FN refser Oljefondet for Israel-investeringer

OLJEFONDET: FNs komité for økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter kritiserer Norge for å la Oljefondet investere i israelske virksomheter på okkupert palsestinsk land. Illustrasjonsfoto: den israelske bosettingen Har Hemed nord på den okkuperte Vestbredden.
OLJEFONDET: FNs komité for økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter kritiserer Norge for å la Oljefondet investere i israelske virksomheter på okkupert palsestinsk land. Illustrasjonsfoto: den israelske bosettingen Har Hemed nord på den okkuperte Vestbredden. Foto: Ilan Rosenberg / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs komité for økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter slår ned på Oljefondets investeringer i israelske selskaper på okkupert jord, og Norges mange lisenser til olje- og gassleting.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kritikken er to av flere punkter i en gjennomgang FN-komiteen har gjort av Norges praktisering av menneskerettigheter.

Komiteen merker seg at regjeringens globale pensjonsfond, verdens største i sitt slag, har sitt eget etiske råd som vurderer hvilke selskaper som fondet av etiske grunner bør unngå å investere i.

Coronaviruset: Israel innfører karantene for alle reisende

Men rapporten uttrykker bekymring for at Oljefondet har investert i noens selskaper som har deltatt i ødeleggelse av palestinske hjem, i israelske bosettinger og andre aktiviteter på okkuperte palestinske områder.

Komiteen anbefaler at Norge revurderer investeringer som er engasjert i operasjoner på okkupert palestinsk land.

Norge får kreditt for å bidra økonomisk til det internasjonale Grønne Klimafondet og arbeid for å innfri 2030-mål for å redusere utslipp av drivhusgasser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Oljefondet tungt inne i selskap svartelistet av FN

Men – komiteen er bekymret for at regjeringen deler ut så mange lisenser til leteboring etter olje og gass i Arktis og Barentshavet.

FN-komiteen anbefaler at Norge revurderer sin avgjørelse om å øke leteboring etter olje og gass og prioriterer sine menneskeretts-forpliktelser ved vurdering av sin politikk for utvinning av sine naturressurser og eksport.

Aktuelt: Tidligere toppledere hardt ut mot Trump-plan i Midtøsten