SV og Rødt bekymret etter nytt Nav-tull: – Provoserer

SVs Freddy André Øvstegård (t.v.) og Rødts Mimir Kristjansson reagerer etter at Nav måtte tape i Oslo tingrett for å innrømme feil.
SVs Freddy André Øvstegård (t.v.) og Rødts Mimir Kristjansson reagerer etter at Nav måtte tape i Oslo tingrett for å innrømme feil. Foto: Terje Pedersen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rødts Mimir Kristjansson og SVs Freddy André Øvstegård mener oppdagelsen om en ny Nav-feil er bekymringsfullt, og tar til orde for å se nøyere på hvordan statlige organer finner og retter opp egne feil.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nylig ble det i Oslo tingrett slått fast at Nav hadde feiltolket loven og dermed har mange fått for lite penger fra lønnsgarantiordningen.

Lønnsgarantiordningen skal sikre at man får utbetalt lønn, feriepenger og annen betaling for arbeid man har til gode når arbeidsgiveren ikke kan betale ved for eksempel konkurs.

At det måtte gå tre år, og helt til en domstol, før Nav innrømmet feilen, mener SV og Rødt er bekymringsfullt.

Toppen av isfjellet

Stortingsrepresentant for SV, Freddy André Øvstegård, mener saken er et eksempel på hvordan staten ikke behandler folk riktig og heller ikke klarer å rette opp i feil.

Det sier han til E24.

– Det er en sak som provoserer, fordi ikke alle menneskene det er snakk om har ressurser til å ta opp kampen mot et så mektig apparat, sier han.

Han uttrykker bekymring for hvordan offentlig sektor fungerer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også stortingsrepresentant for Rødt, Mimir Kristjansson reagerer, og tror denne saken, samt Nav-skandalen fra 2019, kan være toppen av isfjellet.

– Man vet hvem som klager på vedtak, men ikke om de som gir opp når de får beskjed fra Nav om at «slik er reglene». De fleste tenker ikke at Nav tolker loven feil, de tenker at da får de ikke utbetalt den lønnen, sier Kristjansson til E24.

Begge stortingsrepresentantene forventer nå at Nav rydder opp.

Nav-ombud ennå ikke på plass

Kristjansson mener saken understreker behovet for det lovede Nav-ombudet.

Etter at et utvalg i 2021 konkluderte med at klage- og ankesystemet i Nav ikke fungerte bra nok, ba Stortinget regjeringen nemlig om å opprette et eget, selvstendig Nav-ombud «snarest mulig». Ombudets oppgave skal være å følge opp Nav-klager.

Dette har ennå ikke kommet helt på plass.

Se video: Sylvi Listhaug reagerer kraftig: – Kan ødelegge bilen