Frp refser biskop som ga ureturnerbar asylsøker jobb i 14 år:

– Dette er ikke medmenneskelighet. Dette er hjerterått

<p>Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim mener den norske biskopen har begått en alvorlig feil som bør få konsekvenser. – Han bør behandles akkurat som alle andre og straffes hvis han har gjort noe galt, sier Helgheim.</p>
Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim mener den norske biskopen har begått en alvorlig feil som bør få konsekvenser. – Han bør behandles akkurat som alle andre og straffes hvis han har gjort noe galt, sier Helgheim. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Ved bevisst å bryte loven undergraver han norsk innvandringspolitikk, tordner Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere biskop Gunnar Stålsett (84) innrømmer å ha gitt arbeid til en asylsøker uten oppholdstillatelse i Norge. Arbeidsforholdet skal ha pågått i 14 år.

– Dette er en form for sivil ulydighet som jeg tar ansvar for. Den retter seg mot det jeg oppfatter som en umoralsk ordning, sier den nå pensjonerte Oslo-biskopen i et intervju med Vårt Land.

Les også: Tidligere biskop har hatt ulovlig arbeidskraft i 14 år

– Tragikomisk

Gunnar Johan Stålsett var biskop i Oslo bispedømme fra 1998 til 2005. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Gunnar Johan Stålsett var biskop i Oslo bispedømme fra 1998 til 2005. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim mener den norske biskopen har begått en alvorlig feil som bør få personlige konsekvenser.

– Det er en alvorlig sak og tragikomisk at en biskop ikke engang klarer å forholde seg til norske lover, noe som gir veldig feil signaler. Ved bevisst å bryte loven undergraver han norsk innvandringspolitikk, tordner Helgheim.

Han mener Stålsett ved å skjule en ulovlig asylsøkere gjør samfunnet en bjørnetjeneste.

– Denne handlingen bidrar ikke til at flere får det bra, men at flere får det dårlig. Hvis alle grunnløse asylsøkere uten krav på beskyttelse, og som har fått avslag på sine søknader, skjules og tilbys arbeid, så må samfunnet betale en høyere pris i form av økte kostnader og høyere kriminalitet, advarer Frps innvandringspolitiske talsmann.

Les også: Støre: Aps asylpolitikk ligger fast

– Skjerpende

– Bør Stålsett straffeforfølges?

– Han bør behandles akkurat som alle andre og straffes hvis han har gjort noe galt. Ettersom han har erkjent å ha brutt loven, er det naturlig at politiet tar tak i og følger opp dette. Det blir ofte ansett som skjerpende dersom du har viktige roller og verv. I næringslivet er det ansett som klare lovbrudd å bruke ulovlig arbeidskraft. I dag har vi egne team i Nav og Arbeidstilsynet som jakter på bedrifter som ansetter ulovlig for å avdekke svart økonomi, påpeker Jon Helgheim.

– Men er ikke biskopens handling bare et uttrykk for medmenneskelighet?

– Nei, dette er ikke medmenneskelighet, men det motsatte. Dette er hjerterått. På denne måten sørger Stålsett for at grunnløse asylsøker, som burde vært returnert, får den oppmerksomheten som de som virkelig trenger det skulle ha fått. Jeg opplever at dette føyer seg inn i et bilde hvor kirken blir stadig mer politisert, og hvor den blander seg inn og blir en aktør i saker den ikke bør bli det, svarer Helgheim.

Les også: Carsten Jensen: – Dansk asylpolitikk er ondsinnet

Eide (SV): – Veldig modig

Petter Eide (SV). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Petter Eide (SV). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Stortingsrepresentant for SV og medlem av Stortingets justiskomite, Petter Eide, har full forståelse for Gunnar Stålsetts kontroversielle valg, og forsvarer ham slik:

– Jeg synes det er flott det han har gjort, og det er veldig modig. Stålsett sa at «plikten til å hjelpe et medmenneske i nød var viktigere for meg enn lydigheten mot en uklar rettsordning». Det var en fin formulering, mener Petter Eide.

Med bakgrunn fra Amnesty International, hvor av seks år som generalsekretær, samt erfaring som generalsekretær i Norsk Folkehjelp og Care International, kjenner han godt til de utfordringer som asylsøkere og flyktninger blir stilt overfor.

– Jeg mener vi til en viss grad kan akseptere at en biskop setter sin egen personlige moral opp mot loven, spesielt dersom det fører til en politisk debatt. Det betyr ikke at alle kan være lovbrytere, men når han gjør det som en politisk handling, og erklærer det åpent, blir det mer enn bare en moralsk handling, mener Petter Eide.

– Han har handlet moralsk riktig

– Men blir det ikke fort veldig uryddig og tilnærmet anarki hvis noen setter seg over loven, og man aksepterer dette, hvor skal da grensen gå for andre lovbrudd?

– Enhver kan selvsagt ikke vurdere loven etter eget forgodtbefinnende, men denne handlingen utfordrer lovverket, og det er en legitim handling som vi må tillate, selv om vi ikke har noen mekaniske svar på dette.

– Burde Stålsett straffes i og med at han har brutt norsk lov?

– Plikten til å hjelpe et medmenneske i nød var viktigere for meg enn lydigheten mot en uklar rettsordning, sier Gunnar Stålsett. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Foto: NTB scanpix
– Plikten til å hjelpe et medmenneske i nød var viktigere for meg enn lydigheten mot en uklar rettsordning, sier Gunnar Stålsett. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Foto: NTB scanpix

– Det kan ikke jeg mene noe om. Da må i så fall noen anmelde ham, politiet må etterforske saken og domstolen må ta stilling til hvorvidt det er en ulovlig handling. Han innrømmer jo å ha brutt loven, men han gjorde det for å beskytte kvinnen. Jeg vil derfor ikke kritisere ham for dette. Jeg mener han har handlet moralsk riktig, og jeg vil oppfordre flere til å gjøre det samme. Sivil ulydighet er ulovlig, men dette er en politisk aksjon, svarer SVs stortingsrepresentant Petter Eide.

Omstridt biskop

Gunnar Johan Stålsett var biskop i Oslo bispedømme fra 1998 til 2005. Utnevnelsen var kontroversiell.

I løpet av sin embedstid kjempet Stålsett for ansettelse av homofile i vigslede stillinger, og ga grønt lys for flere omstridte ordinasjoner og utnevnelser.

Stålsett anses av mange som en folkekjær biskop. Samtidig bidro hans synspunkter til utfordringer for samholdet i Den norske kirke.

Gunnar Stålsett viet kronprins Haakon og kronprinsesse Mette Marit Tjessem Høiby i Oslo domkirke 25. august 2001.

Personvernpolicy