Meny

Folland i Norsk Sjøoffiserersforbund: – I ytterste konsekvens går liv tapt

<p>Bare 3 av 10 sjøfolk tror de klarer å hjelpe folk med bevegelseshemninger, barn og eldre dersom det oppstår en ulykke om bord i innenriksfergene. Illustrasjonsfoto: Halvard Alvik / NTB scanpix</p>
Bare 3 av 10 sjøfolk tror de klarer å hjelpe folk med bevegelseshemninger, barn og eldre dersom det oppstår en ulykke om bord i innenriksfergene. Illustrasjonsfoto: Halvard Alvik / NTB scanpix Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix

Hvert år reiser 40 millioner med norske ferger. På enkelte ferger er det 350 passasjerer, men bare fire ansatte om bord om ulykken skulle inntreffe.

ARENDAL (ABC Nyheter): Sikkerheten på de norske innenriksfergene er under press, mener Norsk Sjømannsforbund. Bemanningen er ifølge forbundet nå så tynn at dersom noe skjer, er det usikkert om alle om bord kan reddes.

– I et tilfelle vet vi om en navigatør, som naturlig nok styrer skipet og i tillegg har ansvaret for evakuering. Så om noe skjer, og skipet må evakueres, må han være et annet sted enn broen. Da har man ikke mulighet til å gjøre begge deler, sier Jørgen Folland i Norsk Sjøoffiserersforbund til ABC Nyheter.

Valget står mellom å slippe styringen på skipet og å evakuere.

For to måneder siden smalt ferga MS Røst inn i kaia på Skrova i Nord-Norge. Bak roret stod en matros, mens kapteinen ifølge Folland hadde en pause. Sistnevnte ropte stopp, førstnevnte ga gass.

– Vi ser at rederiene ansetter folk i stillinger de ennå ikke er kvalifisert til. Det gikk ikke så bra på Røst. Når det er sånne ting som skjer, så ser vi det er en systemsvikt.

Les også: Ferge kantret – 17 personer hentet opp av vannet

Pengene avgjør

Folland i Norsk Sjøoffiserersforbund forteller at det ikke er stor forskjell mellom rederi og geografi. Selv om det er forskjeller, ser forbundet det han karakteriserer som systematisk underbemanning. Han forteller at opplevelsen er at rederiene leker med tanken om lavere bemanning på kveldstid.

Så hva skyldes dette?

– Penger, svarer han kontant og fortsetter:

– Rederiene søker om bemanning til direktoratet og om minimumsbemanning. Og navigerer etter det siste. I noen tilfeller må det være mulig. For eksempel å bemanne skipene opp etter trafikk, men det går på minimum hele tiden.

Folland understreker at det ikke er snakk om et angrep på rederiene like før han møter NHO og stortingsrepresentanter til debatt på ei seilskute under Arendalsuka. Det er et ønske om å finne fram til en politisk løsning.

(Artikkelen fortsetter under)

Jens Folland forteller at sikkerheten på norske innenriksferger ikke har godt nok sikkerhet om noe skjer. Det er for få ansatte om bord til å hjelpe alle. Foto: Martin Huseby Jensen
Jens Folland forteller at sikkerheten på norske innenriksferger ikke har godt nok sikkerhet om noe skjer. Det er for få ansatte om bord til å hjelpe alle. Foto: Martin Huseby Jensen

For eksempel er det mulig å bemanne fergene etter trafikken. Folland slår fast at det kan være tider hvor minimumsbemanning er nok. Det finnes tall på når trafikken er høy eller lav. Dermed kan fergene, med god planlegging, ha riktig bemanning.

Hvis ikke:

– Vil liv kunne gå tapt. Enkelte grupperinger er mest utsatt. For det er ikke bare en bestemt homogen gruppe som reiser med fergene. Alle tar ferge; eldre barn og funksjonshemmede. I undersøkelsen vi har gjennomført har sjøfolk sagt i friteksten at de håper de ikke er om bord om kommer buss med skolebarn om noe skjer.

Les også: Splitter ny ferge tok inn vann

Krysser fingrene

En annen ansatt skriver i fritekst-svaret at han hver dag krysser fingrene på vei til jobb for at fergen ikke skal være full den dagen ulykken skjer.

Anslaget er at det jobber 3.000 sjøfolk på de norske innenriksfergene. Samlet transporterer disse 40 millioner reisende over 130 samband.

– Det er en viktig del av samferdselskulturen. På Vestlandet og i Nord-Norge er det en naturlig del av folks hverdagsliv.

