Senterpartiet fosser fram på meningsmålinger: – Dette er ikke bare et blaff

Trygve Slagsvold Vedum har fått blomster og skal til å tale for Sps valgvake i Oslo. Foto: Martin Huseby Jensen
Trygve Slagsvold Vedum har fått blomster og skal til å tale for Sps valgvake i Oslo. Foto: Martin Huseby Jensen Foto: Martin Huseby Jensen

En «magisk» grense er brutt, men Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum vil fortsatt møte velgerne til kaffe. – Trenden kan vare til neste stortingsvalg, sier valgforsker.

«Senterpartiet bryter magisk grense», «Kraftig Ap-fall og nesten dobling for Rødt » eller «Ny rekordgallup for Senterpartiet». Så du dem? Disse tre overskriftene er alle fra denne uken. Tre meningsmålinger som alle forteller om framgang for Senterpartiet og Rødt, og tilbakegang for Arbeiderpartiet og SV. Regjeringspartiene svekkes, selv om Høyre går fram på de siste målingene. Trenden fra før valget fortsetter.

ABC Nyheter fulgte Trygve Slagsvold Vedum gjennom valgdagen. Les hele reportasjen her: Seierherren Trygves hemmelighet: – Nesten en forutsetning i denne rollen

(Saken fortsetter under videoen)

Video: Trygve Slagsvold Vedum lo seg gjennom valgdagen:

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning sier til ABC Nyheter at det vi ser, er langsiktige trender i norsk politikk. I tillegg ser vi fra utlandet trenden hvor mange av de store styringspartiene - som Høyre og Arbeiderpartiet i Norge - mister oppslutning og går tilbake.

Bakgrunn : Ny rekordmåling for Senterpartiet

De store blir mindre

Bergh tror det kan skyldes at de store partiene ikke klarer å svare på sakene velgerne er opptatt av. Som klima og miljø eller innvandring. Litt som vi så da de store partiene mobiliserte som følge FNBs fremgang i Bergen.

– De etablerte styringspartiene svekkes og de mindre partiene klarer å svare på det velgerne er opptatt av, sier Bergh.

Han viser til at når de nevnte sakene over kommer på dagsorden, klarer ikke de store partiene å mobilisere. Men dersom sysselsetting blir den viktigste saken, mener han Arbeiderpartiet ville vokst igjen.

Valgforsker Johannes Bergh. Foto: Institutt for samfunnsforskning
Valgforsker Johannes Bergh. Foto: Institutt for samfunnsforskning

En annen faktor er den sittende regjeringen. Med noen endringer har de borgerlige styrt landet i litt over seks år. Det slår også inn.

– Vi preges absolutt av regjeringsslitasje, slår Bergh fast og legger til:

– Det er nesten som naturlov for sittende regjeringer at de mister oppslutning over tid. Det har vi også sett med tidligere regjeringer.

Les også: Kraftig Ap-fall og nesten-dobling for Rødt i ny meningsmåling

Valgforskeren forklarer at dette skyldes flere ting. Regjeringer fatter mange beslutninger over tid, noe som gir grobunn for misnøye. Det forklarer, sier Bergh, også den samlede tilbakegangen for regjeringen.

Ny rekord: Senterpartiet gjør sin beste måling siden 1994

Uklart Ap

En annen grunn til at Senterpartiet og Rødt går fram, er at de har vært tydelige i opposisjon.

– Arbeiderpartiet har vært mer uklart og har derfor ikke klart å mobilisere, selv om de har vært i opposisjon.

– Hva med fremtiden? Det er i underkant av to år igjen til valget og meninger kan endres med vinden. Hvor sannsynlig er det at vi ved valget i september 2021 har tre partier som er jevnstore og kanskje Senterpartiet får statsministeren?

– Jeg tror det er sannsynlig at den trenden vil fortsette. Grunnen til det er at vi har sett den over lenger tid. Dette var en utvikling det gikk i retning av i 2017, og som ble forsterket ved lokalvalget i år. Dette er ikke bare et blaff, slår Bergh fast.

