Statsminister Erna Solberg presset om homoterapi – vil ikke love forbud

Se video: Une Bastholm (MDG) presset satsministeren om homoterapi.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg (H) måtte svare på spørsmål om homoterapiforbud fra Une Bastholm (MDG) og Anette Trettebergstuen (Ap) i Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Neste måned skal Stortinget behandle et forslag fra Arbeiderpartiet (Ap) og Miljøpartiet De Grønne (MDG), som vil forby homoterapi i Norge. Homoterapi, som også kalles konverteringsterapi, omvendelsesterapi eller reorientering, har som formål å endre en persons legning fra for eksempel lesbisk eller homofil til heterofil.

Under onsdagens spørretime måtte statsminister Erna Solberg svare på spørsmål om hvor hun står i saken.

– Først sier statsministeren at hun er imot forbud mot homoterapi fordi det vil være problematisk for religionsfriheten. Så stiller hun seg åpen for utredning. Det er uklart hva hun mener når hun bruker religionsfrihet i sin argumentasjon, sa MDGs stortingsrepresentant Une Bastholm spørretimen.

Bastholm viste til at man må ta høyde for maktforholdene i samfunnet og slo fast at det for en arbeidsgiver er ulovlig å spørre om man er gravid, mens det ikke er forbud mot å spørre om man er gravid generelt i samfunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det hadde vært en fordel for debatten om nyansene og refleksjonene ble tatt med, svarte statsminister Erna Solberg og fortsatte: – Når man sier at man er litt skeptisk, er ikke det samme som om at man er imot lovforbud.

Solberg slo fast at hun er enig med representanten i at det er urimelig at unge skal bli påført skader på sjel og person, og at man skal måtte ta avstand fra hvem man er.

Les også : Venstre-topper vil forby homoterapi

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanskelig grensegang

Statsministeren har tidligere sagt at hun støtter utredning for et mulig lovforbud mot homoterapi. Men slo samtidig fast at det ikke nødvendigvis er lett å gjennomføre et lovforbud. Grenser må gås opp slik at lovforbudet tydeligere kan defineres, sa Solberg.

– Ja, du kan bli bedt for, og det kan for noen være vanskelig og krenkende. Opplevelsen av at samtidig som du tror på Gud, så tror de ikke på den du er. Vi må ta vare på alle i dette landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bastholm på sin side mener det er uklart hva statsministeren mener å oppnå med en utredning, i stedet for bare å slå fast at dette er ulovlig.

– Det er snakk om maktforholdet som ligger hos religiøse ledere – det er uetisk og burde være forbudt å tilby slikt. Vil statsministeren være med på å sikre at slikt blir forbudt i Norge?

Solberg mener på sin side at Bastholms innlegg viser hvor vanskelig tematikken og eventuelle forbud er.

– Jeg mener at ingen barn og unge skal utsettes for dette. Utredning vil kunne gjøre at vi går grundigere inn i hva som kan gjøres, sa statsministeren.

Les også: Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi

Statsministeren påpekte at dette ikke bare gjelder barn og unge, men også voksne og gjentok at det er fint å få et godt utredningsgrunnlag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi skal ikke ha noe som er skadelig for folk, og noe av denne praksisen er skadelig for folk, fortsatte Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bastholm ville så vite hva statsministeren i så fall vil gjøre, dersom utredningen konkluderer med at loven ikke forbyr konverteringsterapi.

– Det er ikke lurt å be om en utredning for så å konkludere før resultatet foreligger. Jeg kan synes det er horribelt at enkelte trosretning mener homofili er synd. Vi må få en utredning og så trekke grenselinjer og så se på behovet, svarte Solberg.

Hvorfor ikke bare forby

Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen fulgte opp.

– Statsministeren gjør dette til en vanskeligere sak enn det er. De fleste som jobber med denne type spørsmål, er skjønt enig i at vi må forby homoterapi.

Trettebergstuen viste til at både i EU og i FN var man enige i at denne type terapi skal være ulovlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Man skal få mene og tro hva man vil, slo Trettebergstuen fast og la til:

– Vil statsministeren være med på å sende et tydelig signal til unge om at de ikke skal finne seg i slikt?

– Jeg kan gi tydelig signal om at du skal ikke finne deg i dette. Vi skal hindre at denne type overgrep skal skje. Grensegangene er ekstremt viktige hvis vi skal ha et forbud, slo Solberg fast.

Utfordret KrF i regjering

Trettebergstuen fulgte opp med at det i Stortinget vedtas lover, komiteen vedtar lovteksten.

– Vi vedtar at vi skal ha et forbud og ber regjeringen gjøre det. Fagfolkene kan trekke opp grensene. Hva er det statsministeren ønsker å utrede uten å ta stilling?

– Denne saken ligger nå til behandling i en stortingskomité. Jeg har tenkt til å respektere regjeringspartiene i denne komiteen. Vi må sikre at vi ikke krenker barn og unges rettigheter. Og at disse utsettes for press som er utrolig krevende for dem som står i dette, sa statsministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er flott om Stortinget og regjering sa at dette vil vi til livs. Vi vil ha forbud. Det er ikke lov med vold, men omvendelsesterapi er lov. Det handler om organisert praksis gjort av religiøse ledere mot unge som er i en sårbar posisjon. Det er lov. Alle vet at regjeringen består av ett parti som forsvarer dette fordi det skjer i deres bakland. Er det viktigere å ta hensyn til KrF enn å få til et forbud? spurte Trettebergstuen.

– Alle regjeringpartiene vil dette til livs, slik at man skal kunne føle seg som et helt menneske uavhengig av legning og om man tror på Gud. Heldigvis er det bevegelse også i mange religiøse samfunn. Det tar tid enkelte steder, men jeg håper det går raskere, sa statsminister Solberg og la til:

– Jeg mener vi må bruke tiden til dette uten å tillegge hverandre andre motiver enn ønsket om ville dette til livs.