Trump-avgjørelse vekker harme: – Historisk korrupsjon

<p>Donald Trumps langvarige venn Roger Stone slipper å sone en fengselsdom etter at den ble omgjort av Trump.</p>
Donald Trumps langvarige venn Roger Stone slipper å sone en fengselsdom etter at den ble omgjort av Trump. Foto: NTB scanpix

President Donald Trump omgjorde fengselsdommen til sin mangeårige venn Roger Stone. Det setter sinnene i kok i USA.

– Enestående, historisk korrupsjon. En amerikansk president omgjør straffen til en person som er dømt av en jury, for å skjerme den samme presidenten.

Slik lyder den nådeløse uttalelsen til Utah-senator Mitt Romney etter at president Donald Trump har valgt å omgjøre fengselsdommen til Roger Stone. Han skulle startet soningen av dommen om få dager.

Stone ble i februar dømt til tre år og fire måneder i fengsel for å ha løyet til Kongressen, påvirket vitner og hindret Kongressens gransking av om Trumps kampanje samarbeidet med russerne før valget i 2016.

Senator Mitt Romney er kritisk til at Donald Trump omgjør fengselsstraffen til Roger Stone. Foto: Rick Bowmer / AP
Senator Mitt Romney er kritisk til at Donald Trump omgjør fengselsstraffen til Roger Stone. Foto: Rick Bowmer / AP

En omgjøring opphever ikke kjennelsen slik en benådning ville, men sikrer at han ikke trenger å sone, selv om han fortsatt er en dømt mann.

Les også: Trump planlegger nytt utspill om unge innvandrere

– Fullstendig løgn

Trump hevder Stone ble utsatt for en heksejakt, og at han aldri skulle vært tiltalt. Uttalelsen får professor og spaltist i Washington Post, Brian Stone, til å steile.

– Dette er en fullstendig løgn. Roger Stone begikk en serie veldokumenterte forbrytelser som ikke er bestridt, skriver han på Twitter.

Før han følger opp:

– Det er en skammelig, mørk dag for amerikansk demokrati, skriver han.

Les også: Trump etter høyesterettsdom: – Politisk straffeforfølgelse

Kritiske demokrater

Beslutningen vil skape ytterligere bekymring blant de mange som er kritiske til at Trump så ofte griper inn i landets rettssystem for å hjelpe venner og straffe motstandere.

Demokratene sier beslutningen føyer seg inn i en lang rekke inngrep i nasjonens rettssystem presidenten har stått bak.

Beslutningen «krenker rettsstaten og de juridiske prinsippene», sier lederen for etterretningskomiteen i Representantenes hus, Adam Schiff.

– Med dette gjør Trump det klart at det er to rettssystemer i USA – ett for hans kriminelle venner, og ett for alle andre, sier Schiff.

Roger Stone, her fotografert i november i fjor, er dømt til fengsel for mened og påvirkning av vitner. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB scanpix
Roger Stone, her fotografert i november i fjor, er dømt til fengsel for mened og påvirkning av vitner. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB scanpix

Lederen for Det demokratiske partiet Tom Perez spør seg om det er noen myndighet Trump ikke er villig til å krenke.

Les også: Statue av Melania Trump i Slovenia satt fyr på

Fortsatt rasende

Beslutningen viser igjen hvor rasende Trump fortsetter å være over hele Russlands-granskingen. Han er selv overbevist om at han og hans folk er urettferdig behandlet av agenter og påtalemyndighet, og Det hvite hus har lagt mye arbeid i å presentere en alternativ versjon av Muellers gransking.

Så sent som i mai grep justisdepartementet inn for å henlegge saken mot Trumps første nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn, som også var tiltalt for å lyve for Kongressen.

Eksentriske 67 år gamle Stone er en av Trumps eldste venner og fortrolige som er kry av sitt omdømme som en slu luring, og i mange år har vært en bakromsoperatør hos Republikanere.

Han var den sjette Trump-medarbeideren som ble dømt i forbindelse med Muellers etterforskning av Russlands innblanding i valget.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden