Ny undersøkelse: Under halvparten av de spurte tror regjeringen vil overleve 2020

Oslo 20190122. Statsminister Erna Solberg presenterer sin utvidede regjering etter ekstraordinært statsråd på Slottet tirsdag. F.v.: Utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF), barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF), landbruks- og matminister Olaug V. Bollestad (KrF), finansminister Siv Jensen (Frp), statsminister Erna Solberg (H), kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) og samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp). Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Oslo 20190122. Statsminister Erna Solberg presenterer sin utvidede regjering etter ekstraordinært statsråd på Slottet tirsdag. F.v.: Utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF), barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF), landbruks- og matminister Olaug V. Bollestad (KrF), finansminister Siv Jensen (Frp), statsminister Erna Solberg (H), kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) og samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp). Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

20 prosent tror regjeringen vil gå av, 11 prosent tror de vil felles i løpet av det neste året og 20 prosent er usikre. – Jeg tror de faller året etterpå, sier valgekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en fersk undersøkelse Norstat har gjennomført for ABC Nyheter, fikk et representativt utvalg på 1012 personer spørsmålet: Tror du at regjeringen Solberg vil overleve 2020, eller tror du den vil gå av eller blir felt i løpet av 2020?

Kun 49 prosent av de spurte svarte at de tror at Solberg-regjeringen vil klare seg gjennom 2020.

20 prosent tror regjeringen vil gå av, 11 prosent tror den vil felles i løpet av det neste året og de resterende 20 prosent svarer «vet ikke».

Valgekspert og statsviter Svein Tore Marthinsen synes det er overraskende at så mange som 51 prosent ikke tror eller er usikre på om Solberg-regjeringen vil overleve 2020.

– Det tallet syns jeg var høyt, særlig med tanke på at vi har en flertallsregjering. Hvis den sittende regjeringen skal gå av, må jo et eller flere partier finne ut at det beste for dem er å trekke seg ut av regjeringsprosjektet, sier Marthinsen.

– Hvorfor tror du velgerne har så lite tro på at regjeringen vil bestå?

– Det kan hende man tenker på de dårlige målingene regjeringen har fått i det siste og glemmer at det neste stortingsvalget ikke er før 2021. Mye kan skje før da, påpeker statsviteren.

– Når det er sagt har det vært en del indre uenigheter og kriselignende tilstander i dette regjeringsprosjektet, for eksempel når det kommer til bompenger.

Les også: Mener Erna Solberg bryter løftet om å omstille Norge

– Det må noe helt spesielt til for å få mer enn åtte år

Marthinsen trekker også frem at det han kaller «prosjekt Solberg» har vart i syv år nå, og at det vil tære på enhver regjering.

– Det er klart, de har gjennomført ting, men man kommer til et punkt hvor velgerne kan tenke seg at de vil ha noe annet. Det må noe helt spesielt til for å få mer enn åtte år, og det er det ingenting som tyder på. På målingene ligger man milevis bak Arbeiderpartiet, sier valgeksperten.

– Man oppfatter at dette er en regjering på vei ut.

– Så tillit vinnes ikke gjennom hva partiene har gjort?

– Som velger kan du jo være fornøyd med ting regjeringen har gjort, for eksempel når det gjelder samferdsel, strukturreformer og skattelette. Samtidig skaper dette rom for motstemmer. Vi har sett et bompengeopprør, og folk som er kritiske til sammenslåing har fått en viktig stemme. Man er nødt til å drive med ny politikk.

Marthinsen påpeker at Høyres slagord har vært «Nye ideer og bedre løsninger», og mener at dette nå kan høres litt «slitent» ut.

– Man må ha noe annet, en ny visjon. Her han man et problem: man fremstår litt sliten og med manglende entusiasme. Det samme skjedde med den rødgrønne regjeringen i valget 2013, hvor den rødgrønne regjeringen var sjanseløs.

Les også: Støre innkalles til høring om trygdeskandalen

Færre på bygda tror regjeringen består

De som har størst tro på at regjeringen vil bestå, er de med høyest inntekt i husstanden (900.000 eller mer). Her tror hele 63 prosent at regjeringen vil klare seg gjennom det neste året. Blant dem som har under 400.000 i inntekt, er andelen 36 prosent.

Undersøkelsen viser også at det er lavest andel (34 prosent) som har tro på at regjeringen vil overleve det neste året, blant dem som oppgir grunnskole som høyeste fullførte utdannelse. Nesten like mange av disse (31 prosent) oppgir at de tror regjeringen vil gå av.

Blant de som har fullført universitetsutdannelse, er det hele 54 prosent som tror Solberg-regjeringen fremdeles har makten ved utgangen av 2020.

I Oslo tror hele 57 prosent at regjeringen vil bestå, mens andelen på landsbygda er nede på 40 prosent.

Les også: Mener Erna Solberg bryter løftet om å omstille Norge

Politikken er viktigst

Statsviteren forteller også at mange oppfatter «prosjekt Solberg» som elitistisk.

– Særlig i distriktene oppfatter man at regjeringen ikke forstår hvordan man har det i hverdagen.

– Kan antallet justisministere og denne typen regjerings-drama spille en rolle i å svekke folks tillit til regjeringen?

– Det er klart at dette ikke har vært noe positivt, det er ikke et godt tegn å ha så mange justisministere. Men kjernen er ikke det personmessige. Hovedsaken for folk flest er politikken, så hvis regjeringen ønsker å snu denne trenden må de bygge opp tillit rundt kjernesakene til velgerne.

– Tror du regjeringen står i 2020?

– Jeg tror den står i 2020, men faller i 2021, svarer valgekspert Marthinsen.

Se video: Solberg oppsummerer halvåret: