Ordfører-drømmen knust:

Senterpartiet stopper Elkem og Helga Pedersen i Tana

VRAKES I TANA: Helga Pedersens utsikter til å bli ordfører i hjemkommunen faller i grus idet Senterpartiet sier seg villig til å stanse Elkems planer om å utvide sitt dagbrudd i Tana.
VRAKES I TANA: Helga Pedersens utsikter til å bli ordfører i hjemkommunen faller i grus idet Senterpartiet sier seg villig til å stanse Elkems planer om å utvide sitt dagbrudd i Tana. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Tidligere Ap-nestleder Helga Pedersen skulle bli ordfører i Tana etter at Ap igjen ble størst. Så bestemte Senterpartiet seg for å stanse Elkems planer for utvidelse.

Arbeiderpartiet endte over dobbelt så stort som Senterpartiet i Tana ved høstens kommunevalg, med 40,6 mot 18,2 prosent av stemmene.

Men nå ser det ut til at Senterpartiets førstekandidat Jon Erland Balto i klarer å samle et uhellig flertall for sitt kandidatur – takket være en strid om Elkems gruvedrift.

Elkem har søkt om å få utvide sitt dagbrudd av kvartsitt med fem kvadratkilometer, imot viljen til Reinbeitedistrikt 7. Da Senterpartiet sa seg villig til å si nei til Elkems søknad, hoppet Samelista i Tana av samarbeidet med Ap og støtter Sp i stedet.

Dermed mistet Ap Samelistas to stemmer som de er avhengige av for å få flertall i kommunestyret. Og Helga Pedersen som var eslet til ordførervervet, ser ut til å bli vraket som ordfører.

Saken ble først omtalt i NRK Finnmark.

For tre år siden var Helga Pedersen for øvrig Arbeiderpartiets kandidat til vervet som sametingspresident. Men også det glapp. Pedersen reagerte så sterkt på Ap-gruppas opptreden i Sametinget den gangen at hun trakk seg.

Les: – En tung beslutning

Elkem-strid splitter bygd og partier

Ikke nok med sjokket for Tana Ap.

Tana SV ris av en splittelse idet deres eneste kommunestyrerepresentant, ifølge avisa Ságat, bryter med partiet og stemmer for alliansen bestående av Sp, Frp, Høyre, Venstre og Samelista i Tana.

SVs toppkandidat Sigurd Haugen mener SVs standpunkt om å si klart nei til utvidelse av dagbruddet til Elkem blir best sikret med den nye alliansen.

– Vi jobber fram en felles plattform nå. Jeg er ordførerkandidat, bekrefter Jon Erland Balto overfor ABC Nyheter.

SENTERPARTI-HOPP: Ordførerkandidat Jon Erland Balto, her sammen med partileder Trygve Slagsvold Vedum før valget, signaliserte ikke motstand mot Elkems søknad i valgkampen. Foto: Privat
SENTERPARTI-HOPP: Ordførerkandidat Jon Erland Balto, her sammen med partileder Trygve Slagsvold Vedum før valget, signaliserte ikke motstand mot Elkems søknad i valgkampen. Foto: Privat

Det nye kommunestyret skal konstituere seg 10. oktober. Og bakgrunnen for regimeskiftet, striden om Elkems utvidelse, river Tana-befolkningen i to.

I Austertana der gruva ligger, er hele bygda i harnisk over utsiktene til at Elkem ikke får utvide. De frykter for de 50 arbeidsplassene i gruva – samt ringvirkningene.

– Tålegrensa er nådd for Austerana! skriver sju organisasjoner i bygda i et leserinnlegg i Ságat.

De er «... rystet over de usannheter som blir spredd i media i forbindelse med Elkem sin søknad om utvidelse av kvartsittbruddet».

Elkem Tana har vært stridens kjerne under kommunevalget i kommunen da Senterpartiet bestemte seg for å stanse Elkems planer for utvidelse fra dagens 3,5 kvadratkilometer med ytterligere 5 kvadratkilometer. Foto: Elkem Tana
Elkem Tana har vært stridens kjerne under kommunevalget i kommunen da Senterpartiet bestemte seg for å stanse Elkems planer for utvidelse fra dagens 3,5 kvadratkilometer med ytterligere 5 kvadratkilometer. Foto: Elkem Tana

– Handler om 50 arbeidsplasser

– Dette er en vanskelig sak, men fullt løsbar. Det handler om å sikre 50 arbeidsplasser lokalt og råstoff for andre arbeidsplasser i Norge, og interessene til Reinbeitedistrikt 7, som også har mange arbeidsplasser i Tana sier Helga Pedersen til ABC Nyheter.

