Verdens mest omstridte 16-åring:

Greta Thunbergs vei fra ensom demonstrant til internasjonal klimakriger

VIDEO: Greta satt alene foran parlamentet – ett år senere har hun verden i ryggen

I august for et år siden satt Greta Thunberg alene og demonstrerte. Et år senere har hun vekket kamplysten hos en hel generasjon av klimaforkjempere som står side om side med henne.

«Dette bildet er fra august i fjor. Ett år og en måned siden. Da satt hun der aleine»,
skriver Anders Heger på Twitter, til posten av et bilde av 15 år gamle Greta. Sittende helt alene med en skolesekk og en protestplakat. Bildet, som er tatt av Adam Johansson, har gått viralt de siste dagene.

Det er mandag morgen den 20. august 2018 og utenfor dørene til Sveriges riksdag i Stockholm sitter det en ung jente på brosteinene med den lilla skoleranselen ved siden av seg. På en stor, hvit plakat som står hvilt inntil veggen har hun skrevet «Skolestreik for klimaet».

Omkring ett år senere holder den samme ungjenta en flammende appell til verdens statsledere og regjeringssjefer under FN’s klimatoppmøte i New York. Med tydelig og beveget stemme, kommer hun med sin kompromissløse beskjed:

– Folk lider og dør. Økosystemer kollapser.Vi er ved begynnelsen av en masseutryddelse, og alt dere kan snakke om er penger og eventyr om evig økonomisk vekst. Hvordan våger dere!

Kontrastene mellom de to øyeblikkene er enorme, samtidig som det viser hva ektefølt engasjement og evnen til å inspirere andre kan føre til.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Klimaaktivist Greta Thunberg var tydelig sint da hun talte under åpningen av klimatoppmøtet

Stille protest med effekt

I 2018 opplevde Sverige, i likhet med blant annet Norge, en av de varmeste somrene i manns minne. Bønder måtte hjelpeløst se på at livsgrunnlaget tørket inn mens skogbranner la store arealer i aske.

For Greta Thunberg (16) ble det vanskelig å se noen vits i å gå på skolen så lenge politikerne ikke tok til seg de glovarme fakta. Hun bestemte seg for å nekte å gå på skolen inntil styresmaktene tar klimaspørsmålet på alvor, og i to uker frem til Riksdagsvalget den 9. september satt hun der i stille protest mens hun delte ut løpesedler til forbipasserende.

(Saken fortsetter under)

22. august i fjor er 15 år gamle Greta Thunberg i streik fra skolen, hun sitter utenfor Riksdagen i Stockholm, og tenker å fortsette med det helt frem til valget. Foto: Jessica Gow/TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix
22. august i fjor er 15 år gamle Greta Thunberg i streik fra skolen, hun sitter utenfor Riksdagen i Stockholm, og tenker å fortsette med det helt frem til valget. Foto: Jessica Gow/TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix

«Ettersom dere voksne blåser i min fremtid, gjør jeg det også», var den klare beskjeden fra 15-åringen med museflettene og det alvorstunge ansiktet. På løpeseddelen hadde hun skrevet:

«Vi barn gjør som oftest ikke det dere forteller oss at vi skal gjøre. Vi gjør som dere gjør. Og ettersom dere voksne blåser i min fremtid, så gjør jeg det også. Jeg heter Greta og går i 9. klasse. Og jeg skolestreiker for klimaet frem til valgdagen.»

Les også: Fritt Ord-vinner Greta Thunberg ber norske politikere ta klimagrep

Heder og ære

I starten var hun alene. Men etter hvert som de svenske mediene fattet interesse for den engasjerte klimaforkjemperen, fikk Thunberg snart selskap av flere elever fra ulike skoler. Internasjonale medier kom med sine kameraer og smitteeffekten ble etter hvert tydelig blant barn og unge i en rekke land.

Etter å ha streiket hver fredag for å få Sverige til å oppfylle Parisavtalen, har Thunberg deltatt i demonstrasjoner i Brussel, Helsingfors og London. Her i Norge inspirerte hun over 40.000 skoleelever over hele landet til felles demonstrasjon i Oslo og en rekke andre steder med krav om innføring av tiltak mot global oppvarming.

