Ett år etter Khashoggi-drapet: Norge og Vesten uten sanksjoner mot Saudi-Arabia

IKKE SANKSJONER: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), her på Oslo Freedom Forum 27. mai 2019, vil ikke ha sanksjoner mot Saudi-Arabia etter det groteske drapet på regimekritieren Jamal Khashoggi for ett år siden.
IKKE SANKSJONER: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), her på Oslo Freedom Forum 27. mai 2019, vil ikke ha sanksjoner mot Saudi-Arabia etter det groteske drapet på regimekritieren Jamal Khashoggi for ett år siden. Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksdepartementet mener drapsforsøket på den russiske eksspionen Sergej Skripal er alvorligere fordi det skjedde i det offentlige rom. Saudi-Arabias drap på Jamal Khashoggi skjedde innendørs og utløser ikke sanksjoner. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta: Khashoggi-saken

Den saudiarabiske journalisten og regimekritikeren Jamal Khashoggi ble sist sett da han gikk inn på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul 2. oktober. Dette skal ifølge tyrkiske, amerikanske og britiske medier ha skjedd:

  • Fredag 28. september oppsøker Khashoggi konsulatet for å få annullert sitt tidligere ekteskap, for å kunne gifte seg med sin tyrkiske forlovede Hatice Cengiz.
  • Han får beskjed om å komme tilbake uken etter. Samme helg får han telefon fra konsulatet som ber ham hente dokumentet tirsdag 2. oktober.
  • 2. oktober kl. 3.13 lander et privatfly med ni saudiarabere på Atatürk-flyplassen i Istanbul. Flyet kommer fra Riyadh i Saudi-Arabia, og noen av passasjerene har diplomatpass. De sjekker inn på et hotell i nærheten av konsulatet etter å ha reservert rom for tre dager. De forlater hotellet senere samme dag.
  • Kl. 13.14 går Khashoggi inn på konsulatet. På forhånd har han gitt sine to telefoner til kjæresten og bedt henne skaffe hjelp hvis han ikke kommer tilbake. Hun blir stående utenfor konsulatet til klokken 1 om natten, men Khashoggi dukker aldri opp.
  • Omtrent kl. 16, knapt tre timer etter at Khashoggi har gått inn i bygningen, forlater seks biler med saudiarabiske tjenestemenn konsulatet. To andre biler kjører til generalkonsulens residens 200 meter unna. De kjører videre fire timer senere. Residensens tyrkiske ansatte blir bedt om å ta seg fri.
  • Cirka kl. 17.15 lander enda et fly med saudiarabiske tjenestemenn i Istanbul. Flyet forlater flyplassen etter en times tid. Det mellomlander i Egypt før det fortsetter til Riyadh.
  • Kl. 22.46 forlater flyet som ankom natt til tirsdag, Istanbul. Det flyr til Dubai.
  • 3. oktober melder nyhetsbyrået Reuters at Jamal Khashoggi har forsvunnet.
  • 5. oktober sier Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman i et intervju med Bloomberg at tyrkiske myndigheter gjerne må gjennomsøke konsulatet.
  • 6. oktober starter tyrkiske myndigheter etterforskning. Dagen etter sier tyrkiske kilder at de mistenker at Khashoggi er blitt drept inne på konsulatet og at 15 saudiarabiske statsborgere ble fløyet til Tyrkia for å utføre operasjonen. Saudi-Arabia avviser anklagene.
  • 8. oktober ber Tyrkia om tillatelse til å gjennomsøke konsulatet. Det skjer etter at Saudi-Arabias ambassadør for andre gang har vært inne på teppet i tyrkisk UD.
  • 9. oktober blir det kjent at opptak fra konsulatets overvåkingskameraer er forsvunnet.
  • 10. oktober trykker den regjeringsvennlige tyrkiske avisen Sabah navn og fødselsår på de 15 saudiaraberne som ankom Istanbul 2. oktober.
  • 11. oktober skriver Washington Post at tyrkiske tjenestemenn har fortalt amerikanske tjenestemenn at de har lyd- og videoopptak som beviser at Khashoggi ble drept inne på konsulatet.
  • 13. oktober gjentar Tyrkia anmodningen om å få tilgang til Saudi-Arabias konsulat.
  • 14. oktober har Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Saudi-Arabias kong Salman sin første telefonsamtale om saken. De blir enige om å etablere en felles arbeidsgruppe.
  • 15. oktober går tyrkiske etterforskere inn i konsulatet. Der blir de i åtte timer.
  • 16. oktober opplyser Erdogan at det ble funnet giftige substanser som var blitt «malt over» i bygningen. En ikke navngitt tyrkisk tjenestemann sier til AP at politiet har funnet «sikre beviser» for at Khashoggi ble drept i konsulatet.
  • Samme dag returnerer Saudi-Arabias konsul til Istanbul, Mohammed al-Otaibi, til Riyadh.
  • USAs utenriksminister Mike Pompeo reiser til Riyadh der han møter kong Salman, kronprins Mohammed bin Salman og utenriksminister Adel al-Jubeir i Riyadh.
  • 17. oktober reiser Pompeo til Tyrkia, der han diskuterer saken med Erdogan og utenriksminister Mevlut Cavusoglu.
  • 18. oktober avsluttet tyrkisk politi gjennomsøkningen av den saudiarabiske konsulens bolig i Istanbul.
  • 19. oktober leter tyrkisk politi flere steder i Istanbul-området etter Khashoggis levninger, samtidig med at flere amerikanske medier navngir noen av saudiaraberne som skal ha vært sentrale i den angivelige likvidasjonen.

