Tyrkisk trøbbel for Putins egg-plan

– Vi klarte ikke å tilpasse oss i tide, sa Putin, og ba om unnskyldning for eggprisene. Han la skylden på regjeringen for den akutte eggkrisen.
– Vi klarte ikke å tilpasse oss i tide, sa Putin, og ba om unnskyldning for eggprisene. Han la skylden på regjeringen for den akutte eggkrisen. Foto: Andrey Smirnov / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Egg-krisen i Russland fortsetter. Det som skulle bli nødløsningen for russiske husholdninger, viste seg å by på uventet trøbbel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den prekære egg-mangelen i Russlands skulle løses av import fra eggprodusenter i nabolandet Tyrkia.

Tyrkia er en Russlands største handelspartnere, men tilgangen på de etterlengtede eggene ble raskt snudd til et mareritt.

Ifølge en russisk rapport skal mer enn en femtedel av eggene importert fra Tyrkia være infisert med den svært smittsomme fugleinfluensaen H5N1, skriver Newsweek.

I tillegg skal flere av eggleveransene være infisert av salmonella og botulisme, det vil si en potensielt alvorlig forgiftning forårsaket av et toksin produsert av botulinum-bakterien.

Store dagligvare kjeder har stanset eggsalget

I november skal eggprisene ha vært om lag 40 prosent høyere enn på samme tid året før. Ifølge den russiske føderale statistikkdatabasen Rosstat fortsetter prisene å stige.

Etter at det ble oppdaget smittsomme sykdommer i om lag 20 prosent av de importerte eggene, ble det slått alarm. Flere av de største dagligvarekjedene skal ha stanset eggsalget inntil videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er nødvendig å sikre at det ikke er noen trussel mot forbrukerne. Selvfølgelig kan noen av produktene allerede være solgt. Men inkubasjonstiden kan i de fleste tilfeller være opptil 21 dager, så vi venter, opplyser Sergej Dankvert ved Universitetet i Sibir.

(Artikkelen fortsetter under video)

Video: Latterliggjør Putin: – Hva skjedde med han over natta?

– Vi klarte ikke å tilpasse oss i tide

Knappheten på egg og de voldsomme prisøkningene er blitt en pinlig affære for myndighetene i Kreml. Da Putin fikk spørsmål om det som omtales som egg-flasjonen under en næringslivskonferanse torsdag, forklarte han prisgaloppen med sterk etterspørsel etter egg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi klarte ikke å tilpasse oss i tide, sa Putin, som ba om unnskyldning for eggprisene, og la skylden på regjeringen.

Ifølge Financial Times prøver russiske myndigheter å dempe inflasjonen foran presidentvalget i mars. Men den russiske avhengigheten av import av varer, og begrenset tilgang til globale markeder, driver inflasjonen opp, noe som kan true Putins sjanser for gjenvalg, selv om mange anser at valget allerede er avgjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands største økonomiske krise på flere tiår

Putins angrepskrig mot Ukraina har resultert til Russlands største økonomiske krise på flere tiår. Krigen går sin gang, men det koster Russland dyrt.

Russiske forbrukere liker dårlig at viktige matvarer, som blant annet egg, blir mye dyrere og mindre tilgjengelig. Derfor har egg-krisen også et potensiale til å skape politisk misnøye.

Russlands landbruksdepartement har varslet at de vil avskaffe importavgifter på egg og øke innleveringen av lagre fra «vennligsinnede» land som ikke har sluttet seg til de vestlige sanksjonene.