Seksualundervisning: – Polen går bakover, Norge står stille

<p>Folk har demonstrert i over 20 Polske byer siden det ble kjent at regjeringen vil gjøre seksualundervisning ulovlig. Nå kan der virke som om lovforslaget vil bli endret, forteller Tor-Hugne Olsen i Sex og Politikk.</p>
Folk har demonstrert i over 20 Polske byer siden det ble kjent at regjeringen vil gjøre seksualundervisning ulovlig. Nå kan der virke som om lovforslaget vil bli endret, forteller Tor-Hugne Olsen i Sex og Politikk. Foto: Czarek Sokolowski / AP

Noen europeiske land går dramatisk bakover i seksualundervisningstilbudet sitt, og andre går dramatisk fremover. Norge står skuffende stille, mener Tor-Hugne Olsen i Sex og politikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag morgen møtte omkring 40 demonstranter frem foran den polske ambassaden i Oslo. Den siste uken har det vært protester i over 20 polske byer mot et lovforslag som vil gjøre seksualundervisning ulovlig i Polen. Selv å snakke med barn om sex hjemme vil kunne straffes med opp til 3 år i fengsel.

Samtidig har Sverige opprettet en egen post i statsbudsjettet for seksualundervisning. Bevilgningen til denne posten økte i forrige budsjett med mer en hele det norske budsjettet totalt.

Les mer: Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen

– Norge står stille

Et sted i mellom disse står Norge – bom stille. Det mener daglig leder i Sex og politikk, Tor-Hugne Olsen.

Daglig leder i Sex og politikk, Tor-Hugne Olsen skulle ønske Norge ville følge i Sveriges fotspor og satse større på seksualundervisning. Foto: Sex og politikk
Daglig leder i Sex og politikk, Tor-Hugne Olsen skulle ønske Norge ville følge i Sveriges fotspor og satse større på seksualundervisning. Foto: Sex og politikk

– Norge står stille, og det er negativt. Vi er særlig skuffet fordi satsing på seksualundervisning var så tydelig i Granavoldenerklæringen, men så har det helt forsvunnet i Statsbudsjettet, sier Olsen til ABC Nyheter.

Punktene fra Granavoldenerklæringen som ikke ble vedtatt i Statsbudsjettet lyder «Ha seksualitet og grensesetting som tema i barnehagene.» og «Bedre seksualundervisningen i grunnskolen og vektlegge grensesetting og respekt for egne og andres grenser.» Det var ingen andre punkter i Granavoldenerklæringen som ønsket å satse spesifikt på seksualundervisning.

Olsen trekker frem at mange politikere brukte store ord om styrking av undervisning på grensesetting.

– #Metoo viser at man ikke har hatt nok kunnskap i skolen, og vi håpte at diskusjonen rundt #metoo skulle øke innsatsen, men det har vi jo ikke sett.

Les mer: Etterlyser meir fokus på positiv seksualitet

Satser andre steder

Statssekretær i Kunnskapsdepartementet Julie Midtgarden Remen er uenig i at Norge ikke beveger seg fremover:

– Det er ikke hvorvidt et ord har en egen post på statsbudsjettet som sier noe om hvor stor en satsing er, sier hun.

– Med de nye læreplanene som trår i kraft neste år, blir temaer som seksualitet, kropp, kjønn og grensesetting tydeliggjort.

Hun trekker frem at statsbudsjettet for neste år foreslår totalt 250 millioner kroner til å blant annet gi elevene bedre læremidler og bedre undervisning i fag der seksualundervisning har en naturlig del. Olsens kritikk går ut på at det ikke har vært en økning i bevilgningen.

– Vi har også fått flere helsesykepleiere i skolen, og disse kan være en nyttig ressurs og støtte i seksualundervisningen, forteller Remen.

Les mer: MDG-topp vil ha bedre sexundervisning

Personvernpolicy