(Saken fortsetter under)

Mange elever møtte opp foran Stortinget i mars i år for å delta i skolestreiken for klima. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Mange elever møtte opp foran Stortinget i mars i år for å delta i skolestreiken for klima. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Som følge av sitt engasjement har Thunberg allerede rukket å motta flere priser. Expressen kåret henne til «Årets kvinne» , hun ble tildelt Rachel Carson-prisen under klimastreiken i Stavanger og sammen med Natur og ungdom fikk hun årets Fritt Ords Pris . Tidligere denne måneden mottok hun Amnesty Internationals fremste pris for menneskerettighetsarbeid for sitt «unike lederskap og mot til å kjempe for menneskerettigheter».

Les også: Thunberg til Trump: – Lytt til forskningen!

«Vinneren av Nobelprisen i frykt»

Den siste måneden har Thunberg vært ute på reise over Atlanterhavet for å delta ved FNs klimatoppmøte i New York, overfarten ble gjort med båt ettersom flyturer gir CO2-utslipp. Vel fremme i The Big Apple har hun kommet med skarp kritikk av Donald Trumps klimapolitikk og demonstrert side om side med flere titalls tusen skoleelever og andre fremmøtte.

Thunberg har vist en imponerende evne til å vekke kampgløden hos både unge og gamle med sin konkrete og effektive formidling av harde, nådeløse fakta, hele tiden med vitenskapen i ryggen. Samtidig er det andre som lar seg provosere av den miljøengasjerte tenåringen.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker måtte stå skolerett da klimaaktivisten Greta Thunberg (16) kom til Brussel

Da hun skulle holde tale for den franske nasjonalforsamlingen, var det flere folkevalgte som sa de ville boikotte talen. «Profet i shorts» og «vinneren av Nobelprisen i frykt», kalte Republikanernes Julien Aubert henne, mens Nasjonal samlings Jordan Bardella beskyldte henne for å ha et «ubrutt følelsesdiktatur».

Her hjemme skriver NRKs Fredrik Solvang på Twitter: «Har du hørt en eneste av Thunbergs taler? Hun ønsker å innstifte panikk, det er hele formålet og hele poenget».

Donald Trump, som ikke er fremmed for å være tøff i ordbruken mot de han er uenig med, nøyde seg med å latterliggjøre henne i en Twitter-melding etter hennes appell til FN. Han skriver i posten om Thunberg at hun virker som en «veldig glad ung jente som ser frem mot en lys og fantastisk fremtid. Så hyggelig å se!»

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Etter sitt flammende innlegg under klimatoppmøtet i FN, holdt den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg på å snuble rett på president Donald Trump

Her hjemme har blant annet Carl I. Hagen (Frp) som skrev i et innlegg at Thunberg-debatten var til å grine av. Hagen har senere presisert at han ikke kritiserer Thunberg, men «de mange politiske ledere, lærere og voksenpersoner som har innbilt unge mennesker at verden nærmer seg undergangen og at det er en klimakrise.»

Les også: Trump om opprørt Thunberg: – Hun virker lykkelig

Verdensomspennende smitteeffekt

Det som startet med Thunbergs lavmælte demonstrasjon utenfor Riksadagen, har ett år senere blitt et globalt fenomen omtalt som «den globale klimastreiken» eller «Fridays for Future». Sist fredag gikk mer enn 300.000 klimademonstranter ut i gatene i Melbourne og Sydney og over 100 andre små og store byer i Australia med krav er null CO2-utslipp innen 2030.

I en rekke øystater i Stillehavet var det protester sist fredag, mens over 200 ungdommer stormet miljødepartementet i Thailands hovedstad Bangkok og la seg ned for å spille døde, ifølge Reuters. Også i Japan, Hongkong, India, Sør-Afrika, Uganda, Filippinene, Afghanistan, Polen og en rekke andre land ble det arrangert klimastreik.

