Folland i Norsk Sjøoffiserersforbund: – I ytterste konsekvens går liv tapt

<p>Bare 3 av 10 sjøfolk tror de klarer å hjelpe folk med bevegelseshemninger, barn og eldre dersom det oppstår en ulykke om bord i innenriksfergene. Illustrasjonsfoto: Halvard Alvik / NTB scanpix</p>
Bare 3 av 10 sjøfolk tror de klarer å hjelpe folk med bevegelseshemninger, barn og eldre dersom det oppstår en ulykke om bord i innenriksfergene. Illustrasjonsfoto: Halvard Alvik / NTB scanpix Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix

Hvert år reiser 40 millioner med norske ferger. På enkelte ferger er det 350 passasjerer, men bare fire ansatte om bord om ulykken skulle inntreffe.

ARENDAL (ABC Nyheter): Sikkerheten på de norske innenriksfergene er under press, mener Norsk Sjømannsforbund. Bemanningen er ifølge forbundet nå så tynn at dersom noe skjer, er det usikkert om alle om bord kan reddes.

– I et tilfelle vet vi om en navigatør, som naturlig nok styrer skipet og i tillegg har ansvaret for evakuering. Så om noe skjer, og skipet må evakueres, må han være et annet sted enn broen. Da har man ikke mulighet til å gjøre begge deler, sier Jørgen Folland i Norsk Sjøoffiserersforbund til ABC Nyheter.

Valget står mellom å slippe styringen på skipet og å evakuere.

For to måneder siden smalt ferga MS Røst inn i kaia på Skrova i Nord-Norge. Bak roret stod en matros, mens kapteinen ifølge Folland hadde en pause. Sistnevnte ropte stopp, førstnevnte ga gass.

– Vi ser at rederiene ansetter folk i stillinger de ennå ikke er kvalifisert til. Det gikk ikke så bra på Røst. Når det er sånne ting som skjer, så ser vi det er en systemsvikt.

Les også: Ferge kantret – 17 personer hentet opp av vannet

Pengene avgjør

Folland i Norsk Sjøoffiserersforbund forteller at det ikke er stor forskjell mellom rederi og geografi. Selv om det er forskjeller, ser forbundet det han karakteriserer som systematisk underbemanning. Han forteller at opplevelsen er at rederiene leker med tanken om lavere bemanning på kveldstid.

Så hva skyldes dette?

– Penger, svarer han kontant og fortsetter:

– Rederiene søker om bemanning til direktoratet og om minimumsbemanning. Og navigerer etter det siste. I noen tilfeller må det være mulig. For eksempel å bemanne skipene opp etter trafikk, men det går på minimum hele tiden.

Folland understreker at det ikke er snakk om et angrep på rederiene like før han møter NHO og stortingsrepresentanter til debatt på ei seilskute under Arendalsuka. Det er et ønske om å finne fram til en politisk løsning.

(Artikkelen fortsetter under)

Jens Folland forteller at sikkerheten på norske innenriksferger ikke har godt nok sikkerhet om noe skjer. Det er for få ansatte om bord til å hjelpe alle. Foto: Martin Huseby Jensen
Jens Folland forteller at sikkerheten på norske innenriksferger ikke har godt nok sikkerhet om noe skjer. Det er for få ansatte om bord til å hjelpe alle. Foto: Martin Huseby Jensen

For eksempel er det mulig å bemanne fergene etter trafikken. Folland slår fast at det kan være tider hvor minimumsbemanning er nok. Det finnes tall på når trafikken er høy eller lav. Dermed kan fergene, med god planlegging, ha riktig bemanning.

Hvis ikke:

– Vil liv kunne gå tapt. Enkelte grupperinger er mest utsatt. For det er ikke bare en bestemt homogen gruppe som reiser med fergene. Alle tar ferge; eldre barn og funksjonshemmede. I undersøkelsen vi har gjennomført har sjøfolk sagt i friteksten at de håper de ikke er om bord om kommer buss med skolebarn om noe skjer.

Les også: Splitter ny ferge tok inn vann

Krysser fingrene

En annen ansatt skriver i fritekst-svaret at han hver dag krysser fingrene på vei til jobb for at fergen ikke skal være full den dagen ulykken skjer.

Anslaget er at det jobber 3.000 sjøfolk på de norske innenriksfergene. Samlet transporterer disse 40 millioner reisende over 130 samband.

– Det er en viktig del av samferdselskulturen. På Vestlandet og i Nord-Norge er det en naturlig del av folks hverdagsliv.

Måtte ha hjelp: Ferge med over 100 passasjerer må taues til land

I en fersk undersøkelse kommer det fram at så få som 3 av 10 ansatte på norske innenriksferger mener de ikke kan hjelpe funksjonshemmede barn og eldre i krise. Også reisende kommenterer i undersøkelsen at det er usannsynlig at de ansatte kan redde alle. Og de tror heller ikke at det er rom for å håndtere utagerende passasjerer som er i panikk.

