En årelang konflikt om nitrogen-kutt i jordbruket har fått ny sprengkraft i Nederland

Nederlandske bønder er i harnisk over myndighetenes planer for å kutte utslipp av nitrogen innen 2030. Her fra en protest 22. juni.
Nederlandske bønder er i harnisk over myndighetenes planer for å kutte utslipp av nitrogen innen 2030. Her fra en protest 22. juni.  Foto: Bart Maat / AFP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2019 avgjorde Nederlands høyeste domstol at landets nitrogenutslipp var et brudd med EU-lovgivningen. Tre år senere står tre bønder mistenkt for drapsforsøk, høyballer i brann og sementblokker foran naturministerens bolig, i det som har blitt bøndenes eksplosive kamp for levebrødet sitt. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klokken fem i morgentimene torsdag ble 19 demonstranter, hvorav ni var mindreårige, pågrepet av politiet etter å ha blokkert et distribusjonssenter i Rotterdam i Nederland i tre dager.

Det melder Dutch News.

Dagen før ble høyballer satt i fyr ved siden av en motorvei i Zoetermeer for å protestere mot arrestasjonen av en 16 år gammel gutt.

Og dagen før der igjen ble den 16 år gamle gutten, omtalt som Jouke from Akkrum i lokal media, arrestert og skutt mot i traktoren sin etter å ha deltatt i en veiblokkade utenfor Heerenveen.

Den mindreårige og to andre menn i 30-årene prøvde ifølge politiet «å kjøre på politifolk og biler». Onsdag ble de til slutt løslatt, men de har fortsatt status som mistenkt i saken, ifølge nyhetsnettstedet.

En tre år lang jordbrukskonflikt i Nederland har fått voldsom sprengkraft.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunnen

Kilden til konflikten kan snevres ned til nitrogen.

Samtidig som Nederland er verdens nest største eksportør av jordbruksprodukter, har landet også et begrenset areal, ifølge Politico.

Veien er kort mellom utslippsområder og vernede naturområder, som er beskyttet under det europeiske Natura 2000-programmet som skal sikre biomangfold.

(Saken fortsetter etter bildet).

Den nederlandske naturministeren Christianne van der Wal er i hardt vær hos bøndene om dagen. Foto: Bart Maat / AFP / NTB
Den nederlandske naturministeren Christianne van der Wal er i hardt vær hos bøndene om dagen. Foto: Bart Maat / AFP / NTB

I 2015 kom myndighetene med en plan som skulle bidra til å redusere nitrogenutslipp, men i mai 2019 avgjorde landets høyeste administrative domstol at dette ikke var nok.

Myndighetenes regler brøt med EU-lovgivningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«70 prosent av landets overflateområde overstiger kritiske nivåer for nitrogen, ifølge myndighetenes data», skrev Politico i sin artikkel fra 2019.

Og den uunngåelige nedskaleringen av utslipp treffer midt i landets industrihjerte, jordbrukssektoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Omfattende protester

I oktober 2019 ble en traktorkolonne som skapte store forstyrrelser i rushtrafikken inn til storbyen Haag startskuddet for flere protester mot de nye tiltakene som fulgte med etter domstolens avgjørelse.

Etter tre års konflikt spisser det seg nå til igjen etter myndighetene i begynnelsen av juni lanserte en ny plan for nedskalering og utfasing av husdyrbestanden og jordbruket for å betraktelig redusere utslippene av nitrogen innen 2030.

Euronews har snakket med 23-år gamle melkebonde Marijn van Heun fra Utrecht-provinsen, som er bekymret for fremtiden i yrket.

Vi kan ikke investere. Våre fedre, våre onkler, kan ikke investere i fremtiden. Og som unge bønder har vi også ingen utsikter til … å ta over en gård, sa han til nyhetsnettstedet.

Nå sperrer barrierer og sementblokker for veiene inn til naturminister Christianne van der Wal sin bolig, sikkerhetskameraer er montert og politiet gjennomfører jevnlige utspørringer av folk som beveger seg i nærområdet, ifølge Dutch News.

Forrige uke manet Nederlands statsminister Mark Rutte til å opptre sivilisert i demonstrasjonene.

Så ikke blokker motorveier, ikke fyr av raketter utenfor en ministers hus og spre gjødsel og … skrem to barn, og sett familier i fare, sa han fra NATO-toppmøtet i Madrid, ifølge nyhetsbyrået AP.