Stadig nye høyder: Rekordhøyt for Senterpartiet på ny måling

Ap i en skvis

Valgforsker Bernt Aardal ved Universitet i Oslo er mer forsiktig når han skal spå om fremtiden. Aardal viser til at Sp henter velgere fra alle partiene, selv om Arbeiderpartiet er den som taper flest velgere til Vedum. Og de to er potensielle koalisjonspartnere. Noe som er en utfordring for Ap - for det betyr at det fort kan bli åpen konflikt mellom de to i kampen om velgerne som har migrert.

Ap er i en skvis. De ville vært lettere for dem om de hadde mistet velgere til et parti som stod lenger unna politisk, som Høyre - da kunne Ap hamret løs. Men Sp er nært, sier Aardal.

(Artikkelen fortsetter under)

Valgforsker Bernt Aardal. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Valgforsker Bernt Aardal. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Aardal tror ikke det handler om et velgeropprør. Han tror det heller handler om at Senterpartiet har vært flinkere til å sette ord på det velgerne mener og ønsker, enn Arbeiderpartiet.

Populært også i LO: Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer

Større utslag enn før

Men så er informasjonen fra meningsmålingene også begrenset, poengterer han, de sier hvordan situasjonen er - og om hvor velgerne går. Aardal mener at resultatet av målingene også kan vise en utmattelseseffekt etter en intens valgkamp, hvor brikkene legges på plass i valget og så oppstår det et tomrom i ettertid.

– Da ser vi ofte er at tendensene fortsetter å rulle, men utslagene er nok likevel større enn vi tidligere har sett, sier han og viser til at partiets forrige rekord var i 1993 da de oppnådde 16,7 prosent. Den gang stod landet i en EU-kamp som ga velgerne klare alternativer. Det høstet Sp velgere på. Denne gangen er det ikke så enten-eller, men Aardal mener at diskusjonen om sentralisering har løftet partiet på meningsmålingene.

Senest i sammenslåingen av domstolene.

Gjennom at begynner å skje er at om Ap, Høyre og Sp fortsetter som jevnstore mot neste valg, vil spekulasjonene om statsminister Vedum ikke fremstå som så fjerne som de gjorde for kort tid siden.

Riktignok kan man se noen likehetstrekk med utviklingen i andre land, som nevnt over, men Aardal mener at det heller ikke skal mye til for å velte det inntrykket. Et par valg kanskje, og så ser man helt andre mønster. Valgforskeren advarer mot å strekke sammenligningen for langt.

Mot toppen: Senterpartiet klatrer videre på ny måling

Flere kaffekopper

Etter valget ble Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum utropt til seierherren. Siden har meningsmålingen vist fremgang etter fremgang. Til ABC Nyheter sier han at ukens meningsmålinger gir motivasjon, samtidig som han kjenner et ansvar for de stadig flere som mener partiet kan gjøre en jobb for dem. I sine møter med partiets nye folkevalgte er dette noe han understreker.

– Vi må huske hvorfor vi har fått disse rollene. Vi har fått tillit fra velgerne. Det viktigste i vårt arbeid er å møte folket, lytte og lære av dem. Vi må være nære dem i praksis. Det er mitt tydelige råd til de nye folkevalgte.

Trygve Slagsvold Vedum følger med på valgprognosen på valgkvelden i september. Foto: Martin Huseby Jensen Foto: Martin Huseby Jensen
Trygve Slagsvold Vedum følger med på valgprognosen på valgkvelden i september. Foto: Martin Huseby Jensen Foto: Martin Huseby Jensen

Senterpartiet er et middel for å få gjennom politikk som er viktig for folk, slår han fast. Derfor fortsetter han ufortrødent videre med arbeidet til partiet. Det blir ikke slutt på å møte velgerne over en kaffekopp, som han og de andre i partiet har gjort gjennom de siste årene.

