Forsvarssjef Eirik Kristoffersen: «Russland kommer til å tape krigen»

Russlands president Vladimir Putin gjorde korsets tegn da han deltok på en ortodoks julegudstjeneste i Frelserens kirke sammen med familiene til militært personell som har mistet livet under den spesielle militæroperasjonen i Ukraina. Markeringen fant sted i Novo-Ogaryovo utenfor Moskva, Russland, søndag 7. januar 2024.
Russlands president Vladimir Putin gjorde korsets tegn da han deltok på en ortodoks julegudstjeneste i Frelserens kirke sammen med familiene til militært personell som har mistet livet under den spesielle militæroperasjonen i Ukraina. Markeringen fant sted i Novo-Ogaryovo utenfor Moskva, Russland, søndag 7. januar 2024. Foto: Mikhail Voskresensky / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Idet den svært blodige nabokrigen mellom Europas to største land går inn sitt tredje år, kommer Norges forsvarssjef med sin personlige spådom: Han mener Putin er dømt til å tape på alle fronter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en kronikk i Aftenposten går forsvarssjefen uvanlig hardt ut, og stempler den stadig mer diktatoriske Vladimir Putin som arkitekten bak den verste krigen på europeisk jord siden 2. verdenskrig.

«Krigen har kostet og kommer til å koste Russland dyrt. Selv om russiske styrker vinner enkelte slag, så vil landet tape selve krigen. De russiske tapene i personell og materiell er store», skriver general Eirik Kristoffersen.

Les alt om krigen i Ukraina

Verste siden Hitler-Tyskland

Han legger alt ansvar for krigsutbruddet på Kremls enehersker. Uten Putins velsignelse ville aldri krigen sett dagens lys, mener Norges øverstkommanderende.

Dermed tillegger han Putin alt ansvar for at hundretusener av soldater er drept eller såret, millioner er drevet på flukt, og at det er begått krigsforbrytelser som savner sidestykke siden Hitler-Tyskland herjet på 1940-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han kommer før eller siden til å tape

Norges forsvarssjef Eirik Kristoffersen. Foto: Lise Åserud / NTB Foto: NTB
Norges forsvarssjef Eirik Kristoffersen. Foto: Lise Åserud / NTB Foto: NTB

«Ansvaret for å avslutte denne krigen, ligger hos den som startet den. President Putin må forstå at det ikke er noen opsjon hverken for ham, Russland eller det russiske folk å fortsette denne meningsløse russiske krigføringen. Putin har skylden, og han kommer før eller siden til å tape», oppsummerer den norske forsvarssjefen.

Han har fulgt den ekstremt blodige krigen tett siden russiske tanks rullet inn over grenselinjen mellom Ukraina og Russland natt til 24. februar 2022.

Fra den dagen har den europeiske sikkerhetsordenen brutt sammen. Alle tidligere avtaler er makulert. Nå er det bare bomber, raketter og våpenets makt som teller.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er én person som kan stanse krigen når som helst

Forsvarssjefen bruker sterke ord for å beskrive Putins nådeløse fremferd mot en selvstendig nasjon. Putin har stemplet Ukraina som et nazi-rede, men har selv brukt metoder som flere eksperter mener gir gjenklang til den brutale Stalin-tiden og Hitlers forskrudde verdisyn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Det massive angrepet på Ukraina var brutalt og minnet om scener vi i Europa ikke hadde opplevd siden andre verdenskrig. Det er én person som kan stanse den når som helst, og det er han som startet det hele», fastslår Eirik Kristoffersen.

(Artikkelen fortsetter under video)

Video: Knuser Putins soldater: «Episk ødeleggelse»

Mener Putin oppnådde det motsatte av det han håpet på

I kronikken i Aftenposten skriver han rett ut at Putin har ført landet sitt inn i en katastrofe, at han ikke har oppnådd sine opprinnelige målsetninger om å okkupere Ukraina, bytte ut et demokratisk valgt ukrainsk lederskap, eller å hindre en utvidelse av Nato.

Forsvarssjefen mener at krigen, stikk i strid med Putins intensjoner, har isolert Russland ytterligere, og samtidig bidratt til at samholdet i Nato er sterkere enn noensinne.

– På et tidspunkt når de et punkt der de kollapser

Kristoffersen mener likevel Vesten burde gjort mye mer for å støtte og integrere Ukraina etter 2014, og at det kunne ha virket avskrekkende på Russland, og dermed hindret en storkrig i Europa. Nå venter han på Putins fall.

« Vi har sett det før. Autoritære regimer kan ha militær fremgang, men på et tidspunkt når de et punkt der de kollapser. Når det skjer, blir konsekvensene store og uforutsigbare. Russland er ikke nær et slikt punkt ennå, men landet er nærmere nå enn før», skriver Eirik Kristoffersen.