(Saken fortsetter under)

En demonstrant holder opp en plakat med en tegning av Greta Thunberg under en demonstrasjon i Paris 20. september. Foto: Reuters/Charles Platiau
En demonstrant holder opp en plakat med en tegning av Greta Thunberg under en demonstrasjon i Paris 20. september. Foto: Reuters/Charles Platiau

I USA var det over 800 arrangementer, blant annet i New York der mer enn 1,1 millioner skolebarn hadde fått innvilget fri for å kunne gå i demonstrasjonstog. I Tyskland ble det varslet om 400 planlagte demonstrasjoner, samtidig som styresmaktene ble enige om en avtale for å kutte utslipp.

– Jeg kunne aldri ha forutsett eller trodd at dette ville skje, og at det ville skje så raskt, sa Thunberg til nyhetsbyrået AP.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:12 Maren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40 Ny snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 millimeter nysnø18:41 Politiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22 To personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21 Ingen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48 Britisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02 Kongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48 Professor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47 Sverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59 Thingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09 Lagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45 245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35 Beklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29 Valgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17 Olsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10 USA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09 Senterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56 Kombinert: Krog til sykehus etter fall11:50 Dansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30 Kroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27 Demokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53 Frode Bergs kone: – En stor lettelse10:19 Benzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06 Fløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00 Aghayev dømmer Norge på Malta09:59 Pave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36 Nordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26 Cuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12 Halsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00 Ringvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58 Demonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien08:30 Langrenn: Svensk rival på krykker etter kneskade07:55 Rajapaksa vant presidentvalget på Sri Lanka07:32 Irans leder forsvarer økte bensinpriser07:12 Fotgjenger påkjørt i Oslo – fører stakk av06:45 Florø-drapet: Siktet 27-åring varetektsfengslet i fire uker06:43 Unntakstilstand på Samoa etter meslingutbrudd06:41 NRK: Panama-ofrene har reist hjem til Norge06:08 Dette skjer i dag06:06 14-åring slått og ranet i Stavanger05:37 Dette skjedde i natt05:28 Savnet båtfører i Hordaland funnet i god behold05:22 Kina: Konstruktive handelssamtaler med USA05:15 Brann i leilighet i Kongsberg slukket05:05 Tilsyn: Sykehjem i Hedmark gjør ikke forsøk på å gjenopplive pasienter04:52 Pence-rådgiver om Trumps Ukraina-samtale: – Upassende03:45 Antall drepte i demonstrasjoner i Bolivia øker03:44 Nytt tilfelle av skrantesyke påvist på elg02:33 Statsministeren og 3.000 gikk for bærekraftmålene02:29 Nissan tilbakekaller 400.000 biler02:17 Politiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter01:38 Kina nekter to frittalende australske politikere innreise01:15 Bergs forsvarer: – En umenneskelig påkjenning00:58 Boris Johnson: Partiets kandidater støtter brexitavtalen23:53 Forsvarer: – Siktede er sterkt preget etter Larvik-brannen23:51 Statsministerkandidat i Libanon trekker seg23:21 Frode Berg tilbake på norsk jord22:45 Uventede svingninger i oksygennivåene på Mars22:05 Den siste overlevende fra Hindenburg-ulykken er død21:42 Frode Berg tilbake i Norge21:16 Obama advarer Demokratenes kandidater mot å bevege seg for langt til venstre20:52 