Folland mener anbudene må tilrettelegges mer opp mot sikkerhet. I dag, sier han vektes anbudene ikke sikkerhet. 85 prosent, anslår han, handler om pris. 15 prosent om miljø og så regnes minimum som nok.

NHO Sjøfart representerer rederiene. Frode Sund fra hovedorganisasjonen viser til at det aldri har vært tryggere om bord på innenriksfergene.

Frode Sund i NHO Sjøfart sier det ikke kan bli nok folk til å sikre alle passasjerene om det er krise. Foto: Martin Huseby Jensen
Frode Sund i NHO Sjøfart sier det ikke kan bli nok folk til å sikre alle passasjerene om det er krise. Foto: Martin Huseby Jensen

- Men vi må kalle en spade for en spade: Vi får aldri nok mannskap om bord i en ferge til å kunne bære samtlige ut av en krisesituasjon. Bevegelseshemmede skal være like trygge som resten, men det er ikke nok mannskap til å bære ut alle.

Farlige situasjoner : Ferge fryktet kollisjon med marinefartøy få dager før Helge Ingstad-ulykken

Terror kan skje på ferjer

Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik har stilt de ansvarlige statsrådene Torbjørn Røe Isaksen og Georg Dale om hva om kan gjøres. Han opplever svarene som arrogant.

– Jeg opplever at de henviser til Sjøfartsdirektoratet. Det bekymrer de ansatte og det bekymrer meg, og også at kapteinene er bekymret over situasjonen. Tilliten til direktoratet er ikke tilstrekkelig god, det kan ikke regjeringen slå seg til ro med, sier Gjelsvik.

Heller ikke Frps Christian Eikeland er imponert over det etterlatte inntrykk om at direktoratet har bedre oversikt over det som skjer om bord, enn de ansatte.

– Ja, jeg synes det er litt for arrogant svar. Men det er satt i gang med en prosess. Det er positivt.

Og det handler om penger for å få sikkerheten styrket, sa Gjelsvik og Øystein Hansen fra Ap.

Kolliderte : Ferge kolliderte med kai – passasjerer evakuert

– Det er politisk vilje til å bruke penger til det som trengs. Og det er klart mer rom enn regjeringen legger opp til, sier Hansen.

– Vi må sørge for fortgang.

Fra venstre Jens Folland, Øystein L. Hansen, Sigbjørn Gjelsvik, Christian Eikeland og Frode Sund i debatt om sikkerheten på norske innenriksferger. Foto: Martin Huseby Jensen
Fra venstre Jens Folland, Øystein L. Hansen, Sigbjørn Gjelsvik, Christian Eikeland og Frode Sund i debatt om sikkerheten på norske innenriksferger. Foto: Martin Huseby Jensen

– Er det EN utfordring med flere ansatte på en ferge? Er det forbud mot økt service? Jeg ser ingen utfordring og jeg tror det er nødvendig, sa Frps Eikeland og viste til alvorlige hendelser som i Bærum denne helgen: - Den dagen det oppstår har vi en utfordring. Terror kan skje på ferga.

I noen tilfeller har fergene kanskje 3-400 passasjerer og 4-5 ansatte. Ingen tvil om det er for få, var de enige i rundt debattbordet. NHO viste til nye løsninger og innovasjon som kan redusere antall ansatte.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politiker dømt til 13 års fengsel09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40 Norske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07 Overtidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01 En person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58 – Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42 Superdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15 Hevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12 Stor EØS-splid i Fellesforbundet11:00 Mette-Marits boktog inntar Tyskland10:51 Bottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50 Framgang i slukningsarbeidet i California10:45 Mann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38 UEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35 Fellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30 Sangen i skolen består10:22 Spanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03 Kolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00 Sedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50 Valget i gang i Polen09:42 King klatrer på landslagets scoringsliste09:30 Høyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29 Spanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21 Marerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02 Norges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00 41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39 Kvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58 Moreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11 Dette skjer i dag05:46 163 studenter tar staten for retten05:38 Dette skjedde i natt05:18 Tre biler totalskadd i brann i Oslo
Siste nytt
09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politiker dømt til 13 års fengsel09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40NorgeNorske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07SportOvertidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01NorgeEn person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58Norge– Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42NorgeSuperdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15VerdenHevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12NorgeStor EØS-splid i Fellesforbundet11:00NorgeMette-Marits boktog inntar Tyskland10:51SportBottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50VerdenFramgang i slukningsarbeidet i California10:45NorgeMann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38SportUEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35PolitikkFellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30NorgeSangen i skolen består10:22SportSpanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03NorgeKolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00PengerSedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50VerdenValget i gang i Polen09:42SportKing klatrer på landslagets scoringsliste09:30NorgeHøyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29VerdenSpanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21SportMarerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02SportNorges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00Norge41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39NorgeKvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58VerdenMoreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11NorgeDette skjer i dag05:46Norge163 studenter tar staten for retten05:38NorgeDette skjedde i natt05:18NorgeTre biler totalskadd i brann i Oslo
Populært