– Ap ønsker å ha med begge disse næringene inn i framtida. Man må gi Elkem forutsigbarhet for de to-tre nærmeste tiåra. Og samtidig sikre flytteveiene for reindrifta og kompensere for merarbeidet reindrifta vil ha, sier Pedersen.

HELGA PEDERSEN: – Det er mulig å finne en løsning for reindrifta hvis Elkem får utvide i Tana. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
HELGA PEDERSEN: – Det er mulig å finne en løsning for reindrifta hvis Elkem får utvide i Tana. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Forskjellen på Arbeiderpartiets og den nye alliansens syn er at Ap på visse betingelser vil si ja til utvidelsen av Elkems dagbrudd.

Alliansepartiene vil si nei til utvidelse av konsesjonsområdet, men hevder at Elkem har mer enn nok ressurser å utvinne ved å gå dypere og utnytte hele dagens konsesjonsområde.

Det siste bestrider Elkem selv:

«Vi har en ambisjon å sikre drift og arbeidsplasser i Tana for de neste 50 årene og har derfor søkt om utvidelse på 5 km2», skriver daglig leder for Elkem Tana, Rune Martinussen, i en epost til ABC Nyheter.

«Årsaken til at Elkem ønsker å utvide driftsområdet i dagens kvartsittbrudd, er at forekomsten i nåværende driftsområde er begrense», fastslår han.

– Ikke mulig å fortsette

Ifølge Rune Martinussen har Elkem gjennomført omfattende geologiske undersøkelser med både kjerneborring og prøvetaking fra overflate i både eksisterende og nye områder.

«Det er ikke korrekt at det er mulig å fortsette med dagens driftsområde da det ikke er tilgjengelig drivverdig mengde kvartsitt med påvist kjente egenskaper som tilfredsstiller kravene for produksjon av ferrosilisium og silisium. Derfor er tilgang til nye driftsområder helt nødvendig for videre drift», skriver han.

Han lover at selskapet kan være fleksible og operere i det omstridte området når reindriften ikke er tilstede, og flytte virksomheten til dagens driftsområde i de mest sårbare periodene for reindriften.

Helga Pedersen er redd for at Elkem vil sette en sluttdato for virksomheten i Tana hvis de ikke får utvide. Sp er avhengig av å ha med Frp. Og de har sagt på Facebook at de vil la dem utvide.

– I valgkampen var det kun ett parti som sa kontant nei til utvidelse. Det var SV, påpeker Helga Pedersen.

Hun og partiet har åtte av kommunestyrets 19 representanter, og mangler altså to for å få flertall. SV har en representant, som altså har brutt med partiet. Samelista har to og Senterpartiet fire.

Sp vil øke produksjonen i Tana

Jon Erland Balto bekrefter at Sp ikke lovet å gå mot utvidelsen av Elkems dagbrudd i valgkampen.

– Elkem må vurdere andre alternativer enn dagbrudd, og har igjen områder for dagbrudd i konsesjonsområdet som de ikke har i dag. Der ligger det ressurser for ti års tid framover, sier han til ABC Nyheter.

I valgprogrammet sier Tana Sp at de vil bidra til å øke produksjonen og verdiskapingen i kommunen og skape flere arbeidsplasser.

Men samtidig vil Sp fortsette med å sikre reindriftsarealene.

– Vi hadde møte med Elkem i dag om deres søknad, sier Balto mandag ettermiddag.

– Svaret ligger hos dere, sa jeg til dem, fortsetter han.

Ifølge Sp-politikeren er det opp til Elkem å komme til enighet med reindrifta.

– Det er ikke alltid reindrifta som må vike for at andre skal høste av ressursene på reinbeiteområdene, slår Balto fast.

Han bekrefter at den politiske plattformen de fem partiene forhandler om, vil inneholde avslag på å utvide gruvearealet når Elkems reguleringsplan kommer til behandling i kommunestyret.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:34 USAs energiminister går av00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere
Siste nytt
00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:34VerdenUSAs energiminister går av00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52NorgeMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30NorgeKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere
Populært