Benjamin Netanyahus kone anklaget for å forsøke å entre flycockpit i sinne

Sarah Netanyahu og Benjamin Netanyahu er involvert i kontroverser i inn- og utland. Her utenfor den amerikanske ambassaden i Jerusalem.
Sarah Netanyahu og Benjamin Netanyahu er involvert i kontroverser i inn- og utland. Her utenfor den amerikanske ambassaden i Jerusalem. Foto: Ronen Zvulun / Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sara Netanyahu måtte holdes igjen av sikkerhetsvakter da hun prøvde å ta seg inn i flycockpiten før utreise til Ukraina, ifølge en israelsk tv-kanal. Etter landing fornærmet hun ukrainere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Israels statsminister Benjamin Netanyahu er håpet å skulle mekle mellom Ukraina og Russland på sitt statsbesøk hos Ukrainas nye president Volodymyr Zelenskij – en kollega som også har jødisk bakgrunn.

Imidlertid var det Netanyahus kone som stjal oppmerksomheten under turen fra Tel Aviv til Kiev, ifølge rapporter fra israelske «Kanal 12» gjengitt i Jerusalem Post og Times of Israel.

Angivelig ble Sara Netanyahu opprørt over at hennes navn ikke ble nevnt da piloten ønsket de fornemme gjestene velkommen. Hun skal irritert ha reist seg fra setet og prøvd å ta seg inn i cockpiten, før hun ble stoppet av sikkerhetsvaktene om bord på flyet.

Les også: Israel snur – tillater likevel politikere innreise

Etter en diskusjon grep kapteinen på flyet mikrofonen en gang til og sørget for å inkludere henne i sin velkomst, skal vi tro reportasjen fra «Kanal 12».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Benjamin Netanyahus kontor avviser reportasjen som «forvridd og med slagside» og uttaler det var snakk om «en misforståelse som ble umiddelbart oppklart». Videre heter det fra stasministerens hold de at «det med sikkerhetsvaktene er en komplett løgn. Det er enda et forsøk på å avspore oppmerksomheten fra dette viktige besøket».

Dyre matvaner

Kontroversene rundt Sara Netanyahu fortsatte imidlertid etter landing. Da Benjamin og Sara Netanyahu ble ønsket velkommen av borgermester i Kiev og tidligere tungtvektsbokser Vitali Klitsjko, ble de møtt med brød og salt, en ukrainsk tradisjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Netanyahu brøt av en bit og spiste den, slik skikken forventer, men da han ga en bit til sin kone, snuste hun skeptisk på den og kastet den fra seg, går det fram av en video fra hendelsen.

Ettersom Ukraina ble rammet av en katastrofal hungersnød i årene 1931-1932 er det flere på sosiale medier som følte seg støtt av hendelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den situasjonen er det den israelske ambassadøren til Ukraina, Joel Leon, som tar jobben med å avdramatisere.

– Jeg snakket med statsministerens stabssjef som sa at dette ikke var gjort med vilje, så det er ingen grunn for medienes interesse i saken, sier Leon til Ynet News.

Sara Netanyahu er kjent for å ha eksklusive matvaner. I juni i fjor ble hun tiltalt for å ha bestilt inn catering-måltider fra fasjonable restauranter for statlige midler, til tross for at det var en egen kokk i fulltidsstilling i statsministerboligen.

Hun var mistenkt for å ha misbrukt omlag en million kroner fra offentlige midler, men inngikk et forlik hvor boten ble redusert til 150.000 kroner.

Sara Netanyahu i retten sammen med sin advokat, Yossi Cohem, 16. juni 2019. Foto: Debbie Hill / AP / NTB scanpix
Sara Netanyahu i retten sammen med sin advokat, Yossi Cohem, 16. juni 2019. Foto: Debbie Hill / AP / NTB scanpix

Lovproblemer i kø for Benjamin Netanyahu

Også hennes statsminister-ektemann Benjamin Netanyahu har direkte og indirekte utfordringer med israelsk lov – i fem forskjellige saker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I «Case 1000» er han under etterforskning for å ha mottatt gaver fra milliardærene James Packer og Arnon Milchan, som sigarer, shampanje og smykker for kona Sara til en verdi av flere hundre tusen kroner.

I «Case 1270» er Netanyahu under etterforskning for forsøk på bestikkelse av en dommer for å droppe en sak mot hans kone.

I «Case 2000» er han under etterforskning for forsøk på sammensvergelse med en av de største avisene i Israel, Yedioth Ahronoth, for å få mest mulig positiv omtale.

«Case 3000» handler om at hans fetter og personlig advokat, David Shimron, er hovedmistenkt i forbindelse med innkjøp av krigsfartøy fra tyske ThyssenKripp.

«Case 4000» handler om mistanke om politisk korrupsjon til fordel for Shaul Elovitch, majoritetsaksjonæren i telegiganten Bezeq.

Riksadvokat Avichai Mandelblit har varslet at Benjamin Netanyahu skal delta i en høring 2. til 3. oktober i år.