Alt om valget
Følg valget:

Får støtte fra uventet hold

Frp-topp Per-Willy Amundsen reagerer: – Stopp mobbingen av Jonas Gahr Støre

<p>Leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix</p>
Leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

De siste dagene har kritikken haglet mot Ap-leder Jonas Gahr Støre. Nå får han uventet støtte fra tidligere justisminister i Frp, Per-Willy Amundsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Mobbingen av Jonas Gahr Støre bør stoppe. Det holder nå. Ja, så har han investert 84 kroner i et foretak han er ideologisk motstander av», skriver Amundsen på Facebook.

Nylig kom det fram at Støre har sittet med eierandeler i fond som investerer i private velferdskonsern.

Støre har selv uttalt at slike selskaper er «et sugerør inn i vår statskasse, kjeder som tar ut hundretalls millioner skattekroner i profitt», og at Arbeiderpartiet går imot en kommersialisering av omsorgen.

Aktuelt: Støre avlyste møte med Ap-bastion

– Jeg har aldri visst

Derfor vakte det stor oppsikt da det ble avslørt at Støre selv tjente penger på selskap som gjorde det motsatte av hva han kjemper for politisk. Han var da også raskt ute med kvitte seg med aksjene.

Tidligere justisminister Per Willy Amundsen (Frp). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Tidligere justisminister Per Willy Amundsen (Frp). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Jeg har aldri visst at de har investert i selskaper som driver kommersiell omsorg i Norge. Det DNB sier til meg, er at det kan være snakk om noen hundrelapper. Det er veldig, veldig lite. Men det er nok for meg til at jeg nå sier jeg vil gå ut av det. Jeg har bedt dem bytte til andre fond , sier Ap-lederen til NRK.

Flere kritiske røster har kastet seg inn i debatten, og Støre har blitt grillet i flere av landets største medier.

Reaksjon: Brundtland mener Støre har hatt uflaks

«Det ligner personforfølgelse»

Én av dem som ikke vil delta i hylekoret mot Støre, er Frp-profilen Per-Willy Amundsen. Han har sett seg lei på det han mener er et råkjør mot Ap-lederen.

Foto: Skjermdump fra Facebook
Foto: Skjermdump fra Facebook

«Jeg sitter i samme komité som Jonas i Stortinget. Jeg kjenner ham som en rettskaffen mann som mener godt, selv om vi er svært uenig om politisk retning. Særlig hva gjelder innvandring. La oss vise hverandre litt raushet. Husk at politikere også er mennesker med et privatliv,» skriver Amundsen på Facebook.

Overfor Nettavisen, som først omtalte saken, begrunner han utblåsningen slik:

– Jeg synes det ble i overkant mye nå, at små ting får altfor stor plass. Vi skal tåle mye, særlig i den offentlige debatten, men valgkamper må handle om politiske saker, det som folk er opptatt av, og ikke symbolpolitikk. Dette er småtteri og blåst helt ut av proporsjoner. Det ligner personforfølgelse, sier Amundsen til Nettavisen.

Bakgrunn: Ap-lederen selger seg ut av fond som investerer i privat velferd

Søviknes: «Dobbeltmoral»

Partikollega, Frp-nestleder Terje Søviknes, er derimot ikke nådig mot Støre, og kaller aksjefondsaken for et utslag av dobbeltmoral.

Frp-nestleder og ordfører i Os kommune, Terje Søviknes. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Frp-nestleder og ordfører i Os kommune, Terje Søviknes. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det er jo bare ironisk når Støre har reist land og strand rundt og skjelt ut det han kaller velferdsprofitører – og så har han selv indirekte investert i noen av selskapene, uttalte Søviknes da Ap-lederens omstridte investering ble kjent.

Les også: Støre stiller spørsmål ved NRK-avsløring

– Det går for langt

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland er blant dem som har forsvart Støre, og mener partikollegaen bare har hatt uflaks.

– Det har ikke noe med lære å gjøre. Man har virkelig forsøkt å lære av problemstillingen for to år siden. Man har fått et opplegg som skulle være vanntett, så har det vist seg at det har kommet en investering du ikke vet om. Så skal man lage en kjempebrudulje. Det går for langt, etter min mening, sier den tidligere statmininisteren til TV 2.

Personvernpolicy