Per-Willy Amundsen (Frp) trekker seg som leder av justiskomiteen på Stortinget

Per-Willy Amundsen (FrP) under muntlig spørretime i Stortinget.
Per-Willy Amundsen (FrP) under muntlig spørretime i Stortinget.  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Per-Willy Amundsen (Frp) bekrefter at han trekker seg som leder av justiskomiteen på Stortinget. Vervet har han hatt siden oktober 2021.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amundsen trekker seg etter at han publiserte flere kontroversielle uttalelser om «arabere», Islam og kvinner på Facebook. Flere mener uttalelsene er klart rasistiske.

Natt til fredag la Amundsen ut et innlegg i anledning kvinnedagen, der han gikk ut mot «radikale kvinnemennesker som ikke vet opp eller ned på en penis».

Kvinnene har lyktes i å «holde menn tilbake», skrev Amundsen i innlegget som ble gjengitt av Dagbladet og siden slettet.

– Et språk som ikke er greit

Til avisen forklarte Amundsen at han hadde drukket for mye whisky, og at han ikke kunne huske å ha lagt det ut, men at det trolig var han som sto bak.

– Det er ikke noe jeg ville skrevet i dag. Det hører ikke hjemme på en Facebook-side til en politiker. Det er et språk som ikke er greit, sa Amundsen.

Søndag ettermiddag ble det kjent at han trekker seg som leder av justiskomiteen på Stortinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv mener Amundsen at han ikke har gjort noe ulovlig.

– Jeg har ikke gjort noe ulovlig, men jeg ser og har stor forståelse for at disse uttalelsene på Facebook har vært en stor belastning for partiet. Det tar jeg på alvor, sier han til NRK.

Listhaug: – Dessverre helt nødvendig

Frp-leder Sylvi Listhaug sier at Per-Willy Amundsens Facebook-innlegg skapte stor skuffelse innad i partiet.

– Det var dessverre helt nødvendig at Per-Willy Amundsen tok ansvar og trakk seg som leder av Stortingets justiskomité, sier Listhaug til TV 2.

Frp-leder Sylvi Listhaug ville lørdag ikke svare på om Amundsen kunne fortsette som leder av justiskomiteen etter innleggene på Facebook.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Natt til fredag la Amundsen ut et innlegg i anledning kvinnedagen, der han gikk ut mot «radikale kvinnemennesker som ikke vet opp eller ned på en penis». Søndag kunne NRK bekrefte at han trekker seg som leder av justiskomiteen på Stortinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det han gjorde, skapte stor skuffelse og sterke reaksjoner i partiet, sier Listhaug.

Frp-leder Sylvi Listhaug. Foto: Annika Byrde / NTB
Frp-leder Sylvi Listhaug. Foto: Annika Byrde / NTB

Liste over islamister

Torsdag kveld skrev Amundsen i kommentarfeltet under et innlegg om hans støtte til Israel at han førte en liste over islamister og ville sende dem hjem til sine hjemland.

Overfor VG hevdet han at utspillet var ironisk. I kommentarfeltet til innlegget, som ble slettet, skrev Amundsen:

«Islamister som ytrer seg her kan reise til helvete. Jeg vil gjøre alt jeg kan for å sende dere hjem til deres hjemland. Dersom du ytrer deg med antisemittiske holdninger her fram til 2025 kan vi rydde opp. La oss telle dere opp … Og sende dere ut», heter det blant annet i innlegget som avisen gjengir.

– Man må ha sett hele debatten for å forstå konteksten. Den var full av antisemittiske innlegg, direkte jødehat. I tillegg kom det flere sterke personangrep mot meg. Jeg ble blant annet kalt «undermenneske», «nazist» og «broren til ABB», hevdet Amundsen i sitt svar til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremskrittspartiets ungdomsparti mener det er bra at Amundsen trekker.

– Jeg mener det er bra at Per Willy nå trekker seg som komitéleder og ser alvoret i situasjonen han har satt partiet i, sier FpU-leder Simen Velle til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SV: – Glad for at han trekker seg

SVs justispolitiske talsperson Andreas Sjalg Unneland sier det er klokt at Per-Willy Amundsen trekker seg etter kontroversiell Facebook-aktivitet.

– Dette er en klok vurdering, og jeg er glad for at Amundsen nå trekker seg. Uttalelsene på Facebook, og holdningene som kom til uttrykk i dem, bør være uforenlige med å ha høye tillitsverv som leder for justiskomiteen eller justisminister, sier Unneland til NTB.

– Et viktig spørsmål framover blir hvordan Erna Solberg forholder seg til Amundsens holdninger, og om hun mener at slike holdninger kan være forenlige med å styre i en regjering ledet av henne.