– Slutt å misbruke Fagforbundet mot Senterpartiet, Støre!

TYDELIG: – Fagforbundets leder sitter i Arbeiderpartiets sentralstyre og det er nå tydelig at de har en strategi for å ramme Sp, sier Senterpartiets fylkespolitiker Magnus Weggesrud i Buskerud/Viken.
TYDELIG: – Fagforbundets leder sitter i Arbeiderpartiets sentralstyre og det er nå tydelig at de har en strategi for å ramme Sp, sier Senterpartiets fylkespolitiker Magnus Weggesrud i Buskerud/Viken. Foto: Privat
Artikkelen fortsetter under annonsen

I vår advarte Fagforbundets fylkespolitikere mot å stemme på Senterpartiet. Nå viser lekket Ap-notat at partiet bevisst bruker Fagforbundet for å svekke Sp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På forsommeren dukket det opp kritiske utspill mot Senterpartiet fra Fagforbundets leder Mette Nord og en rekke av forbundets fylkesledere:

De advarte sine medlemmer mot å stemme Sp dersom partiet lokalt ikke garanterte å samarbeide med de rødgrønne.

Nå viser et internt Arbeiderparti-notat som er lekket til DN, at partiledelsen har en bevisst strategi foran kommune- og fylkestingsvalget 9. september for å bruke Fagforbundet mot Sp.

I mars rykket Fagforbundets leder Mette Nord ut med en advarsel til Sp mot å samarbeide med høyresiden.

«Det er våre medlemmer som blir de store taperne dersom Sp heller samarbeider med Høyre og Frp. Derfor reagerer nå flere av våre tillitsvalgte på at lokale Sp-folk flørter med høyresiden», sa Nord.

Taus om Ap-samarbeid med Høyre

AP BRUKER LO: Her partileder Jonas Gahr Støre i Stortinget på DNs forside - med forhenværende ordfører i Nesodden, Nina Sandberg, til venstre. Hun regjerte lokalt sammen med Høyre
AP BRUKER LO: Her partileder Jonas Gahr Støre i Stortinget på DNs forside - med forhenværende ordfører i Nesodden, Nina Sandberg, til venstre. Hun regjerte lokalt sammen med Høyre

Men Mette Nord unnlot å kritisere Arbeiderpartiet lokalt for å gjøre det samme som Sp i stort monn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En oversikt Klassekampen presenterte, viser at Ap lokalt sikret flertall sammen med borgerlig side i 65 kommuner ved forrige kommunevalg.

– Tallene viser at også Ap kan samarbeide med høyresiden i lokalpolitikken. Ap bør feie før egen dør før de får Fagforbundets ledelse til å kritisere Sp for å gjøre det, sier Magnus Weggesrud til ABC Nyheter.

– Slutt å misbruke Fagforbundet mot Senterpartiet, Støre! er hans klare oppfordring.

Weggesrud er valgkampsekretær og Senterpartiets 5. kandidat ved fylkestingsvalget i den nye fylkesgiganten Viken, en tvangssammenenslåing av Østfold, Akershus og Buskerud.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lekkasjen han reagerer på, tyder på at Fagforbunds-utspillene neppe var tilfeldige.

– Det er synd Fagforbundet nasjonalt velger en slik taktikk, sier Weggesrud.

Bruken av LO og Fagforbundet i gang

«Oppfølgingen av distriktene i det fagligpolitiske arbeidet vil bli prioritert. En viktig del av dette er at LO og særlig Fagforbundet lokalt må utfordre SP på hvor de vil samarbeide.», heter det i det interne Ap-notatet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Både Ap og LO lokalt må utfordre SP på logikken i å mobilisere på motstand mot regjeringen og regjeringspartiene og deretter gå i samarbeid med dem», står det å lese.

Notatet, datert 5. april 2019, slår fast at leder for politikk og samfunn i Fagforbundet, Arbeiderpartiets forhenværende stortingspolitiker Gunn Karin Gjul, Wegard Harsvik, leder for samfunnskontakt og strategi i LO og Harald Ingebrigtsen, leder for Arbeiderpartiets stortingssekretariat, allerede var i gang med arbeidet med LO.

– Vi har respekt for, fordi vi anerkjenner at lokalpolitikk er noe annet enn sentral politikk. Da forventer vi samme respekt tilbake, sier Weggesrud.

– Fagforbundets leder har plass i Arbeiderpartiets sentralstyre og det er nå tydelig at de har en strategi for å gå mot Sp, framholder Magnus Weggesrud.