Leger Uten Grenser slår tilbake mot Listhaug: – Vi bidrar ikke til at flere drukner

<p>Det norske redningsskipet Ocean Viking har reddet hundrevis fra drukningsdøden i Middelhavet. Det liker ikke eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp).</p>
Det norske redningsskipet Ocean Viking har reddet hundrevis fra drukningsdøden i Middelhavet. Det liker ikke eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Msf/hannah Wallace Bowman / NTB scanpix

– Vi lar oss ikke påvirke av andres utsagn om våre operasjoner. Vi vil fortsette å redde liv så lenge folk drukner på Middelhavet. 

Slik svarer Leger Uten Grenser på den knallharde kritikken fra blant andre statsråd Sylvi Listhaug. I flere dager har landets eldre- og folkehelseminister, Frp-nestleder Sylvi Listhaug (Frp), hamret løs på livredderne i Middelhavet.

Midt under innspurten av valgkampen har eldrestatsråden brukt hele sin politiske tyngde på å snakke om innvandrings- og flyktningpolitikk, og brukt Leger Uten Grenser som skyteskive og årsak til at desperate mennesker mister livet på havet.

Les også: Ropstad (KrF) forsvarer regjeringens nei til båtmigranter nå

«De er menneskesmugleres beste hjelpere»

«Jeg ønsker at folk skal reddes og forhindres fra å legge ut med livet som innsats, derfor må båtene fra Leger Uten Grenser og andre som er menneskesmugleres beste hjelpere slutte sin virksomhet som bare lokker flere til å legge ut på en

Eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug. Foto: Paul Sigve Amundsen / NTB scanpix
Eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug. Foto: Paul Sigve Amundsen / NTB scanpix

livsfarlig ferd. De må settes i land på det afrikanske kontinentet igjen.»

Dette innlegget har hittil fått 12.000 nordmenn til å reagere, enten med avsky eller begeistring. 6.000 har lagt igjen en kommentar, mens innlegget er delt 800 ganger.

Engasjementet er voldsomt på begge sider av skyttergraven. Det er ingen tvil om at statsråd Listhaugs klare meninger splitter det norske folk. Enten er du for eller imot.

Les også: Norge sier nei til båtmigranter – har avvist gjentatte forespørsler fra EU

– Absurd påstand å skylde på oss

I Leger Uten Grenser (MSF) har de fått med seg at en av statsminister Erna Solbergs utvalgte statsråder på sin egen Facebook-side argumenterer for at organisasjonens innsats bidrar til å sette menneskeliv i fare.

– Leger Uten Grenser tar avstand fra de uriktige og udokumenterte påstandene om at vi eller andre som driver redningsaksjoner i Middelhavet bidrar til at flere drukner eller driver med menneskesmugling. At de som er ansvarlig for mangel på trygge fluktruter skylder på dem som redder de samme menneskene, er absurd, sier Kyrre Lind, programsjef i Leger Uten Grenser, til ABC Nyheter.

– En statsråd i den norske regjeringen ber MSF avslutte sin virksomhet i Middelhavet, kommer dere til å gjøre det?

– Vi lar oss ikke påvirke av andres utsagn om våre operasjoner. Vi vil fortsette å redde liv så lenge folk drukner på Middelhavet. Menneskesmugling er en kynisk og forferdelig virksomhet som vi ser konsekvensene av i møte med våre pasienter.

– Slavelignede tilstander under grusomme forhold

– Opplever dere å ha den norske regjeringen og det norske folk i ryggen?

Migranter, de fleste fra Eritrea, hopper i vannet under en redningsoperasjon i Middelhavet utenfor kysten av Libya. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Migranter, de fleste fra Eritrea, hopper i vannet under en redningsoperasjon i Middelhavet utenfor kysten av Libya. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Leger Uten Grenser er en uavhengig, nøytral og upartisk nødhjelpsorganisasjon som ikke tar imot statlige penger, så vi er avhengig av giverne våre for å kunne yte medisinsk nødhjelp. Men vi har mottatt uvanlig mye støtte de siste dagene, forteller Kyrre Lind.

– Det hevdes at «veldig mange av de som er ombord i båtene ikke er flyktninger, men migranter», stemmer dette med MSFs erfaringer?