(NTB)

For ett år siden, 2. oktober 2018, gikk den saudi-arabiske journalisten og regimekritikeren Jamal Khashoggi inn på det saudi-arabiske konsultatet i Istanbul.

Han kom ut igjen i biter i plastposer - etter å ha blitt torturert, drept og partert av saudi-arabiske embetsmenn, slik det siden har blitt avdekket.

Tyrkisk etterretning har offentliggjort groteske detaljer av hva som foregikk inne på konsulatet.

Ett år etter har Norge og verdenssamfunnet ikke reagert mot Saudi-Arabia med sanksjoner.

Mars i fjor reagerte Vesten inkludert Norge derimot med å utvise 110 russiske diplomater.

Begrunnelsen for det var en mistanke om at Russland sto bak drapsforsøket på eksspionen Sergej Skripal og hans datter Julia 4. mars 2018 i Salisbury i Storbritannia.

– Ikke effektivt med norske sanksjoner

Attentatet mot Sergej Skripal

  • 4. mars 2018 ble den russiske eksspionen Sergej Skripal (66) og hans datter Julia (33) funnet bevisstløse på en benk i Salisbury i Storbritannia.
  • Britiske myndigheter mener at de to ble forgiftet med novitsjok, en nervegift som ble utviklet i Sovjetunionen på slutten av den kalde krigen.
  • Russiske myndigheter avviser at de står bak. Britiske eksperter har ikke kunnet fastslå hvor nervegiften som ble brukt, kom fra. Det har heller ikke Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW).
  • Saken førte til masseutvisninger av diplomater og en opphetet ordkrig mellom Russland og Storbritannia. Også en rekke andre vestlige land, deriblant USA, Norge og de fleste EU-landene, utviste russiske diplomater.
  • Sergej og Julia Skripal lå kritisk syke i koma i flere uker. Julia ble skrevet ut fra sykehuset i april. Sergej ble utskrevet i mai.
  • 30. juni ble to briter funnet bevisstløse i et hus i Amesbury, som ligger om lag 13 kilometer fra Salisbury.
  • 4. juli opplyste britiske myndigheter at også disse to er blitt forgiftet med novitsjok.