Måtte ha hjelp: Ferge med over 100 passasjerer må taues til land

I en fersk undersøkelse kommer det fram at så få som 3 av 10 ansatte på norske innenriksferger mener de ikke kan hjelpe funksjonshemmede barn og eldre i krise. Også reisende kommenterer i undersøkelsen at det er usannsynlig at de ansatte kan redde alle. Og de tror heller ikke at det er rom for å håndtere utagerende passasjerer som er i panikk.

Folland mener anbudene må tilrettelegges mer opp mot sikkerhet. I dag, sier han vektes anbudene ikke sikkerhet. 85 prosent, anslår han, handler om pris. 15 prosent om miljø og så regnes minimum som nok.

NHO Sjøfart representerer rederiene. Frode Sund fra hovedorganisasjonen viser til at det aldri har vært tryggere om bord på innenriksfergene.

Frode Sund i NHO Sjøfart sier det ikke kan bli nok folk til å sikre alle passasjerene om det er krise. Foto: Martin Huseby Jensen
Frode Sund i NHO Sjøfart sier det ikke kan bli nok folk til å sikre alle passasjerene om det er krise. Foto: Martin Huseby Jensen

- Men vi må kalle en spade for en spade: Vi får aldri nok mannskap om bord i en ferge til å kunne bære samtlige ut av en krisesituasjon. Bevegelseshemmede skal være like trygge som resten, men det er ikke nok mannskap til å bære ut alle.

Farlige situasjoner : Ferge fryktet kollisjon med marinefartøy få dager før Helge Ingstad-ulykken

Terror kan skje på ferjer

Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik har stilt de ansvarlige statsrådene Torbjørn Røe Isaksen og Georg Dale om hva om kan gjøres. Han opplever svarene som arrogant.

– Jeg opplever at de henviser til Sjøfartsdirektoratet. Det bekymrer de ansatte og det bekymrer meg, og også at kapteinene er bekymret over situasjonen. Tilliten til direktoratet er ikke tilstrekkelig god, det kan ikke regjeringen slå seg til ro med, sier Gjelsvik.

Heller ikke Frps Christian Eikeland er imponert over det etterlatte inntrykk om at direktoratet har bedre oversikt over det som skjer om bord, enn de ansatte.

– Ja, jeg synes det er litt for arrogant svar. Men det er satt i gang med en prosess. Det er positivt.

Og det handler om penger for å få sikkerheten styrket, sa Gjelsvik og Øystein Hansen fra Ap.

Kolliderte : Ferge kolliderte med kai – passasjerer evakuert

– Det er politisk vilje til å bruke penger til det som trengs. Og det er klart mer rom enn regjeringen legger opp til, sier Hansen.

– Vi må sørge for fortgang.

Fra venstre Jens Folland, Øystein L. Hansen, Sigbjørn Gjelsvik, Christian Eikeland og Frode Sund i debatt om sikkerheten på norske innenriksferger. Foto: Martin Huseby Jensen
Fra venstre Jens Folland, Øystein L. Hansen, Sigbjørn Gjelsvik, Christian Eikeland og Frode Sund i debatt om sikkerheten på norske innenriksferger. Foto: Martin Huseby Jensen

– Er det EN utfordring med flere ansatte på en ferge? Er det forbud mot økt service? Jeg ser ingen utfordring og jeg tror det er nødvendig, sa Frps Eikeland og viste til alvorlige hendelser som i Bærum denne helgen: - Den dagen det oppstår har vi en utfordring. Terror kan skje på ferga.