– Kaffekoppen er mer sosial enn Facebook og Twitter. Møtet med folket er viktig i arbeidet vårt.

Bakgrunn: Valgforsker: – En dramatisk utvikling på venstresiden i norsk politikk

Ikke for selvtilfredse

Vedum mener som Aardal at det ikke bare er å trekke paralleller til landene rundt i Europa hvor de store styringspartiene svekkes. Historien i Norge, mener han er annerledes. Men, så ser vi at i Sverige og Finland - som er mer nærliggende å sammenligne oss med - er heller ikke ting som før.

– Det er sunt at ingen partier kan ta stemmer for gitt. Gjør man det, kan vi også bli distansert. Og det er ingen selvfølge at det ene eller andre partiet skal få ansvaret. Det er en god ting, sier han og legger til:

– Politikere må huske at det er folkets tjenere, ikke folkets herrer. Vi kan ikke bli selvtilfredse.

Partiet fikk etter høstens valg 2.284 folkevalgte i lokaldemokratiet.

Det er er litt under to år til neste stortingsvalg, mye kan skje i tiden frem til september 2021. Vedum forteller at det for ham handler om å holde seg i sporet partiet går i. Med å påpeke feil i den førende politikken. Om ikke å avgi makt i energipolitikken til EU, om å sørge for at befolkningen har tjenester nært seg. Og så handler det om å møte folk. Selv i den minste krok av landet.

– Da kan vi også få gode innspill på hvordan politikken skal gjøres videre.

