Ordfører-drømmen knust:

Senterpartiet stopper Elkem og Helga Pedersen i Tana

VRAKES I TANA: Helga Pedersens utsikter til å bli ordfører i hjemkommunen faller i grus idet Senterpartiet sier seg villig til å stanse Elkems planer om å utvide sitt dagbrudd i Tana.
VRAKES I TANA: Helga Pedersens utsikter til å bli ordfører i hjemkommunen faller i grus idet Senterpartiet sier seg villig til å stanse Elkems planer om å utvide sitt dagbrudd i Tana. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Tidligere Ap-nestleder Helga Pedersen skulle bli ordfører i Tana etter at Ap igjen ble størst. Så bestemte Senterpartiet seg for å stanse Elkems planer for utvidelse.

Arbeiderpartiet endte over dobbelt så stort som Senterpartiet i Tana ved høstens kommunevalg, med 40,6 mot 18,2 prosent av stemmene.

Men nå ser det ut til at Senterpartiets førstekandidat Jon Erland Balto i klarer å samle et uhellig flertall for sitt kandidatur – takket være en strid om Elkems gruvedrift.

Elkem har søkt om å få utvide sitt dagbrudd av kvartsitt med fem kvadratkilometer, imot viljen til Reinbeitedistrikt 7. Da Senterpartiet sa seg villig til å si nei til Elkems søknad, hoppet Samelista i Tana av samarbeidet med Ap og støtter Sp i stedet.

Dermed mistet Ap Samelistas to stemmer som de er avhengige av for å få flertall i kommunestyret. Og Helga Pedersen som var eslet til ordførervervet, ser ut til å bli vraket som ordfører.

Saken ble først omtalt i NRK Finnmark.

For tre år siden var Helga Pedersen for øvrig Arbeiderpartiets kandidat til vervet som sametingspresident. Men også det glapp. Pedersen reagerte så sterkt på Ap-gruppas opptreden i Sametinget den gangen at hun trakk seg.

Les: – En tung beslutning

Elkem-strid splitter bygd og partier

Ikke nok med sjokket for Tana Ap.

Tana SV ris av en splittelse idet deres eneste kommunestyrerepresentant, ifølge avisa Ságat, bryter med partiet og stemmer for alliansen bestående av Sp, Frp, Høyre, Venstre og Samelista i Tana.

SVs toppkandidat Sigurd Haugen mener SVs standpunkt om å si klart nei til utvidelse av dagbruddet til Elkem blir best sikret med den nye alliansen.

– Vi jobber fram en felles plattform nå. Jeg er ordførerkandidat, bekrefter Jon Erland Balto overfor ABC Nyheter.

SENTERPARTI-HOPP: Ordførerkandidat Jon Erland Balto, her sammen med partileder Trygve Slagsvold Vedum før valget, signaliserte ikke motstand mot Elkems søknad i valgkampen. Foto: Privat
SENTERPARTI-HOPP: Ordførerkandidat Jon Erland Balto, her sammen med partileder Trygve Slagsvold Vedum før valget, signaliserte ikke motstand mot Elkems søknad i valgkampen. Foto: Privat

Det nye kommunestyret skal konstituere seg 10. oktober. Og bakgrunnen for regimeskiftet, striden om Elkems utvidelse, river Tana-befolkningen i to.

I Austertana der gruva ligger, er hele bygda i harnisk over utsiktene til at Elkem ikke får utvide. De frykter for de 50 arbeidsplassene i gruva – samt ringvirkningene.

– Tålegrensa er nådd for Austerana! skriver sju organisasjoner i bygda i et leserinnlegg i Ságat.

De er «... rystet over de usannheter som blir spredd i media i forbindelse med Elkem sin søknad om utvidelse av kvartsittbruddet».

Elkem Tana har vært stridens kjerne under kommunevalget i kommunen da Senterpartiet bestemte seg for å stanse Elkems planer for utvidelse fra dagens 3,5 kvadratkilometer med ytterligere 5 kvadratkilometer. Foto: Elkem Tana
Elkem Tana har vært stridens kjerne under kommunevalget i kommunen da Senterpartiet bestemte seg for å stanse Elkems planer for utvidelse fra dagens 3,5 kvadratkilometer med ytterligere 5 kvadratkilometer. Foto: Elkem Tana

– Handler om 50 arbeidsplasser

– Dette er en vanskelig sak, men fullt løsbar. Det handler om å sikre 50 arbeidsplasser lokalt og råstoff for andre arbeidsplasser i Norge, og interessene til Reinbeitedistrikt 7, som også har mange arbeidsplasser i Tana sier Helga Pedersen til ABC Nyheter.

