Svensk politi får utvidede fullmakter i visse områder

En ny lov gir svensk politi utvidede fullmakter til kroppsvisitering, selv om det ikke foreligger mistanke om lovbrudd. Dette bildet er fra Malmö i mars i fjor der flere personer ble såret i en skyteepisode. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB
En ny lov gir svensk politi utvidede fullmakter til kroppsvisitering, selv om det ikke foreligger mistanke om lovbrudd. Dette bildet er fra Malmö i mars i fjor der flere personer ble såret i en skyteepisode. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Riksdagen i Sverige har vedtatt en ny lov som gir politiet anledning til å kroppsvisitere personer i utvalgte områder, selv uten mistanke om lovbrudd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

151 av representantene i Riksdagen stemte for den nye loven, mens 148 representanter fra Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet og Miljöpartiet stemte imot opprettelsen av det den borgerlige regjeringen kaller sikkerhetssoner.

– Det er en stor risiko for at dette leder til raseprofilering, sa Mattias Vepsä fra Socialdemokraterna under debatten.

Han viste til at unge med utenlandsk bakgrunn ofte blir kroppsvisitert uten at politiet finner noe og fastholdt at den eksisterende politiloven åpenbart gikk langt nok.

Loven som nå er vedtatt etablerer områder der politiet får utvidede fullmakter til å gjennomføre kroppsvisitering og gjennomsøke kjøretøy, selv når det ikke foreligger mistanke om noe kriminelt.

– Kroppsvisitering krever ikke konkret mistanke om lovbrudd, men det kreves fortsatt saklige grunner som aldri bare skal være motivert av etnisitet eller nasjonalitet, sa Louise Meijer fra regjeringspartiet Moderaterna i debatten.