Vi må stå på og være tydelig.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:00 Brannfly savnet i Australia05:00 Søreide venter fortsatt på svar fra USA04:50 Rådmenn mener framtidige kommunereformer må styres mer av staten04:33 WHO berømmer Kina for smittetiltak03:47 Færre nordmenn tror på reinkarnasjon03:46 Trump deltar som første president i anti-abort-marsj02:23 Sp-politiker mister verv etter å ha delt klimainnlegg fra nazistisk nettsted01:55 USA ber Libanons nye regjering om håndfaste reformer01:55 Frp varsler motstand mot egen stortingsmelding01:18 Frp-topper åpner for regjeringssamarbeid med Sp01:17 Kraftig økning i politidrap i Rio00:27 Frp gjør hopp på måling etter regjeringsexit23:53 Trump og Saleh uenige om amerikansk militærnærvær23:46 En av fem studenter vil ikke ha barn23:10 Stygg Solskjær-smell, Manchester United tapte hjemme for Burnley22:59 Ødegaard med målgivende da Real Sociedad avanserte i den spanske cupen22:58 Volkswagen fikk milliardbot i Canada22:37 Frp kan støtte Sp-forslag om å felle to omstridte ulveflokker22:22 27-åring tilstår drap på kvinne i Florø22:08 Bøe til friløpet i kunstløp-EM, gullfavoritten Aymoz utslått21:36 Ni av ti Frp-velgere mener det var rett å gå ut av regjeringen21:25 Wuhan isoleres fra omverdenen20:44 Brexitlov på vei til dronningens bord20:31 Politiet beslagla flere titalls ombygde våpen i Oslo20:08 Kan bli tidenes varmeste Oslo-vinter20:03 Folk i Oslo-området blir mer positive til bompenger19:43 Gulliksen-show ga norsk 33-30-seier over Slovenia, Kroatia venter i EM-semifinale19:32 Mannen som er siktet for Prinsdal-drapet er utlevert fra Ungarn19:32 Schiff: Trump misbrukte makten og må avsettes19:12 Radmagre løver sjokkerer – dyrehagen skylder på den økonomiske krisen19:07 Mallorca truffet av uværet Gloria – meteorologene advarer18:39 Offensiv Carlsen med knockoutseier i Nederland: – En grei dag på jobben18:35 Robot skal hente ut biler fra brannskadd P-hus på Sola18:23 Trump: Irak ønsker fortsatt amerikansk militærnærvær18:08 Macron kastet ut israelske sikkerhetsfolk17:58 Spansk kollaps i EM, men gruppevinner etter 22-22 mot Kroatia17:40 Resett identifiserte IS-siktet kvinne – stevnet for retten17:29 Aktor kaller Weinstein «et seksuelt rovdyr»17:27 FN-eksperter ber USA granske Saudi-Arabias påståtte hacking av Bezos' telefon17:25 Byrådet truer med å gå av17:06 Frp-seire kan gå tapt16:57 Knut Arild Hareide og Abid Raja avbryter komitéreise i Indonesia16:52 Naboer fortviler: – Det har vært et helvete i 20 år16:35 Mann i 50-årene siktet for nettovergrep mot sårbare jenter16:28 Nav har ikke funnet feiltolkninger av EØS-regelverket for flere ytelser16:07 Funn av polsk mann i Lier etterforskes som drap16:06 Stor luftforurensning i Oslo15:49 Danske dømt for å ha prøvd å ta med halv million ut av Norge15:37 Kina ber folk om ikke å reise ut av by med virusutbrudd15:26 Faren hevder PSG-stjerne vil spille for Atlético Madrid15:08 Krangler om soya: – Nordmenn kan være stolte av Brasil-importen14:30 Manshaus-saken kommer opp for retten 7. mai14:29 Fortsatt dårlig med skiføre i store deler av landet14:28 Rødt ber om Frps hjelp14:05 Jansrud raskest på trening i Kitzbühel14:04 FpU-leder tar ikke gjenvalg13:50 Monty Pythons Terry Jones er død13:24 – Vi «slår ikke fast» at Anne-Elisabeth Hagen er drept13:13 Hevder tidligere medieleder endret personlighet om kvelden13:12 Sykkelstjerne varsler comeback etter skrekkfall13:12 56-åring tilstår dobbeltdrap i Bergen12:38 Forskere mener coronavirus kan ha smittet fra ville dyr12:17 Folk hører mindre på radio11:59 Uvær stenger flere veier i Finnmark11:43 Helse-Norge forbereder seg på farlig virus11:42 Keeper før Haaland-møte: – Håper ikke eventyret fortsetter11:32 – Listhaug er så frekk at det ikke er til å tro!11:29 Storfangst av IS-topp: Han er bildet på IS-terroristenes hykleri11:21 Hellas får sin første