Erna Solberg: Jeg har forståelse for at Borch trekker seg

Solberg har forståelse for Borchs beslutning.
Solberg har forståelse for Borchs beslutning. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre kaller Borch-saken en «veldig uheldig sak» for Sandra Borch (Sp) og regjeringen. Frps Sylvi Listhaug sier Støre-regjeringen framstår som «tidenes skandaleregjering».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– At en statsråd er tatt for plagiat, kan åpenbart være egnet til å svekke tilliten til henne. At det er statsråden med ansvar for nettopp forskning- og høyere utdanning som er tatt i plagiat, gjør dessverre ikke saken mindre alvorlig, sier Høyres utdanningspolitiske talsperson Jan Tore Sanner.

Erna Solberg sier hun har forståelse for at Borch selv velger å gå av som forsknings- og høyere utdanningsminister etter det som har blitt kjent.

–Jeg ønsker henne alt godt videre og håper hun har gode folk rundt seg nå i stormen, sier Solberg.

– Skandaleregjering

Frps Sylvi Listhaug sier Støre-regjeringen framstår som «tidenes skandaleregjering».

– Hvordan er det mulig å takke ja til utdannings- og forskningsminister når hun selv har jukset da hun studerte? Det virker ikke som det ikke er noen ende på skandalene i regjeringen til Støre, sier Listhaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå må det snart være nok, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Frp-leder Sylvi Listhaug. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Frp-leder Sylvi Listhaug. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Raja: Fornuftig av Borch

Abid Raja i Venstre synes det var fornuftig av Borch å trekke seg.

– Plagiering og forskningsjuks er svært alvorlig i utgangspunktet, og er totalt uforenlig med å være statsråd for forskning- og høyere utdanningsfeltet, sier Venstre-nestlederen.

– Av hensyn til tilliten til politikerne, som har fått seg en alvorlig knekk det siste året med flere habilitetssaker, så er det bra at Borch tar ansvar og går av.

Støre: – Ikke forenlig med den tilliten som er nødvendig

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at det som er kommet fram om Sandra Borchs masteroppgave, ikke er forenlig med tilliten som er nødvendig for å være forsknings- og høyere utdanningsminister.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har forståelse for at Sandra Borch synes denne saken gjør det vanskelig for henne å ha nødvendig tillit som statsråd for høyere utdanning. Det som er fremkommet, er ikke forenlig med den tilliten som er nødvendig for å være forsknings- og høyere utdanningsminister, sier Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han legger til at Sandra Borch har gjort en viktig jobb som statsråd i to departementer.

– Og jeg har satt stor pris på samarbeidet, sier Støre.

Vedum: – Har satt spor

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier Borch har gjort en feil, og at hun selv har valgt å ta ansvar for det.

– Det har jeg respekt for. Hun har vært en dyktig statsråd, som har satt spor. Hun har vært en tydelig røst, først for landbruket og så i sin rolle som statsråd for forskning og høyere utdanning. Borch har vært viktig for partiet sitt, og vil fortsette å være det i Stortinget, sier Slagsvold Vedum.

Borch kom inn i regjeringen som landbruks- og matminister i oktober 2021. Hun tiltrådte som forsknings- og høyere utdanningsminister i august 2023.

Høye krav til neste statsråd

MDG-nestleder Ingrid Liland synes saken er trist og bekymringsfull på vegne av forskning og høyere utdanningssektoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Under denne regjeringen har universitets- og høyskolesektoren først fått en statsråd i Borten Moe som overhodet ikke forsto sektorens behov, og nå en statsråd som har begått alvorlig fusk i sin egen tid som student, sier hun.

Den neste statsråden «må forholde seg til sektoren med den seriøsiteten den fortjener».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Olaug Bollestad (KrF) sier saken er alvorlig.

Det er viktig at vi politikere tar ansvar for våre feil. Det er et alvorlig tillitsbrudd Borch har gjort. Samtidig vil jeg si at hun er en dyktig politiker og motdebattant, sier Bollestad.

Studentleder: – Rimelig med reaksjon

Leder for Norsk studentorganisasjon (NSO), Oline Sæther, sier samarbeidet med Borch har vært godt. Foto: Frederik Ringnes / NTB
Leder for Norsk studentorganisasjon (NSO), Oline Sæther, sier samarbeidet med Borch har vært godt. Foto: Frederik Ringnes / NTB


Samarbeidet med Sandra Borch har vært godt, men det er rett og rimelig med en reaksjon, sier lederen for Norsk Studentorganisasjon (NSO).

– Det er synd at det er en slik sak som fører til hennes avgang. Vi håper den nye ministeren følger i hennes fotspor om å være studentenes minister og en som går i tett dialog med oss, sier NSO-leder Oline Sæther til Nettavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge kan imidlertid ikke ha en minister for høyere utdanning som blir tatt for å kopiere andres akademiske arbeid uten å oppgi kilde, slår Sæther fast.

Samtidig ber hun om et tydeligere regelverk for juks og plagiering.

– I dag finnes det ikke noe slikt nasjonalt regelverk som sier hva fusk er. Det er det opp til hver institusjon å definere.