– Vi kan bare uttale oss om det vi ser, men mange av menneskene vi har hatt om bord på Ocean Viking bærer preg av det de har vært utsatt for på flukt. Mange har arr på kroppen etter tortur og forteller at de har vært underlagt slavelignede tilstander i interneringsleirer og fangenskap under grusomme forhold.

Se video fra mandagens debatt på NRK: Ap-politiker til Listhaug: – Du er tatt med buksene nede

«Et av de nedrigste valgkamputspillene»

Statsminister Erna Solberg og daværende statssekretær Julie Brodtkorb. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg og daværende statssekretær Julie Brodtkorb. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En av dem som har reagert kraftig på Sylvi Listhaugs utfall mot Leger Uten Grenser, er tidligere stabssjef for Erna Solberg, Julie Brodtkorb. I en kronikk i NRK tar hun et oppgjør med Frp-statsråden.

«Sylvi Listhaugs innlegg om båtmigranter er et av de nedrigste valgkamputspillene jeg noen gang har sett. De aller fleste norske politikere har et innebygd moralsk kompass. Det forebygger verdimessig havari når det koker. Det virker mot uanstendighet selv i den mest hektiske valgkamp. Desto mer rystende er det å se hva som skjer når noen velger å slå av kompasset og ytre seg utenfor de moralske yttergrenser. Ekstra ille blir det når det er en statsråd i Norges regjering som senker sitt eget moralske kompass ned på havets bunn», tordner Brodtkorb.

Les også: MSF: Migrantene om bord på Ocean Viking er preget av utmattelse

Listhaug til motangrep: – Lavmål

Frp-statsråden svarte kontant tilbake, og mener kritikken mot henne er «et forsøk på moralsk overlegenhet»:

Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix
Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

«Julie Brodtkorb forsøker å avspore debatten om Norge skal ta imot båtmigranter fra blant annet skipet Ocean Viking, og setter min moralske overbevisning i tvil. Det er lavmål av Brodtkorb. For oss handler dette om å beskytte Norge fra hodeløs innvandringspolitikk, bekjempe menneskesmugling og samtidig spare tusenvis av menneskeliv», parerer Listhaug, og stempler meningsmotstanderne sine slik:

«Ser at mange «Gode og hjertevarme» i egne øyne nå er mobilisert til å gå inn på min Facebook-side for å hyle og skrike om mitt menneskesyn, kors og andre ting som dere selvoppnevnte godhetsapostlene skal moralisere over.»

Hareide: «Norge må ikke tråkke på arven etter Nansen»

Tidligere leder i KrF, Knut Arild Hareide, var raskt ute med å flagge sitt standpunkt i den politisk betente saken.

«Fra sin båt i Middelhavet redder nå Leger uten grenser desperate barn og voksne som har opplevd vilkårlig fengsling, tortur eller tvangsarbeid under slavelignende forhold. De redder liv i kriser, krig og katastrofer. Norge må ikke tråkke på arven etter Nansen,» skriver Hareide. I timene etterpå tikket tusenlappene inn til Leger Uten Grenser.

– Vi har mottatt drøyt 125.000 kroner siden lørdag da Hareide la ut sin «Nansen»-oppfordring, og cirka 55.000 kroner etter Listhaugs oppfordring om ikke å gi penger til Leger Uten Grenser på TV2, opplyser programsjef i Leger Uten Grenser, Kyrre Lind.

Les også: EU-ministre blir ikke enige om fordeling av migranter

Erna Solberg refser sine egne: – Jeg liker det ikke

Statsminister Erna Solberg. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Listhaugs soloutspill om dramaet i Middelhavet, og kritikken mot Leger Uten Grenser, har ikke gått statsministeren hus forbi. Til NTB tirsdag kommer hun med dette hjertesukket.

– Lokalpolitikerne hadde fortjent at denne siste uken hadde fått handle om lokalpolitikk, og disse to sakene er ikke særlig lokalpolitiske, sier Solberg, og sikter til finansminister Siv Jensens uttalelse om «snikislamisering» og eldre- og folkehelseminister Listhaugs innlegg: «Norge skal ikke ta imot båtmigranter».

– Jeg liker det ikke når rikspolitikk får overdøve altfor mye av lokalpolitikken i en valgkamp. Jeg synes også velgerne hadde fortjent å høre mer om hva man vil med viktige lokale saker, som eldreomsorgen, og skolen, konstaterer statsministeren.

VIDEO: Norsk redningsskip på oppdrag i Middelhavet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært