Sandra Borch om vegetar-uttalelsen: – Skulle drukket øl

Landbruks- og matministeren mener meningene hennes ikke bør overraske noen.
Landbruks- og matministeren mener meningene hennes ikke bør overraske noen. Foto: Javad Parsa / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Landbruks- og matministeren mener meningene hennes ikke bør overraske noen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) fikk kritikk da hun tidligere i år uttalte at en middag uten kjøtt ikke var middag.

I et intervju med Adresseavisen sier hun at meningene hennes ikke burde overraske noen, og at hun om hun skulle endret på noe var det hva hun hadde i glasset under Dagbladet-intervjuet hvor uttalelsen kom.

Hun slår også fast at hun aldri kunne ha vært vegetarianer.

Ostepai er middag

Vegetarmat-uttalelsen hennes ble ikke tatt særlig godt imot blant vegetarianere og veganere og politiske motstandere. Til slutt måtte statsråden innrømme overfor MDG s Une Bastholm at ostepai, signaturretten under kroningen av Kong Charles, kom under kategorien middag.

Men Borch har ikke gitt seg der. Hun har også sådd tvil om nye faglige kostholdsråd, noe som fikk Linda Granlund, som er ansvarlig for Helsedirektoratets kostråd, til å reagere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg reagerer når en minister uttrykker at hun er veldig skeptisk til prosessen og sår tvil om kunnskapsgrunnlaget for de rådene vi gir. Da vil jeg ta til motmæle. Det er kunnskap som ligger til grunn for rådene vi gir. Det er det viktig at folk vet, sa Granlund til Aftenposten.

De nye rådene sier blant annet at man må redusere kjøttinntaket til 350 gram i uka, og helst vesentlig mindre enn dette av hensyn til bærekraft. For nordmenn kan dette bety en nær halvering av kjøttforbruket som anbefales i dag.

Innrømmer at hun bidro til polarisering

Borch mener debatten ofte blir veldig polarisert mellom kjøtt og grønt, men innrømmer at middag-uttalelsen hennes bidro til nettopp polarisering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jo da, og det er jeg sånn sett klar over. Samtidig mener jeg det er en debatt som jeg før har vært tydelig på, og at jeg liker kjøtt, bør ikke overraske noen. Det er ulike fagmiljøer som mener ulike ting, og det jeg er mest opptatt av, er: Spis hva du vil, om det er kjøtt eller grønt eller fisk, men velg norsk, sier hun til Adressa.

Selv om hun møtte motstand i andre partier, ble uttalelsen tatt godt imot blant de fleste partikollegaer og velgere. Ifølge Borch var den største bekymringen i Senterpartiet at det sto en dyr rødvin på bordet.

– Jeg burde ha drukket øl, sier hun.

Se video: Sylvi Listhaug reager kraftig