Bill Clintons råd til Trump: – Du ble ansatt for å gjøre en jobb

Gir råd: USA tidligere president Bill Clinton.
Gir råd: USA tidligere president Bill Clinton. Foto: Brian Ach / Getty Images/NTB scanpix

Mens USAs president peprer Twitter med illsinte meldinger om riksrettshøringene, oppfordrer hans forgjenger ham til å gi blaffen i dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Mitt råd til ham ville vært: «Du ble ansatt for å gjøre en jobb. Du får ikke igjen dagene du brenner av. Hver dag er en mulighet til å gjøre noe bra», sa Clinton i et intervju med CNN torsdag.

Han råder Donald Trump til å overlate å kjempe mot riksrettsanklagene til sin stab, og heller fokusere på sin politiske agenda.

– Jeg ville sagt: «Jeg har advokater og rådgivere som tar seg av riksrettsanklagene. I mellomtiden skal jeg jobbe for det amerikanske folk», sa Clinton.

Den tidligere presidenten bør vite hva han snakker om. I 1998 stilte det daværende republikanskdominerte Representantenes Hus president Clinton for riksrett. Han ble ikke kjent skyldig av Senatet.

President Donald Trump gir hyppig uttrykk for hva han mener om anklagene om at han skal ha presset Ukrainas president til å granske Trumps innenrikspolitiske rival Joe Biden og hans sønn, som en ansatt i Det hvite hus har varslet om. Onsdag startet de åpne høringene.

Twittermeldingen over publiserte han fredag ettermiddag norsk tid. Nancy Pelosi er leder i Representantenes Hus.

Clinton kom med sine råd kort tid etter skyteepisoden på Saugus High School i Santa Clarita i California, der to elever ble drept og tre såret av en 16 år gammel medelev.

Les også: Faren til offer for skoleskyting får oppreisning

Vil ikke samarbeide

Årsaken til Clintons velmente råd, er at Donald Trump gjentatte ganger har sagt at han ikke vil samarbeide med Demokratene i Senatet så lenge han blir etterforsket av Representantenes Hus, der Demokratene har flertall.

PRESIDENTER: Donald Trump og Bill Clinton noen uker før valget i 2016. Foto: Lucy Nicholson / Reuters
PRESIDENTER: Donald Trump og Bill Clinton noen uker før valget i 2016. Foto: Lucy Nicholson / Reuters

Det har ført til at Kongressen ikke har behandlet Trumps forsøk på å lande en handelsavtale og å senke prisene på medisiner.

Etter det høye antallet skoleskytinger i USA de siste årene, mener Clinton økt våpenkontroll er et område der Trump bør kunne samarbeide med Demokratene.

– Han har tidligere sagt at han vil gjør det, og så har våpenlobbyen åpenbart klart å holde ham igjen. Men før eller senere er det å nekte ikke lenger en mulighet, sa Bill Clinton til Jake Tapper i nyhetsprogrammet «The Lead».

I 1993 medvirket Clinton til å innføre Brady Handgun Violence Act Prevention Act gjennom Kongressen. Loven krevde obligatisk bakgrunnssjekk for de fleste våpenkjøp.

Les også: Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA

Republikanere enig med Clinton

Clinton sa at skoleskytingen i California er et livsfarlig eksempel på konsekvensene av politikerne i Washingtons passivitet.

– Vi burde prøve å legge politikken til side, og tenke på disse ungenes liv. Vi kan alle snakke om sympati og mental helse. Selv om amerikaneres mental helse ikke er verre enn i andre store land, er dette en mulighet for oss til å gjøre noe ansvarlig – og å gjøre det sammen, sa Clinton.

USAs tidligere president er ikke alene om å oppfordre Trump om å fokusere på politikken. Også flere republikanske senatorer, blant dem Lindsey Graham, har bedt om det samme. De mener Trump gjør seg selv en bjørnetjeneste ved å fokusere på riksrettsanklagene i stedet for å heve seg over den.

Les også: Er Trump i ferd med å miste støtten fra sine egne?

Sluttet aldri å være president

– President Clinton forsvarte seg, men han sluttet aldri å være president. Jeg tror en av grunnene til at han overlevde (riksrett), er at publikum kanskje ikke likte det presidenten hadde gjort, men de trodde at han fortsatt var i stand til å gjøre jobben sin, sa Graham sist måned på en pressekonferanse som fordømte rikserettsetterforskningen til Representantenes Hus.

Clinton ble stilt for riksrett etter at han hadde løyet om og fornektet sitt seksuelle forhold til praktikanten Monica Lewinsky.

Les også: Trump med pinlig geografi-blemme: – Vi bygger en mur i Colorado!

Personvernpolicy