90-åring omkom i traktorulykke i Hol i Hallingdal20:13 Ekspert om prinsesse Dianas død: – Hun kunne vært reddet19:38 Fly fra Vilnius landet i Oslo – uvisst om Berg var med19:18 Mysteriet i vikinggraven19:01 – Jeg er ganske opptatt av at jeg skal dø18:11 Anklager om valgfusk i Storbritannia vurderes av britisk politi18:04 Verden er et skumlere sted for Norge17:49 Trond (51) overlevde 1 /12 time under snøen: – Det skal egentlig ikke være mulig17:27 Kinesiske soldater ute i Hongkongs gater16:39 John (71): – Jeg er ikke som alle andre16:29 Sp vil gjenopprette 20 politikontorer15:52 Ny norsk skøytenedtur i Minsk: – Ikke gøy å gå sakte15:17 Flere drept av bilbombe i tyrkiskkontrollert område i Syria15:16 Koran-brenning i Kristiansand førte til bråk14:56 Bjånesøy sikret poeng for Stabæk14:54 Brochmann sikret poeng for Sandviken14:53 Adserø avgjorde for Trondheims-Ørn14:52 Historisk sølvmedalje til Vålerenga14:52 Vålerenga seiret borte mot Arna-Bjørnar14:52 Fart ble ydmyket av Klepp14:37 Etterretningsekspert: Frode Berg har trolig ikke plikt til å snakke14:30 Bale: – Jeg har definitivt mer glede av å spille for Wales13:55 Thingnes Bø gikk seg svimmel: – Det var grusomt13:52 «Paradise Hotel»-kjendis bedragerisiktet: – Beklager13:38 Danmark vil nekte danske fremmedkrigere hjelp i utlandet12:52 Store mengder snø og regn skaper vanskelige kjøreforhold på Østlandet12:34 Fylkeslegen åpner tilsynssak mot Helse Bergen etter drapet i Nattlandsveien12:07 Politiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter12:06 Haaland uaktuell til Malta-kampen11:20 EM-klare England uten Gómez og Henderson i siste kvalifiseringskamp11:10 Dansk mann som ble pågrepet etter drap i Malmö, er funnet død i fengsel11:09 En drept i demonstrasjoner i Iran etter økte bensinpriser11:04 Eckhoff gledet seg over «halvt norsk» overraskelse på tung dag10:49 Gressteppet i Parken slaktes: – Flaut hvis den er sånn under EM10:02 Høy valgdeltakelse på Sri Lanka til tross for en rekke voldelige hendelser10:00 35 vanviddsminutter ødela EM-kvalifiseringen for Norge09:40 Serbias president innlagt på sykehus09:30 Verdenscupfinalen i hopp avsluttes i Vikersund i 202009:17 Ni år gammel gutt var savnet i Oslo – har kommet til rette
Siste nytt
20:12SportMaren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40NorgeNy snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 millimeter nysnø18:41VerdenPolitiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22NorgeTo personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21Helse og livsstilIngen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48VerdenBritisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02NorgeKongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48VerdenProfessor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47VerdenSverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59SportThingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09SportLagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45Verden245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35NorgeBeklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29PolitikkValgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17SportOlsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10VerdenUSA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09PolitikkSenterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56SportKombinert: Krog til sykehus etter fall11:50VerdenDansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30SportKroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27PolitikkDemokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53NorgeFrode Bergs kone: – En stor lettelse10:19SportBenzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06PolitikkFløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00SportAghayev dømmer Norge på Malta09:59VerdenPave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36NorgeNordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26VerdenCuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12NorgeHalsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00SportRingvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58VerdenDemonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien08:30SportLangrenn: