Arbeiderpartiet spiser seg kraftig inn på Høyre

Statsminister Jonas Gahr Støre og opposisjonsleder Erna Solberg fotografert under partilederdebatten på kulturhuset i Arendal 17. august.
Statsminister Jonas Gahr Støre og opposisjonsleder Erna Solberg fotografert under partilederdebatten på kulturhuset i Arendal 17. august. Foto: Heiko Junge / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet er oppe på 20-tallet igjen og Høyre faller på Altinget og ABC Nyheters stortingsmåling for september. Til sammen smalnes gapet med 6,2 prosentpoeng.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet løfter seg med 3,2 prosentpoeng til en oppslutning på 20,9 prosent på Altinget og ABC Nyheters stortingsvalgsmåling for september, utført av Opinion.

Målingen bekrefter en positiv trend også på andre målinger for Ap, blant annet ABC Nyheters kommunevalgsmåling for september , og NRK og Aftenpostens måling tirsdag, som ga Ap en oppslutning på 20,3 prosent.

Opinions stortingsbarometer på vegne av Altinget og ABC Nyheter for september

Partibarometer august 2023 (endring fra juni i prosentpoeng)

Ap: 20,9 prosent (+3,2)

Høyre: 30,0 prosent (-3,0)

Sp: 4,7 prosent (-1,3)

Frp: 12,8 prosent (+1,1)

SV: 10,0 prosent (+1,2)

Rødt: 4,6 prosent (-0,3)

Venstre: 4,6 prosent (+1,5)

MDG: 3,3 prosent (-1,7)

KrF: 3,7 prosent (+0,1)

Andre: 5,3 prosent (-0,8) – størst av disse er INP med 2,6 prosent (-0,1)

Opinions partibarometer for september 2023 er basert på telefonintervjuer av et tilfeldig utvalg av 1000 personer

70 prosent har avgitt svar om partipreferanse

Telefonintervjuene er gjennomført i perioden 24. – 30. august

Barometeret er beregnet på grunnlag av spørsmål om partipreferanse i dag og partipreferanse ved stortingsvalget 2021. Følgende spørsmål ble stilt: «Dersom det var stortingsvalg i morgen, hvilket parti ville du da stemme på?» – «Stemte du ved stortingsvalget i 2021? I så fall, hvilket parti stemte du på da?»

Resultatene må tolkes innenfor feilmarginer som varierer mellom 1 og 3,5 prosentpoeng. De største partiene har de største feilmarginene. Resultatene er vektet på kjønn, alder og stemmegivning ved stortingsvalget 2021.

Kilde: Opinion

«Pilen peker med det endelig oppover for Støres parti, fra 16,3 prosent
i juni, til 17,7 prosent i august til 20,9 prosent i september. Ap taper fortsatt svært mange velgere til Høyre, men de har tettet lekkasjen til sine konkurrenter på venstre fløy», skriver rådgiver i Opinion, Martin Stubban i en kommentar til målingen.

Ap er nå i pluss mot både SV og Rødt, og henter også velgere fra Senterpartiet.

For første gang i år har Ap en lojalitet over 50 prosent: 54 prosent av partiets 2021 velgere vil nå stemme på Ap igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Støre: – God motivasjon

Samtidig som Ap styrker seg går Høyre ned 3,0 prosentpoeng på Altinget og ABC Nyheters septembermåling, til en oppslutning på 30,0 prosent.

Differansen mellom de to norske styringspartiene er dermed redusert med 6,2 prosent, til 9,1 prosent.

– Dette er god motivasjon for valgkampinnspurten. Vi skal jobbe hardt for å løfte oss mer på målingene, og det skal vi klare med tusenvis av kandidater og valgkampmedarbeidere som står på dag og natt over hele landet for Arbeiderpartiet, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsministeren tar likevel ingenting for gitt.

– Det kommer mange målinger nå, som viser litt forskjellige ting, så jeg er bare opptatt av én ting, og det er å stå på for fullt i alle dagene frem til valget. Det aller viktigste, er at alle som kan, benytter seg av stemmeretten på mandag, sier Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Senterpartiet lekker til alle kanter

For de øvrige partiene er det mindre endringer enn hos de to største.

SV styrker seg med 1,2 prosentpoeng, og oppnår en oppslutning på 10,0 prosent. Dette er den høyeste oppslutningen SV har siden Opinion startet med partimålinger i 2007.

Senterpartiet fortsetter å slite, og går tilbake 1,3 prosentpoeng fra augustmålingen, til en oppslutning på 4,7 prosent.

«Partiet lekker velgere i alle retninger og er i minus mot alle de
andre stortingspartiene», skriver Opinions Martin Stubban.

Flest av Sps velgere går til Høyre (42.000), Frp (30.000) og SV (29.000).