kvinnelige president11:20 Ulv død etter påkjørsel11:02 Kjent gravejournalist siktet i Brasil10:33 Greske øyboere demonstrerer mot migrantleirer10:26 Ruuds Australia-eventyr over i stormkastene10:26 Leder av MC-gjeng kan ha vært mål for Norrköping-eksplosjon10:01 Diesel-skandalen kostet Mercedes-eier nye milliarder i 201910:00 Solskjær slår knallhardt tilbake mot fotballekspert09:45 Lundby jager fire på rad i Romania09:23 Tencent har lagt inn bud på hele Funcom08:57 Godkjenning av Equinors oljeboring utenfor Australia tas til retten08:39 Senatet vedtok reglene for riksrettsprosessen08:36 Dette var de mest populære navnene i Norge i 201908:15 Bare fire av ti høyrevelgere støttet hjemhenting av IS-kvinne08:09 Dobbeltdrapet i Bergen: Drapssiktet 56-åring erkjenner straffskyld07:58 Sp-politiker delte klimainnlegg fra nazistisk nettsted07:43 Dette trikset brukte forskeren for å kvitte seg med mobilavhengigheten07:16 Eksplosjon i boligblokk i Norrköping07:06 Overraskende invitasjon fra Putin – Norge sliter med å svare06:47 NRK: KrF og Venstre vil ha finansministeren06:43 EM-parodi i 2012: Kan bli tilnærmet reprise mellom Norge og Slovenia06:39 NTBs tekniske problemer er rettet06:39 Bombe fra andre verdenskrig uskadeliggjort i Berlin06:37 Bitter strid om kjøreregler preget første dag av riksretten06:30 Hauglie foreslår nye varslingsregler06:01 Person gjort rede for etter boligbrann i Rogaland06:00 – Jeg skjønner ikke hvor Nav har fått anslaget på 2.400 saker fra05:51 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:33 Mann i 70-årene savnet etter boligbrann i Nordland05:30 Weinsteins forsvarere vil gå hardt ut mot kvinnene som anklager ham05:00 Ny norsk styrke til Irak som planlagt
Siste nytt
05:00VerdenBrannfly savnet i Australia05:00VerdenSøreide venter fortsatt på svar fra USA04:50NorgeRådmenn mener framtidige kommunereformer må styres mer av staten04:33VerdenWHO berømmer Kina for smittetiltak03:47NorgeFærre nordmenn tror på reinkarnasjon03:46VerdenTrump deltar som første president i anti-abort-marsj02:23NorgeSp-politiker mister verv etter å ha delt klimainnlegg fra nazistisk nettsted01:55VerdenUSA ber Libanons nye regjering om håndfaste reformer01:55NorgeFrp varsler motstand mot egen stortingsmelding01:18NorgeFrp-topper åpner for regjeringssamarbeid med Sp01:17VerdenKraftig økning i politidrap i Rio00:27NorgeFrp gjør hopp på måling etter regjeringsexit23:53VerdenTrump og Saleh uenige om amerikansk militærnærvær23:46NorgeEn av fem studenter vil ikke ha barn23:10SportStygg Solskjær-smell, Manchester United tapte hjemme for Burnley22:59NorgeØdegaard med målgivende da Real Sociedad avanserte i den spanske cupen22:58MotorVolkswagen fikk milliardbot i Canada22:37PolitikkFrp kan støtte Sp-forslag om å felle to omstridte ulveflokker22:22Norge27-åring tilstår drap på kvinne i Florø22:08VerdenBøe til friløpet i kunstløp-EM, gullfavoritten Aymoz utslått21:36PolitikkNi av ti Frp-velgere mener det var rett å gå ut av regjeringen21:25VerdenWuhan isoleres fra omverdenen20:44VerdenBrexitlov på vei til dronningens bord20:31NorgePolitiet beslagla flere titalls ombygde våpen i Oslo20:08NorgeKan bli tidenes varmeste Oslo-vinter20:03PengerFolk i Oslo-området blir mer positive til bompenger19:43NorgeGulliksen-show ga norsk 33-30-seier over Slovenia, Kroatia venter i EM-semifinale19:32NorgeMannen som er siktet for Prinsdal-drapet er utlevert fra Ungarn19:32VerdenSchiff: Trump misbrukte makten og må avsettes19:12VerdenRadmagre løver sjokkerer – dyrehagen skylder på den økonomiske krisen19:07VerdenMallorca truffet av uværet Gloria – meteorologene advarer18:39SportOffensiv Carlsen med knockoutseier i Nederland: – En grei dag på jobben18:35NorgeRobot skal hente ut biler fra brannskadd P-hus på Sola18:23PolitikkTrump: Irak ønsker fortsatt amerikansk militærnærvær18:08VerdenMacron kastet ut israelske sikkerhetsfolk17:58SportSpansk