– Ap ønsker å ha med begge disse næringene inn i framtida. Man må gi Elkem forutsigbarhet for de to-tre nærmeste tiåra. Og samtidig sikre flytteveiene for reindrifta og kompensere for merarbeidet reindrifta vil ha, sier Pedersen.

HELGA PEDERSEN: – Det er mulig å finne en løsning for reindrifta hvis Elkem får utvide i Tana. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
HELGA PEDERSEN: – Det er mulig å finne en løsning for reindrifta hvis Elkem får utvide i Tana. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Forskjellen på Arbeiderpartiets og den nye alliansens syn er at Ap på visse betingelser vil si ja til utvidelsen av Elkems dagbrudd.

Alliansepartiene vil si nei til utvidelse av konsesjonsområdet, men hevder at Elkem har mer enn nok ressurser å utvinne ved å gå dypere og utnytte hele dagens konsesjonsområde.

Det siste bestrider Elkem selv:

«Vi har en ambisjon å sikre drift og arbeidsplasser i Tana for de neste 50 årene og har derfor søkt om utvidelse på 5 km2», skriver daglig leder for Elkem Tana, Rune Martinussen, i en epost til ABC Nyheter.

«Årsaken til at Elkem ønsker å utvide driftsområdet i dagens kvartsittbrudd, er at forekomsten i nåværende driftsområde er begrense», fastslår han.

– Ikke mulig å fortsette

Ifølge Rune Martinussen har Elkem gjennomført omfattende geologiske undersøkelser med både kjerneborring og prøvetaking fra overflate i både eksisterende og nye områder.

«Det er ikke korrekt at det er mulig å fortsette med dagens driftsområde da det ikke er tilgjengelig drivverdig mengde kvartsitt med påvist kjente egenskaper som tilfredsstiller kravene for produksjon av ferrosilisium og silisium. Derfor er tilgang til nye driftsområder helt nødvendig for videre drift», skriver han.

Han lover at selskapet kan være fleksible og operere i det omstridte området når reindriften ikke er tilstede, og flytte virksomheten til dagens driftsområde i de mest sårbare periodene for reindriften.

Helga Pedersen er redd for at Elkem vil sette en sluttdato for virksomheten i Tana hvis de ikke får utvide. Sp er avhengig av å ha med Frp. Og de har sagt på Facebook at de vil la dem utvide.

– I valgkampen var det kun ett parti som sa kontant nei til utvidelse. Det var SV, påpeker Helga Pedersen.

Hun og partiet har åtte av kommunestyrets 19 representanter, og mangler altså to for å få flertall. SV har en representant, som altså har brutt med partiet. Samelista har to og Senterpartiet fire.

Sp vil øke produksjonen i Tana

Jon Erland Balto bekrefter at Sp ikke lovet å gå mot utvidelsen av Elkems dagbrudd i valgkampen.

– Elkem må vurdere andre alternativer enn dagbrudd, og har igjen områder for dagbrudd i konsesjonsområdet som de ikke har i dag. Der ligger det ressurser for ti års tid framover, sier han til ABC Nyheter.

I valgprogrammet sier Tana Sp at de vil bidra til å øke produksjonen og verdiskapingen i kommunen og skape flere arbeidsplasser.

Men samtidig vil Sp fortsette med å sikre reindriftsarealene.

– Vi hadde møte med Elkem i dag om deres søknad, sier Balto mandag ettermiddag.

– Svaret ligger hos dere, sa jeg til dem, fortsetter han.

Ifølge Sp-politikeren er det opp til Elkem å komme til enighet med reindrifta.

– Det er ikke alltid reindrifta som må vike for at andre skal høste av ressursene på reinbeiteområdene, slår Balto fast.

