Norge er ikke invitert til Russlands store feiring

På vårens Arctic i St. Petersburg kunne den russiske presidenten skåle med både statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Marie Eriksen Soreide. Men han har ikke invitert dem til 75-årsjubileet for seieren over Nazi-Tyskland 9. mai 2020.
På vårens Arctic i St. Petersburg kunne den russiske presidenten skåle med både statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Marie Eriksen Soreide. Men han har ikke invitert dem til 75-årsjubileet for seieren over Nazi-Tyskland 9. mai 2020. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

9. mai skal Russland markere seieren over Nazi-Tyskland med parader og fest i Moskva. Statsledere fra hele verden er allerede invitert, men ikke Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland omtaler andre verdenskrig som «Den store fedrelandskrigen», og årsdagen for seieren over Nazi-Tyskland har bestandig blitt markert med pomp og prakt på Den røde plass.

Neste år er det stort jubileum, og 75-årsdagen er ventet å bli en mektig begivenhet som også skal brukes til å pleie diplomatiske forbindelser.

Russland har allerede sendt ut invitasjoner til en rekke statsledere, men Norge har ennå ikke mottatt noen innbydelse. Det kan UD bekrefte overfor ABC Nyheter.

«Vi har så langt ikke mottatt noen invitasjon til markeringen av 75-årsjubileet 9. mai 2020», skriver UDs pressetalsperson Ingrid Kvammen Ekker i en epost.

Mongolia invitert

Da Norge i slutten av forrige måned markerte jubileet for frigjøringen av Finnmark i 1944, var «bare» den russiske utenriksministeren Sergei Lavrov invitert.

Men til tross for at Sovjetunionen var en alliert under andre verdenskrig, og landet ofret flere tusen soldater for å drive de nazistiske tyske troppene ut av Finnmark og Nord-Troms, ble altså ikke Russlands president invitert til Kirkenes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken fortsetter under

I forrige uke markerte russiske soldater både årsdagen for den russiske revolusjonen i 1917 og kampen mot Hitlers soldater vinteren 1941, da frontlinjen gikk like utenfor Moskva. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP
I forrige uke markerte russiske soldater både årsdagen for den russiske revolusjonen i 1917 og kampen mot Hitlers soldater vinteren 1941, da frontlinjen gikk like utenfor Moskva. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Før helgen kommenterte Kremls pressetalsperson Dmitry Peskov arbeidet med de internasjonale gjestene. Til det russiske nyhetsbyrået Tass sa han blant annet at europeiske ledere var invitert, og nevnte britiske Boris Johnson som et eksempel.

I tillegg nevnte han president Khaltmaagiin Battulga fra et annet av Russlands naboland, Mongolia, samt statslederne i Shanghaigruppen; det vil si Kina, Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan og Usbekistan.

Trump og Kim Jong-un

Også USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un er ønsket velkommen til selskapet og paraden. Ingen av den har ennå gitt noe offisielt svar på innbydelsen fra Putin.

– Nei, det er ikke kommet noe svar ennå, siterer Tass pressetalsmannen på.

ABC Nyheter har ikke lykkes i å få en kommentar fra den russiske ambassaden om saken.