I noen tilfeller har fergene kanskje 3-400 passasjerer og 4-5 ansatte. Ingen tvil om det er for få, var de enige i rundt debattbordet. NHO viste til nye løsninger og innovasjon som kan redusere antall ansatte.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:14 VAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13 Statsministerens kontor tause om mulige nye bommøter09:50 Israelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50 Pompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20 Jihad Jack ville hjem – ble fratatt statsborgerskapet09:14 Ap stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13 Ytterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42 Trump vil ikke kutte skatten likevel08:38 USAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24 Støre er valgkampens flykonge08:14 Mann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44 Equinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36 Vanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36 KrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30 Amerikanske soldater drept i Afghanistan06:30 Hovland hylles før neste PGA-matchball06:25 Eminem saksøker Spotify06:17 Advokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01 Eksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00 Mange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55 Trump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50 Dette skjer i dag05:35 – Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35 Dette skjedde i natt05:30 Stresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47 Nordmenn kan være mette på matkasser04:37 Evakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58 AUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56 Frp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43 Jay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20 Færre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01 WHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46 Guerin blir Zuccarellos sjef02:42 Politiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22 USAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41 Trump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10 Color Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46 Femte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42 Kan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36 Volkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24 Johansen og Fulham i tetstriden23:54 Horneland: – Dette er ikke over23:39 Mette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15 Elabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01 Brutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59 Casper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52 54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17 Alt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13 Islands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04 Venezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56 Regjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50 Første gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04 Jente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37 Lekket rapport: – Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16 Fant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04 Omsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22 Johnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03 Manshaus observert i over tre timer18:57 Vant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35 Trump kritiserer Danmarks statsminister18:30 Pararoer døde under trening i VM-anlegget18:18 Åpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38 Frp-kjeft: Stortinget vedtok våpen-forbud – ingen har trådt i kraft17:08 Elendige tall for Frp i ny måling16:18 Mann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59 Frp nekter å forhandle videre om bompenger15:51 Ropstad avbryter valgkampturné15:45 Venstre sier nei til bom-skisse15:38 En av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27 Mann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16 Frederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04 Kronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45 Mann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02 Én av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57 Norgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55 – Viser at Brasil ikke lenger ønsker å stoppe avskogingen13:44 Isabelle Pedersen gir opp VM13:39 Stor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34 Flertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33 Mann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27 Valgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22 Sp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03 Solbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34 Kraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32 Open Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31 Ullevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52 Venstre i krisemøte om bompenger10:50 Telenor fullfører kjøp av finske DNA10:49 Atom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41 Trumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21 Iransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07 Ny rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38 Venstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36 Ronaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25 USA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24 Rapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03 FN frykter at Jemen rakner07:58 MC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg
Siste nytt
10:14SportVAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13PolitikkStatsministerens kontor tause om mulige nye bommøter09:50VerdenIsraelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50VerdenPompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20VerdenJihad Jack ville hjem – ble fratatt statsborgerskapet09:14PolitikkAp stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13VerdenYtterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42PengerTrump vil ikke kutte skatten likevel08:38PengerUSAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24PolitikkStøre er valgkampens flykonge08:14NorgeMann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44NorgeEquinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36SportVanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36NorgeKrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30VerdenAmerikanske soldater drept i Afghanistan06:30SportHovland hylles før neste PGA-matchball06:25KulturEminem saksøker Spotify06:17VerdenAdvokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01VerdenEksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00PolitikkMange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55PolitikkTrump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50NorgeDette skjer i dag05:35Politikk– Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenStresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47Helse og livsstilNordmenn kan være mette på matkasser04:37VerdenEvakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58Helse og livsstilAUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56ReiseFrp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43VerdenJay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20ReiseFærre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01Helse og livsstilWHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46SportGuerin blir Zuccarellos sjef02:42NorgePolitiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22VerdenUSAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41PengerTrump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10NorgeColor Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46SportFemte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42PolitikkKan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36PolitikkVolkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24SportJohansen og Fulham i tetstriden23:54SportHorneland: – Dette er ikke over23:39VerdenMette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16NorgeNye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15SportElabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01SportBrutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59SportCasper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52Norge54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17MotorAlt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13VerdenIslands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04VerdenVenezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56PolitikkRegjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50SportFørste gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04VerdenJente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37VerdenLekket rapport: – Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16Helse og livsstilFant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04NæringslivOmsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44PolitikkNye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22PolitikkJohnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03NorgeManshaus observert i over tre timer18:57PolitikkVant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35VerdenTrump kritiserer Danmarks statsminister18:30VerdenPararoer døde under trening i VM-anlegget18:18NorgeÅpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38PolitikkFrp-kjeft: Stortinget vedtok våpen-forbud – ingen har trådt i kraft17:08PolitikkElendige tall for Frp i ny måling16:18NorgeMann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59PolitikkFrp nekter å forhandle videre om bompenger15:51PolitikkRopstad avbryter valgkampturné15:45PolitikkVenstre sier nei til bom-skisse15:38Helse og livsstilEn av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27VerdenMann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16VerdenFrederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04NorgeKronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45NorgeMann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02VerdenÉn av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57NorgeNorgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55Verden– Viser at Brasil ikke lenger ønsker å stoppe avskogingen13:44SportIsabelle Pedersen gir opp VM13:39VerdenStor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34PolitikkFlertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33NorgeMann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27PolitikkValgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22PolitikkSp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03SportSolbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34PengerKraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32VerdenOpen Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31SportUllevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52PolitikkVenstre i krisemøte om bompenger10:50PengerTelenor fullfører kjøp av finske DNA10:49VerdenAtom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41PolitikkTrumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21NorgeIransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07PengerNy rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38PolitikkVenstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36SportRonaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25VerdenUSA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24PengerRapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03VerdenFN frykter at Jemen rakner07:58NorgeMC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg
Populært