Kina og Russland kan bli Talibans redning

Taliban-ledere deltar på 1-årsjubileumsseremonien for overtakelsen av Kabul.
Taliban-ledere deltar på 1-årsjubileumsseremonien for overtakelsen av Kabul. Foto: Ali Khara / Reuters / NTB

Sjansen for tettere samarbeid mellom Taliban, Kina og Russland øker, jo mer samtalene mellom USA og Taliban stilner.

Mandag denne uken var det ett år siden Taliban gjenopptok kontroll over Afghanistan, etter nesten 20 år med amerikansk tilstedeværelse i landet.

Med Taliban tilbake ved makten har forholdene til afghanerne, da særlig kvinner og jenter, blitt verre. Landet kjemper også for å gjenopplive dets livløse økonomi og ta tak i den alvorlige humanitære situasjonen.

Det siste året har Vesten prøvd å opprette en dialog med Taliban.

Blant annet det mye omtalte Norge-besøket i januar i år, som høstet både ros og kritikk.

Etter at al-Qaida -lederen Ayman al-Zawahiri ble drept i et amerikansk droneangrep i Kabul for noen uker siden, har derimot samtalene stilnet. Det åpner for et tettere samarbeid mellom Taliban og ikke-vestlige land som Kina og Russland , skriver Al Jazeera.

Anklager hverandre for brudd på avtale

Mye av årsaken til stillheten skal være at USA anklager Taliban for å ha skjult al-Zawahiri, noe som er brudd på 2020 Doha-avtalen mellom de to landene.

Taliban på sin side mener også at USA har brutt avtalen, ved å ikke anerkjenne det Islamske Emiratet Afghanistan (IEA) som landet offisielt er kjent som under Taliban-styret.

Stillheten betyr blant annet at frigjøring av de afghanske midlene USA har fryst har stoppet opp, og at Vesten tviholder på sanksjonene mot Afghanistan.

– Risikoen er betydelig for at penger frigitt til Taliban vil finne veien uunngåelig og direkte inn i al-Qaidas lommer, sa Nathan Sales, tidligere amerikanske ambassadør og koordinatoren for terrorbekjempelse mellom 2017-2021 etter attentatet mot al-Qaida-lederen.

Med tanke på at Afghanistan allerede har lite midler, betyr dette at den humanitære krisen i landet forverres.

Ser på IS som en større trussel enn al-Qaida

Land som Russland, Kina og Iran ser derimot på IS som en større trussel enn al-Qaida. Og så lenge de fortsetter å bekjempe IS, tror Anatol Lieven, seniorforsker ved Quincy Institute of Responsible Statecraft, at disse landene vil ha en «viss sympati» for Taliban og IEA.

– Fiendtlighet til IS er med på å forklare hvorfor Russland og Kina nådde ut til Taliban i årene før deres seier i august 2021. Det er derimot fortsatt langt fra den typen økonomisk støtte som Taliban trenger. Russland har ikke det å gi, og Kina har alltid vært ekstremt forsiktig med denne typen utdelinger, sier Lieven.

I tillegg vil de nok bekymre seg for at Taliban kan la andre ikke-statlige organisasjoner de selv har konflikter med bruke deres territorium. Som for eksempel Kina med uigurenes Øst-Turkestans islamske bevegelse (ETIM), sier Claude Rakisits, en æreslektor ved Institutt for internasjonale relasjoner ved Australian National University.

Ser på Afghanistan som viktig for å utfordre USA

Hvis Taliban klarer å overbevise Kina og Russland om at de forplikter seg til å bekjempe IS og samtidig nekte ETIM et fristed i Afghanistan, er det trolig at både Moskva og Beijing vil hjelpe Taliban med å omgå vestlige sanksjoner, skriver Al Jazeera.

Sammen med Iran vil de nok i fremtiden se på Taliban som en partner som kan utvide deres innflytelse i Stor-sentral-Asia, og på den måten utfordre særlig USAs hegemoni.

Av Russland, Iran og Kina tror Al Jazeera at det er Kina som er den makten som kan gjøre med for Taliban i fremtiden.

Blant annet ved at kinesiske selskaper vil komme til å investere i Afghanistan og på den måten redusere skadene forårsaket av sanksjonene. Dette vil igjen gi Kina en fordel til å få tilgang til Afghanistans dyrebare mineralreserver av sjeldne jordarter, kobber, litium, jernmalm og andre naturressurser.

– Afghanistan har lenge vært ansett som en kirkegård for erobrere – Alexander den store, det britiske imperiet, Sovjetunionen og nå USA. Nå går Kina inn - ikke bevæpnet med bomber, men byggeplaner, og en sjanse til å bevise at forbannelsen kan brytes, skrev Zhou Bo, en ekspert på global sikkerhet som tidligere tjente som senior oberst i Kinas folks frigjøringshær i en kronikk i NY Times, bare fem dager etter at Taliban tok kontroll over Afghanistan i fjor.