Kristi Noem: «Stolt nordmann» kan bli Donald Trumps visepresident

President Donald Trump sammen med guvernør Kristi Noem i 7. september 2018.
President Donald Trump sammen med guvernør Kristi Noem i 7. september 2018. Foto: Susan Walsh / AP Photo
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun har norske aner, hun er imot abort og likekjønnet ekteskap. Og hun vil bli Donald Trumps visepresident.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kristi Noem er guvernør i Sør-Dakota, og ble innvalgt som første kvinnelige guvernør i delstaten i 2019. Hun er også et ofte nevnt navn når det kommer til hvem som skal bli Donald Trumps visepresidentkandidat til valget i 2024.

Noem har norske og tyske aner og har tidligere omtalt seg selv som en «stolt nordmann» som ofte tar i bruk det velkjente uttrykket «Uff da!»

På Instagram har Noem tidligere lagt ut bilder av seg selv med gensere med teksten «Uff da!», hvor hun skrev:

«Uff-da!! Som en stolt nordmann har jeg så mange minner fra min bestefar Alf som brukte dette ordet om igjen og om igjen. Jeg elsker det!»

Se video: Sterke bilder: Ender i blodig slåsskamp

Telemark og Rogaland

Undersøkelser og litt slektsgranskning leder oss til at det stemmer at guvernøren i Sør-Dakota kan spore slekten sin til Norge.

Noems morfar var Alf Harold Bergan, sønn av Thorsten Nilsen Bergan og Bertha Nesse. Alf ble født i Sør-Dakota av norske foreldre. Thorsten ble født i Holla i Telemark, sønn av Nils Thorstensen Bergan og Karen Jensdatter Stenstadvold. Bertha ble født i Avaldsnes i Rogaland, datter av Sven Hansen Nesse og Marta Maria Kristoffersdatter Aasland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I politikken har Kristi Noem blant annet markert seg for å fremme «tradisjonelle familieverdier og ekteskapsidealer».

Hun er en sterk kritiker av president Joe Biden , blant annet energipolitikken hans, og argumenterer for at hun vil gjøre USA mindre avhengig av utenlandsk olje.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Under pandemien fikk hun stor oppmerksomhet for å holde Sør-Dakota «åpent» samt sin holdning til smittevernsrestriksjoner.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kirsti Noem og daværende president Donald Trump sammen i det hvite hus i 2018. Foto: Evan Vucci / AP Photo / NTB
Kirsti Noem og daværende president Donald Trump sammen i det hvite hus i 2018. Foto: Evan Vucci / AP Photo / NTB

Slo ned på abort

Gjennom tiden som guvernør har Noem undertegnet flere lovforslag som begrenser abort, og har uttalt at lovene vil «slå ned på aborttilbydere i Sør-Dakota. En sterk og voksende mengde medisinsk forskning viser at ufødte barn kan føle, tenke og gjenkjenne lyder i livmoren. Dette er mennesker, og de må gis samme grunnleggende verdighet som alle andre».

Noem har også undertegnet lover som hindrer transpersoner å konkurrere med kjønnet som de identifiserer seg som, samt en lov som tillater bedriftseiere å påberope seg religiøs overbevisning som grunnlag for å nekte produkter eller tjenester til personer på grunn av seksuell legning eller kjønnsidentitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå ser hun altså på mulighetene for et visepresidentkandidatur med Donald Trump, og har lenge blitt sett på som en favoritt til å bli Trumps medkandidat.

Hun har gjort det klart at hun er interessert i jobben, og hun er en av de få potensielle kandidatene som Trump offentlig har bekreftet at han har på sin liste over mulige kandidater.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Guvernør Kirsti Noem gjeter bison i Sør-Dakota, september 2023. Foto: Matt Gade / Rapid City Journal via AP
Guvernør Kirsti Noem gjeter bison i Sør-Dakota, september 2023. Foto: Matt Gade / Rapid City Journal via AP

«Veldig uenig med Nikki Haley»

Denne uken gikk Noem hardt ut mot en annen mulig håpefull for stillingen som nestkommanderende i USA, nemlig Nikki Haley.

52-åringen ble i et intervju tirsdag spurt om det ville være en feil hvis Trump valgte Haley som visepresidentkandidat. Hun svarte «ja» uten å nøle, skriver The Hill.

– Men hvis han valgte henne, ville jeg sagt at jeg var uenig med han. Men så ville jeg støttet valget, for han er fortsatt president, og det er fortsatt presidenten som tar avgjørelsene, sa Noem

– Jeg har vært veldig uenig med Nikki Haley opp gjennom årene, og jeg vet ikke hvilken Nikki Haley som kommer til å dukke opp hver dag. Hun er en annen person avhengig av hva som passer hennes politiske agenda, fortsatte hun.