Rasende Carl I. Hagen krever enormt NRK-kutt

<p>SINT NESTOR: Carl I. Hagen (Frp) tar til orde for å kutte NRKs budsjetter, blant annet fordi programlederen i «Debatten» avbrøt Frps justiminister  Jøran Kallmyr. – Jeg lurer på hvorfor sosialisten Fredrik Solvang stiller spørsmål til våre regjeringsmedlemmer når han ikke ønsker at vi seere skal få svarene?</p>
SINT NESTOR: Carl I. Hagen (Frp) tar til orde for å kutte NRKs budsjetter, blant annet fordi programlederen i «Debatten» avbrøt Frps justiminister  Jøran Kallmyr. – Jeg lurer på hvorfor sosialisten Fredrik Solvang stiller spørsmål til våre regjeringsmedlemmer når han ikke ønsker at vi seere skal få svarene? Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Frp-nestor Carl I. Hagen (75) går nok en gang til frontalangrep på NRK, og krever at statskanalens budsjetter må kuttes med «noen hundre millioner».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden slutten av 1970-tallet har Hagen omtalt NRK som «ARK» – Arbeiderpartiets Rikskringkasting. Etter torsdagens «Debatten» , der justisminister Jøran Kallmyr (Frp) forsvarte at regjeringen har bestemt seg for å kutte antallet politistudenter, tordnet Frps tidligere leder i velkjent stil mot både kringkasteren og programleder Fredrik Solvang i et innlegg på Facebook.

Fredrik Solvang sier til ABC Nyheter:

– Jeg synes det var forfriskende å få et gjensyn med beskyldningene om at NRK er ARK, det er det lenge siden jeg har hørt. Jeg kan avkrefte at jeg er en sosialist i valgkamp for ARK. Det er jeg ikke, slår programlederen fast.

Les også: Arne Treholt tar kraftig oppgjør med NRK

Repetert siden 1977

Første gang Hagen brukte begrepet ARK var i 1977, etter at NRK etter hans syn ikke dekket at han sørget for at ordningen med SAS-kort ble avskaffet for regjeringsmedlemmer. Bakgrunnen var at avsløringen av at daværende finansminister Per Kleppe (Ap) hadde tatt med med seg familien på ferietur på regjeringens SAS-kort.

FÅR KJEFT: – Au! Nå har jeg virkelig stelt det i stand her, skriver programleder Fredrik Solvang lettere ironisk på sosiale medier etter Frp-Hagens angrep. Foto: Ole Kaland/NRK
FÅR KJEFT: – Au! Nå har jeg virkelig stelt det i stand her, skriver programleder Fredrik Solvang lettere ironisk på sosiale medier etter Frp-Hagens angrep. Foto: Ole Kaland/NRK

I hans selvbiografi «Ærlig talt» fra 2007 omtalte han NRK som et sosialistreir,og delte ut ramsalte stilkarakterer til programlederne for «Standpunkt», Nina Owing og Erik Wold.

Han hevdet de kunne for lite om politikk og samfunn, og var partiske til fordel for venstresiden. Han skrev at han nesten ble kvalm av å irritere seg over hvor lite de to kan, ifølge Aftenposten.

Les også: NRK vil ikke beklage overfor Treholt

Høyre-mann Bernander «en skuffelse»

Bedre ble det ikke selv om Høyre-mannen John G. Bernander ble kringkastingssjef. Hagen, som i 2007 hadde overlatt partilederroret til Siv Jensen, og satt i Stortingets presidentskap, syntes Bernander var en stor skuffelse.

— Det er min ærbødige påstand at hadde norske journalister vært nøytrale eller hatt samme syn på oss som de har på SV, ville ikke Frp vært langt unna et rent flertall i Stortinget, skrev han i «Ærlig talt».

Torsdagens meningsytring, er ikke langt fra det første mot NRK på Facebook fra Carl. I Hagen, som nå er vararepresentant på Stortinget for straffedømte Mazyar Keshvari.

I mars 2015 var det Ole Torp og «Aktuelt» som fikk på pukkelen for å avbryte Frp-statsrådene Ketil Solvik-Olsen og Solveig Horne.

Også den gang påsto han at «ARK er i gang med valgkampen».

ABC Nyheter har spurt Hagen om å utdype torsdagens Facebook-utbrudd, der han altså tar til orde for å kutte NRKs budsjetter drastisk.

«Nei takk. Ønsker ikke å utbrodere! Takk for tilbudet!» skriver han i SMS.

NRK-Solvang: – Tror jeg får legge meg paddeflat

Hagens syn fremstår ikke som Fremskrittspartiets offisielle syn. Hans Stortingskollega Per-Willy Amundsen kommenterer Hagens meningsytring slik: «Akkurat i denne saken er jeg uenig med ham, noe jeg ikke er ofte», skriver den tidligere justisministeren i kommentarfeltet til et innlegg programleder har på sin Faebook-side, og legger til, rettet til Solvang:

UENIG, MEN VIL HA NRK-KUTT: Per-Willy Amundsen (Frp).
UENIG, MEN VIL HA NRK-KUTT: Per-Willy Amundsen (Frp).

«Du er ingen sosialist, men en kompromissløs journalist som stiller alle til veggs. Røde eller blå», skriver Amundsen.

– Klarer du å ta Carl I. Hagen på alvor, Fredrik Solvang?

Jeg må ta en varastortingsrepresentant og partibygger og politisk høvding som Carl. I Hagen på alvor. Det er derfor jeg legger meg paddeflat, for å unngå eventuelle budsjettkonsekvenser for en uskyldig tredjepart, NRK, sier Solvang, som har delt dette innlegget på sosiale medier:

«Au! Nå har jeg virkelig stelt det i stand her. Tror jeg får legge meg paddeflat først som sist så ikke NRK går på en lei bevilgningssmell på neste regjeringskonferanse, for slike trusler fra Fremskrittspartiet tar jeg på alvor».

Personvernpolicy