sprenge en panservogn?»

– Ukraina er eksistensiell for Frankrike

I midten av mars uttalte Frankrikes president Emmanuel Macron til fransk TV at han ikke utelukket at vestlige soldater kan bli sendt til Ukraina, noe både USA, Tyskland og Nato for øvrig anser som helt uaktuelt på det nåværende tidspunkt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er ikke i en slik situasjon i dag, men alle muligheter er åpne. Dersom situasjonen forverrer seg, vil vi sørge for at Russland aldri vinner. Krigen i Ukraina er eksistensiell både for Europa og for Frankrike. Dersom Russland vinner denne krigen, vil Europas troverdighet være redusert til null, advarte Macron.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Reuters konfronterte Vladimir Putin med Macrons uttalelser, svarte han:

– Det er åpenbart at dette blir ett steg unna en fullskala tredje verdenskrig. Jeg tror knapt noen vil være interessert i det, sa Putin.

– Macron utgjør en fare for vårt kontinent

Italias visestatsminister, Matteo Salvini, fra ytre høyrepartiet Ligaen, har anklaget Macron for å være en krigshisser, og at han risikerer å sette Europas sikkerhet i fare, skriver Le Monde.

– Jeg mener at president Macron med sine ord utgjør en fare for vårt land og vårt kontinent. Jeg vil ikke etterlate vårt barn et kontinent som er klar for å gå inn i tredje verdenskrig, sa Salvini i slutten av mars.

Flere vestlige land, deriblant Norge, har gitt titusenvis av ukrainske soldater opplæring. Det er trolig bare et spørsmål om tid før Ukraina blir medlem av Nato, og EU, men før det kan skje må krigen i Ukraina avsluttes, og fred inngås.