kollaps i EM, men gruppevinner etter 22-22 mot Kroatia17:40NorgeResett identifiserte IS-siktet kvinne – stevnet for retten17:29VerdenAktor kaller Weinstein «et seksuelt rovdyr»17:27VerdenFN-eksperter ber USA granske Saudi-Arabias påståtte hacking av Bezos' telefon17:25NorgeByrådet truer med å gå av17:06PolitikkFrp-seire kan gå tapt16:57PolitikkKnut Arild Hareide og Abid Raja avbryter komitéreise i Indonesia16:52NorgeNaboer fortviler: – Det har vært et helvete i 20 år16:35NorgeMann i 50-årene siktet for nettovergrep mot sårbare jenter16:28PengerNav har ikke funnet feiltolkninger av EØS-regelverket for flere ytelser16:07NorgeFunn av polsk mann i Lier etterforskes som drap16:06NorgeStor luftforurensning i Oslo15:49NorgeDanske dømt for å ha prøvd å ta med halv million ut av Norge15:37ReiseKina ber folk om ikke å reise ut av by med virusutbrudd15:26SportFaren hevder PSG-stjerne vil spille for Atlético Madrid15:08NorgeKrangler om soya: – Nordmenn kan være stolte av Brasil-importen14:30NorgeManshaus-saken kommer opp for retten 7. mai14:29NorgeFortsatt dårlig med skiføre i store deler av landet14:28PolitikkRødt ber om Frps hjelp14:05SportJansrud raskest på trening i Kitzbühel14:04PolitikkFpU-leder tar ikke gjenvalg13:50KulturMonty Pythons Terry Jones er død13:24Norge– Vi «slår ikke fast» at Anne-Elisabeth Hagen er drept13:13KulturHevder tidligere medieleder endret personlighet om kvelden13:12SportSykkelstjerne varsler comeback etter skrekkfall13:12Norge56-åring tilstår dobbeltdrap i Bergen12:38Helse og livsstilForskere mener coronavirus kan ha smittet fra ville dyr12:17KulturFolk hører mindre på radio11:59NorgeUvær stenger flere veier i Finnmark11:43Helse og livsstilHelse-Norge forbereder seg på farlig virus11:42SportKeeper før Haaland-møte: – Håper ikke eventyret fortsetter11:32Politikk– Listhaug er så frekk at det ikke er til å tro!11:29VerdenStorfangst av IS-topp: Han er bildet på IS-terroristenes hykleri11:21PolitikkHellas får sin første kvinnelige president11:20NorgeUlv død etter påkjørsel11:02KulturKjent gravejournalist siktet i Brasil10:33VerdenGreske øyboere demonstrerer mot migrantleirer10:26SportRuuds Australia-eventyr over i stormkastene10:26VerdenLeder av MC-gjeng kan ha vært mål for Norrköping-eksplosjon10:01PengerDiesel-skandalen kostet Mercedes-eier nye milliarder i 201910:00SportSolskjær slår knallhardt tilbake mot fotballekspert09:45SportLundby jager fire på rad i Romania09:23PengerTencent har lagt inn bud på hele Funcom08:57PengerGodkjenning av Equinors oljeboring utenfor Australia tas til retten08:39VerdenSenatet vedtok reglene for riksrettsprosessen08:36Helse og livsstilDette var de mest populære navnene i Norge i 201908:15PolitikkBare fire av ti høyrevelgere støttet hjemhenting av IS-kvinne08:09NorgeDobbeltdrapet i Bergen: Drapssiktet 56-åring erkjenner straffskyld07:58PolitikkSp-politiker delte klimainnlegg fra nazistisk nettsted07:43Helse og livsstilDette trikset brukte forskeren for å kvitte seg med mobilavhengigheten07:16VerdenEksplosjon i boligblokk i Norrköping07:06PolitikkOverraskende invitasjon fra Putin – Norge sliter med å svare06:47NorgeNRK: KrF og Venstre vil ha finansministeren06:43SportEM-parodi i 2012: Kan bli tilnærmet reprise mellom Norge og Slovenia06:39NorgeNTBs tekniske problemer er rettet06:39VerdenBombe fra andre verdenskrig uskadeliggjort i Berlin06:37VerdenBitter strid om kjøreregler preget første dag av riksretten06:30NorgeHauglie foreslår nye varslingsregler06:01NorgePerson gjort rede for etter boligbrann i Rogaland06:00Penger– Jeg skjønner ikke hvor Nav har fått anslaget på 2.400 saker fra05:51NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:33NorgeMann i 70-årene savnet etter boligbrann i Nordland05:30KulturWeinsteins forsvarere vil gå hardt ut mot kvinnene som anklager ham05:00NorgeNy norsk styrke til Irak som planlagt
Populært