Alt om valget
Følg valget:

– Det er ikke sikkert at andre enn Arbeiderpartiet vil ta den jobben

SOSIALDEMOKRATISK NEDTUR: Jan-Erik Støstad gir sin analyse til ABC Nyheter.
SOSIALDEMOKRATISK NEDTUR: Jan-Erik Støstad gir sin analyse til ABC Nyheter. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Landet trenger et stabilt styringsparti. Det er ikke sikkert at andre enn Arbeiderpartiet vil påta seg den jobben på rødgrønn side.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier analytikeren, forfatteren, forhenværende statssekretær i Stoltenberg-regjeringen, nå sjefen for den nordiske sosialdemokratiske arbeiderbevegelsens fellesorgan Samak, Jan-Erik Støstad, til ABC Nyheter.

Det er sent mandag kveld og resultatet av årets kommunevalg er i ferd med å tikke inn - med et fryktelig fall i oppslutningen om Arbeiderpartiet, kombinert med at de beholder makta i en rekke storbyer ved hjelp av samarbeidspartier som SV, MDG og til dels Rødt.

Vi står midt i Arbeiderpartiets valgvake i Oslo kongressenter, tidligere kjent som Folkets Hus, der begeistret jubel tross alt bryter ut med jevne mellomrom. Nedgangen ble mindre enn forventet her og der, høyresiden går også tilbake og Ap beholder makta mange steder takket være økt oppslutning om samarbeidspartier.

– Neppe andre som tar den jobben

Arbeiderpartiet følger skjebnen til sosialdemokratiske partier over hele Europa inkludert Norden, idet de såvidt klarer å holde seg på 25 prosent, ned 8 prosentpoeng.

Hvorfor skjer dette?

– Det er grunn til å være urolig på Aps vegne. Samtidig tenker jeg det hadde vært mye verre hvis de stemmene som nå har gått til MDG og SV, hadde gått til Frp og Høyre i stedet. Da hadde det blitt en helt annen og verre situasjon, sier Støstad.

Det som bekymrer ham, er når Ap ikke blir sterkt nok som et styringsparti.

– Den rollen har Ap fortsatt. Det vil ta lang tid før noe annet parti kan ta den belastningen det er å ta et styringsparti. Det er ikke sikkert de vil engang. Særlig når de ser at det ikke gir gevinst, bemerker Støstad.

I Oslo har for eksempel byrådsleder Raymond Johansen påpekt at Ap aktivt har stått bak sammen med samarbeidspartiene MDG og SV om den grønne omleggingen som er elsket og hatet alt ut fra hvem man spør.

Men MDG insisterer på å ta hele æren for politikken.

Blir presset til noe helt annet

Støstad mener det er en fordel for et land med et parti eller to på 30-35 prosent.

– Da tar de breie hensyn. Det er noe annet å ha et folkeparti som favner alle, framfor å være et sjarmørparti som tar én eller to store saker som er i vinden for øyeblikket, mener Ståstad.

Trass tilbakegang for sosialdemokratiet, har Norden nå tre land med sosialdemokratiske statsministre - Finland, Danmark og Sverige.

Både i Danmark og Sverige ligger sosialdemokratene omtrent på samme nivå som Ap ser ut til å få i mandagens valg. I Finland har de fått regjeringsmakten på enda lavere nivå, 18-19 prosent.

– Men særlig i Sverige er sossarna presset til å føre en for dem fryktelig politikk?

– Det er mange som glemmer at de rødgrønne i Sverige ligger på 40-45 prosent, mens de i Danmark og Norge ligger over 50. Det betyr at statsminister Stefan Löfven må spise mye han og LO ikke liker. Alternativet hadde vært å gi høyresiden makt, noe som ville blitt enda verre.

– Må ta opp i seg dette

– Det som har blitt felles for de nordiske sosialdemokratier, er skillet mellom by og land. I Danmark prøver de å løse dette problemet. Men det er litt lettere å reise rundt i Danmark og bli populær, enn å reise rundt i Norge, framholder Jan-Erik Støstad.

– Det andre som også er vanskelig, er å gjøre det som kreves for klimaet uten å øke ulikhetene, framholder han.

– På den siste valgdebatten i NRK var det jo SV-leder Audun Lysbakken som sa at de som ville ha både klima og rettferdig fordeling, var hans parti?

– Problemet for SV er at de ikke er et styringsparti folk har tillit til. Dermed er de helt avhengige av Ap for å få gjennomført noe, svarer Støstad.

– Arbeiderpartiet vil alltid ha partier til venstre for seg. Saken er at partiet må bli flinkere til å ta opp i seg dette og styre samfunnsutviklingen, mener Støstad.

– Ap-maskineriet trenger fire-seks år

– Hva sier du til at de radikale rødgrønne partiene styrker seg veldig i dette valget?

– Det har skjedd skifte i folks holdninger til klima og distrikt som skyldes realiteter på bakken. Det krever ny politikk. Så er det Sp og MDG som har klart å dra nytte av dette. For sosialdemokratiet er det behov for at vi utvikler bedre politikk på en måte som folk skjønner, svarer Støstad.

– Når en sak har kommet så opp i dagen at det er blitt et politisk problem, begynner Arbeiderpartiets maskin å bevege seg. Historien viser at etter to, fire, seks år begynner man å finne løsninger. Men der er vi ikke ennå.

– På klima ser vi at franskmennene med de gule vestene er i samme suppa, at klimapolitikken må bli rettferdig i stedet for at de rike slipper fri. Det må sosialdemokratene være flinke til å se framover, tilrår Jan-Erik Støstad.

Støre: – Historisk hvis vi beholder makta i Oslo

Personvernpolicy