Han bekrefter at den politiske plattformen de fem partiene forhandler om, vil inneholde avslag på å utvide gruvearealet når Elkems reguleringsplan kommer til behandling i kommunestyret.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:50 Digitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner00:49 King frykter strekk00:31 Tyrkia truer med nye angrep i Syria00:20 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:37 Ny studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet23:32 USA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21 Muslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29 Innbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24 Julio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02 Ekspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50 USA endrer syn på Israels bosetninger20:28 Danmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03 28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01 Et flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23 Tre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04 Frode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55 Uføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47 – Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46 Over 100.000 barn internert i USA18:39 Ropstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31 Forslag om forbud mot machete sendes på høring17:58 Avduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57 Tre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51 Frode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42 Kraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38 WADA varsler Russland-dom i desember17:16 Mann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02 Staten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01 NHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57 Coop sponser ski-VM fram til 202516:49 Schumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33 Odd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26 Trump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25 Spansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16 PST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46 Airbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44 Død kvinne i Oslo var siktedes mor15:37 Jehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34 Flere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08 Heggem gir seg i Rosenborgs styre15:00 Kvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00 Tre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48 Politiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30 Tolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16 Trio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38 Tyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36 Vestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35 Bolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14 Platini dømmer VAR nord og ned13:13 Drapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45 Emirates med milliardbestilling fra Airbus12:44 Norske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44 Ungdomsskoleelever rammet av tåregass12:43 Tre smittet av svartedauden i Kina12:07 Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57 Catalonias regionale president forklarte seg i retten11:47 Været skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58 Tyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57 Norsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52 En person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30 Norske elever får en mer praktisk skole10:24 Betydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17 Curling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53 Småbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39 Lagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38 Språkprisen til Kristin Fridtun09:22 Ronaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20 Johannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08 Togreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11 Selvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09 Demonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10 Fossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40 UEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06 Politiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00 Elvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54 Dette skjedde i natt05:51 Lundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:47 Rouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59 USA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19 Få opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19 Barns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11 Eksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08 Dobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07 Chiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31 Bolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48 Russland vil frigi ukrainske marineskip01:46 Florø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10 Donald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00 NHO mener tariffsystemet må fornyes00:59 Politi stormer universitet i Hongkong00:52 Politiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45 Norsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04 Enormt prishopp på legemidler i Danmark22:42 Nordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28 To personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40 Feiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40 NRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30 Venezia rammet av ny flom
Siste nytt
00:50NorgeDigitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner00:49SportKing frykter strekk00:31VerdenTyrkia truer med nye angrep i Syria00:20SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:37NorgeNy studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet23:32VerdenUSA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21NorgeMuslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29NorgeInnbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24NorgeJulio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02ReiseEkspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50PolitikkUSA endrer syn på Israels bosetninger20:28VerdenDanmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03Norge28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01PolitikkEt flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23NorgeTre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04NorgeFrode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55NorgeUføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47Verden– Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46VerdenOver 100.000 barn internert i USA18:39Helse og livsstilRopstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31NorgeForslag om forbud mot machete sendes på høring17:58MotorAvduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57VerdenTre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51NorgeFrode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42VerdenKraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38SportWADA varsler Russland-dom i desember17:16NorgeMann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02NorgeStaten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01PengerNHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57SportCoop sponser ski-VM fram til 202516:49SportSchumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33PengerOdd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26VerdenTrump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25PengerSpansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16NorgePST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46SportAirbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44NorgeDød kvinne i Oslo var siktedes mor15:37NorgeJehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34VerdenFlere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08SportHeggem gir seg i Rosenborgs styre15:00NorgeKvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00NorgeTre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48NorgePolitiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30SportTolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16SportTrio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38PengerTyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36VerdenVestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35VerdenBolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14SportPlatini dømmer VAR nord og ned13:13NorgeDrapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45PengerEmirates med milliardbestilling fra Airbus12:44SportNorske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44NorgeUngdomsskoleelever rammet av tåregass12:43VerdenTre smittet av svartedauden i Kina12:07KulturÅpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57PolitikkCatalonias regionale president forklarte seg i retten11:47NorgeVæret skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58VerdenTyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57PengerNorsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52VerdenEn person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30NorgeNorske elever får en mer praktisk skole10:24PengerBetydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17SportCurling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53PolitikkSmåbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39SportLagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38KulturSpråkprisen til Kristin Fridtun09:22SportRonaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20SportJohannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08ReiseTogreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11PengerSelvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09VerdenDemonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10VerdenFossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40SportUEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06VerdenPolitiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00NorgeElvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54NorgeDette skjedde i natt05:51NorgeLundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:47VerdenRouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59VerdenUSA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19NorgeFå opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19VerdenBarns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11VerdenEksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08NorgeDobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07PolitikkChiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31PolitikkBolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48VerdenRussland vil frigi ukrainske marineskip01:46NorgeFlorø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10VerdenDonald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00NorgeNHO mener tariffsystemet må fornyes00:59VerdenPoliti stormer universitet i Hongkong00:52VerdenPolitiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45NorgeNorsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04VerdenEnormt prishopp på legemidler i Danmark22:42NorgeNordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28NorgeTo personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40VerdenFeiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40NorgeNRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30VerdenVenezia rammet av ny flom
Populært