Alt om valget
Følg valget:

Valgforsker tror ikke «kommunisme»-ordet er så viktig: – Rødt har blitt mer spiselig

<p>Rødt og Bjørnar Moxnes har god grunn til å smile. På meningsmålingene rundt om i norske byer gjør partiet det svært godt.</p>
Rødt og Bjørnar Moxnes har god grunn til å smile. På meningsmålingene rundt om i norske byer gjør partiet det svært godt. Foto: NTB scanpix

Rødt nektet å fjerne ordet «kommunisme» i partiprogrammet. Valgforsker Svein Tore Marthinsen tror ikke det har så mye å si blant velgerne.

I en undersøkelse Norstat har gjort for ABC Nyheter, svarer 29 prosent, nesten én av tre, at de ville få økt tillit til Rødt hadde utelatt ordet «kommunisme» i sitt partiprogram. Den økte tilliten fordeler seg likt på kvinner og menn.

54 prosent av de spurte ville på den andre siden ikke latt seg påvirke.

Valgforsker Svein Tore Marthinsen synes det er interessant at over halvparten av de spurte svarte at de ikke lar påvirke av ordlyden i partiprogrammet.

– For min del synes jeg det er vel så interessant at over halvparten mener at de ikke lar seg påvirke av det. Det har nok vært et problem for Rødt at de har blitt for mye plassert i den ekstreme og kommunistiske båsen og at det har vært en terskel for en del velgere på venstresiden. Noen har kanskje syntes at det har vært litt for ekstremt og heller gått til Arbeiderpartiet

eller SV, sier han til ABC Nyheter.

– Kan være avskrekkende

Marthinsen mener Rødt de senere årene har fremstått med en litt mer demokratisk form for sosialisme.

Valgforsker Svein Tore Marthinsen. Foto: Privat
Valgforsker Svein Tore Marthinsen. Foto: Privat

– De har en partileder som like godt kunne vært i Arbeiderpartiet eller Høyre, ut i fra måten han ter seg på og kler seg på og så videre. De har nok klart å bryte ned den sperren i stor grad som nok har vært der før, sier han.

Om ordet «kommunisme» brukes i partiprogrammet tror ikke Marthinsen har så mye å si.

– Det er svært få velgere, om noen, som leser partiprogrammet. Det er mer det etterlatte inntrykket og hvordan partiet oppfattes i velgeropinionen som betyr noe. Der mener jeg Rødt de siste årene har vært dyktige, på å selge sitt budskap og politikk på en måte som har gjort partiet mer spiselig for venstreorienterte velgere, enn det de var tidligere, sier han.

Marthinsen mener imidlertid at andre kan ha lyst til å klistre kommunisme-stempelet på partiet.

– For de vet at det kan være litt avskrekkende for en del velgere, sier han.

Les også: Rødt: Vil knuse Frp i de store byene

Mot brakvalg

At Norge har hatt en borgerlig regjering siden 2013, har skapt et rom for en tydelig opposisjon, mener valgeksperten.

– Per i dag fremstår Rødt som det klareste radikale alternativet. I år kan det virke som at det er et marked og klima for polariserte og radikale standpunkter, særlig i enkeltsaker. Det er noe jeg tror Rødt kan score på, særlig i storbyene, sier han.

I flere byer ligger partiet an til å gjøre et brakvalg. I Oslo, Tromsø, Bodø, Trondheim og Bergen viser valgmålingene stor fremgang.

– Moxnes er effektiv

Valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo peker på at Rødt og partileder Bjørnar Moxnes har sett en økende oppslutning etter stortingsvalget i 2017.

Valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Tendensen fortsetter. Sånn sett er det interessant å se debatter med Moxnes. Han er effektiv og har et konsistent budskap, sier Aardal til ABC Nyheter.

Og fortsetter:

– Moxnes har lyktes med å plassere Rødt som opposisjonsparti, ikke bare til regjeringen, med også Arbeiderpartiet, sier Aardal.

– Kan få gjennombrudd

Marthinsen er overbevist om at Rødt kommer til å gjøre et godt valg.

– De ligger an til å gjøre sitt beste valg i historien. De kan få et ordentlig gjennombrudd lokalt i år, sier Marthinsen.

Han minner samtidig om at partiet historisk sett har hatt utfordringer på valgdagen.

– Det som har vært et lite problem for Rødt de forrige valgene, er at en del velgere har trukket seg. De har sagt at de skal stemme Rødt, men så har de gått tilbake til sitt gamle parti allikevel. Hva som skjer i år gjenstår å se, men at de uansett vil gjøre et godt valg anser jeg som ganske sikkert.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden