Raser mot lekkasje om å heve pensjonsalderen: – Dette er dønn usosialt

<p dir="ltr">– Dersom pensjonsalderen skal heves i takt med levealdersjustering, vil ikke jeg som er født i 1985 ha rett til å gå av med pensjon før er 74 år gammel. Det tror jeg ikke jeg vil orke, og jeg er politiker, advarer nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen.</p>
– Dersom pensjonsalderen skal heves i takt med levealdersjustering, vil ikke jeg som er født i 1985 ha rett til å gå av med pensjon før er 74 år gammel. Det tror jeg ikke jeg vil orke, og jeg er politiker, advarer nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Et regjeringsnedsatt utvalg foreslår å heve pensjonsalderen. Det får alarmklokkene til å ringe.

– Dette er dønn usosialt, mener stortingsrepresentant og nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen.

15. juni skal pensjonsutvalget evaluere pensjonsreformen som ble innført i 2011. Men allerede nå er det kommet lekkasjer om hvilken anbefaling utvalget vil komme med.

Ifølge Dagens Næringsliv skal det ha kommet signaler om at utvalget vil gå inn for å heve pensjonsalderen. På lederplass støtter avisen forslaget om å heve pensjonsalderen.

Med dagens regelverk har norske arbeidstakerte rett til å ta ut pensjon ved fylte 67 år. De som har nok opptjening kan heve pensjon allerede fra fylte 62 år.

– Vil føre til at flere må jobbe til de blir syke

Dersom begge disse aldersgrensene heves, vil det skape rabalder.

– Det er enkelt for direktørene og professorene i utvalget å jobbe lenger, men for mange renholdere og tømrere vil dette bety at de bli presset ut i uføretrygd fremfor å få en verdig avgang fra arbeidslivet, skriver nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen, i en mail til ABC Nyheter.

Hun viser til at nordmenns pensjonsutbetalinger vil bli redusert fremover i takt med en forventet økning i levealder, såkalt levealdersjustering. Det betyr at norske arbeidstakere må jobbe stadig lenger for å ha rett på det samme pensjonsnivået som i dag.

– Pensjonsalderen må stå fast. Arbeidsfolk i tunge yrker har ikke mulighet til å stå lenger i jobb. For disse vil heving av aldersgrensene føre til at flere må jobbe til de blir syke, krever Marie Sneve Martinussen.

– Det tror jeg ikke jeg vil orke, og jeg er politiker

Hun mener forslaget kommer som en uunngåelig konsekvens av pensjonsreformen ettersom pensjonene blir så lave fremover at heving av pensjonsalderen tvinger seg frem.

– Men løsningen er å heve pensjonene, ikke tvinge folk til å jobbe lenger, understreker Martinussen.

Hun bruker seg selv som eksempel på hvordan en heving av pensjonsalder vil slå ut.

– Dersom pensjonsalderen skal heves i takt med levealdersjustering, vil ikke jeg som er født i 1985 ha rett til å gå av med pensjon før er 74 år gammel. Det tror jeg ikke jeg vil orke, og jeg er politiker. For en renholder eller kokk er dette fullstendig urealistisk, advarer nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen.

– Pensjonsreformen er et pensjonsran

Hun mener dagens pensjonssystem er urettferdig, og håper en revisjon ikke vil forsterke ulikhetene.

– Pensjonsreformen er et pensjonsran. Dette må ordnes opp i. Vi vil fjerne levealdersjusteringen og sikre at vanlige arbeidsfolk kan gå av med pensjon med verdighet og med helsen i behold, sier nestlederen i Rødt.

Hun viser til at minstepensjonen i 2040 vil være 195.000 kroner for enslige.

– Det er knapt til å leve av. Så det er klart at noe må gjøres, men det bør være å heve minstepensjonen, ikke pensjonsalderen, understreker Marie Sneve Martinussen.

Dette er pensjonsutvalget

Pensjonsutvalget består av Kristin Skogen Lund, konsernsjef, Oslo (leder), Steinar Fuglevaag, spesialrådgiver, Oslo, Ola H. Grytten, professor, Bergen, Christl Kvam, kommunedirektør, Gjøvik, Marianne Marthinsen, stortingsrepresentant, Oslo, Hilde Olsen, nasjonal ekspert, Oslo, Axel West Pedersen, professor, Bærum, Jon Håvard Solum, administrerende direktør, Grong, Terje Søviknes, nestleder, Bjørnafjorden, Ragnar Torvik, professor, Trondheim, May Britt Vihovde, administrasjonssekretær, Haugesund, Kjell Vaage, professor, Bergen

Personvernpolicy