(NTB)

– Ser utenriksministeren mindre alvorlig på Saudi-Arabias henrettelse av Khashoggi, enn Russlands antatte drapsforsøk i Salisbury? spør ABC Nyheter på bakgrunn av manglende sanksjoner mot saudiene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge ser svært alvorlig på drapet på Jamal Khashoggi. Kronprins Mohammed bin Salman sier nå at han tar på seg det fulle ansvaret for drapet. Han beskriver drapet som en avskyelig forbrytelse og understreker i det aktuelle intervjuet at han påtar seg ansvaret i kraft av sin rolle som leder i Saudi-Arabia, svarer statssekretær Audun Halvorsen (H) i en epost til ABC Nyheter.

– Skripal på offentlig sted

– Men er drapsforsøket i England alvorligere enn drapet og parteringen i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Norge har fordømt drapet på Jamal Khashoggi og nervegiftangrepet mot medlemmer av Skripal-familien. Skripal-saken gjaldt bruk av kjemiske våpen på offentlig sted, noe som ikke har skjedd i Europa siden 2. verdenskrig. Saken er særlig alvorlig ut fra hensynet til vår alminnelige sikkerhet.», svarer Halvorsen.

SAUDI-PRINS I VARMEN: Mens Vesten inkludert Norge innførte sanksjoner mot Russland basert på mistanke om et drapsforsøk, holder verdenssamfunnet Saudi-Arabias mektige prins Mohammed Bin Salman i varmen. Her er han med på «familiebildet» ved G20-møtet i Osaka 28. juni 2019 i Osaka, Japan. Foto: Ludovic Marin / AFP/NTB scanpix
SAUDI-PRINS I VARMEN: Mens Vesten inkludert Norge innførte sanksjoner mot Russland basert på mistanke om et drapsforsøk, holder verdenssamfunnet Saudi-Arabias mektige prins Mohammed Bin Salman i varmen. Her er han med på «familiebildet» ved G20-møtet i Osaka 28. juni 2019 i Osaka, Japan. Foto: Ludovic Marin / AFP/NTB scanpix

– Det pågår nå en rettssak i Saudi-Arabia. Elleve personer skal være tiltalt for medvirkning til drapet. De fem permanente medlemmene av FNs Sikkerhetsråd og Tyrkia har etter hva vi er kjent med mulighet til å være til stede under denne rettssaken, fortsetter han og konkluderer:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge har ikke tradisjon for å innføre unilaterale sanksjoner mot andre stater. Vår holdning er at sanksjoner og restriktive tiltak er mest effektive når disse har bred internasjonal støtte.

Donald Trump er blant dem som holder sin hånd over Saudi-Arabia og kronprinsen.

Hvorfor ikke?

Halvorsen svarer ikke på spørsmålet om det betyr at Norge og Vesten ser mindre alvorlig på drapet av Khashoggi enn drapsforsøket på far og datter Skripal, heller ikke på gjentatt spørsmål om det.

– Hvorfor har ikke Norge eller andre vestlige land så langt innført sanksjoner mot Saudi-Arabia som følge av Khashoggi-drapet? ville ABC Nyheter også vite.

Svaret er altså at det er uaktuelt for Norge, siden andre ikke gjør det. Hvorfor det internasjonale samfunn reagerer med sanksjoner mot Russland, men ikke Saudi-Arabia, får vi ikke forklaring på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har også spurt hvordan Norge vurderer rettssikkerheten til de elleve personene som er stilt for retten i Saudi-Arabia for drapet kronprinsen har påtatt seg ansvaret for.

«Norge har ingen forutsetninger for å vurdere rettssikkerheten til de 11 personene som er stilt for retten. Vi er ikke blitt gitt muligheten til å observere rettssaken. Så vidt vi er kjent med er det bare de fem faste medlemmene av FNs Sikkerhetsråd og Tyrkia som har fått denne muligheten. Norge har flere ganger understreket behovet for en troverdig etterforskning og for en rettsprosess som etterlever internasjonale standarder. Dette har vi også formidlet til saudiske myndigheter på høyt nivå i Riyadh.», svarer statssekretæren på epost.

Artikkelen er oppdatert med flere kommentarer fra statsssekretær Audun Halvorsen.