Svensk rival på krykker etter kneskade07:55VerdenRajapaksa vant presidentvalget på Sri Lanka07:32VerdenIrans leder forsvarer økte bensinpriser07:12NorgeFotgjenger påkjørt i Oslo – fører stakk av06:45NorgeFlorø-drapet: Siktet 27-åring varetektsfengslet i fire uker06:43VerdenUnntakstilstand på Samoa etter meslingutbrudd06:41NorgeNRK: Panama-ofrene har reist hjem til Norge06:08NorgeDette skjer i dag06:06Norge14-åring slått og ranet i Stavanger05:37NorgeDette skjedde i natt05:28NorgeSavnet båtfører i Hordaland funnet i god behold05:22VerdenKina: Konstruktive handelssamtaler med USA05:15NorgeBrann i leilighet i Kongsberg slukket05:05NorgeTilsyn: Sykehjem i Hedmark gjør ikke forsøk på å gjenopplive pasienter04:52VerdenPence-rådgiver om Trumps Ukraina-samtale: – Upassende03:45VerdenAntall drepte i demonstrasjoner i Bolivia øker03:44NorgeNytt tilfelle av skrantesyke påvist på elg02:33NorgeStatsministeren og 3.000 gikk for bærekraftmålene02:29MotorNissan tilbakekaller 400.000 biler02:17VerdenPolitiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter01:38VerdenKina nekter to frittalende australske politikere innreise01:15NorgeBergs forsvarer: – En umenneskelig påkjenning00:58VerdenBoris Johnson: Partiets kandidater støtter brexitavtalen23:53NorgeForsvarer: – Siktede er sterkt preget etter Larvik-brannen23:51VerdenStatsministerkandidat i Libanon trekker seg23:21VerdenFrode Berg tilbake på norsk jord22:45VerdenUventede svingninger i oksygennivåene på Mars22:05VerdenDen siste overlevende fra Hindenburg-ulykken er død21:42NorgeFrode Berg tilbake i Norge21:16VerdenObama advarer Demokratenes kandidater mot å bevege seg for langt til venstre20:52Norge90-åring omkom i traktorulykke i Hol i Hallingdal20:13VerdenEkspert om prinsesse Dianas død: – Hun kunne vært reddet19:38NorgeFly fra Vilnius landet i Oslo – uvisst om Berg var med19:18VerdenMysteriet i vikinggraven19:01Helse og livsstil– Jeg er ganske opptatt av at jeg skal dø18:11PolitikkAnklager om valgfusk i Storbritannia vurderes av britisk politi18:04NorgeVerden er et skumlere sted for Norge17:49Helse og livsstilTrond (51) overlevde 1 /12 time under snøen: – Det skal egentlig ikke være mulig17:27VerdenKinesiske soldater ute i Hongkongs gater16:39VerdenJohn (71): – Jeg er ikke som alle andre16:29PolitikkSp vil gjenopprette 20 politikontorer15:52SportNy norsk skøytenedtur i Minsk: – Ikke gøy å gå sakte15:17VerdenFlere drept av bilbombe i tyrkiskkontrollert område i Syria15:16NorgeKoran-brenning i Kristiansand førte til bråk14:56SportBjånesøy sikret poeng for Stabæk14:54SportBrochmann sikret poeng for Sandviken14:53SportAdserø avgjorde for Trondheims-Ørn14:52SportHistorisk sølvmedalje til Vålerenga14:52SportVålerenga seiret borte mot Arna-Bjørnar14:52SportFart ble ydmyket av Klepp14:37NorgeEtterretningsekspert: Frode Berg har trolig ikke plikt til å snakke14:30SportBale: – Jeg har definitivt mer glede av å spille for Wales13:55SportThingnes Bø gikk seg svimmel: – Det var grusomt13:52Norge«Paradise Hotel»-kjendis bedragerisiktet: – Beklager13:38VerdenDanmark vil nekte danske fremmedkrigere hjelp i utlandet12:52NorgeStore mengder snø og regn skaper vanskelige kjøreforhold på Østlandet12:34NorgeFylkeslegen åpner tilsynssak mot Helse Bergen etter drapet i Nattlandsveien12:07VerdenPolitiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter12:06SportHaaland uaktuell til Malta-kampen11:20SportEM-klare England uten Gómez og Henderson i siste kvalifiseringskamp11:10VerdenDansk mann som ble pågrepet etter drap i Malmö, er funnet død i fengsel11:09VerdenEn drept i demonstrasjoner i Iran etter økte bensinpriser11:04SportEckhoff gledet seg over «halvt norsk» overraskelse på tung dag10:49SportGressteppet i Parken slaktes: – Flaut hvis den er sånn under EM10:02PolitikkHøy valgdeltakelse på Sri Lanka til tross for en rekke voldelige hendelser10:00Sport35 vanviddsminutter ødela EM-kvalifiseringen for Norge09:40VerdenSerbias president innlagt på sykehus09:30SportVerdenscupfinalen i hopp avsluttes i Vikersund i 202009:17NorgeNi år gammel gutt var savnet i Oslo – har kommet til rette
Populært