Full forvirring rundt Joe Biden og «Joe30330»

Joe Biden ba publikum om å besøke et nettsted (?) som ikke fantes.
Joe Biden ba publikum om å besøke et nettsted (?) som ikke fantes. Foto: Lucas Jackson / Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Twitter gjør narr av Joe Biden etter at han henviste til et nettsted som ikke fantes og kalte sin motdebattant for «fremtidig president».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva er «Joe 30330»? Ingen vet, men Biden vil at amerikanske velgere skal sjekke det ut.

Biden snakket om at amerikanere er «i en kamp om USAs sjel», og at etter fire år til med Donald Trump vil ikke den USA vi kjenner eksistere lenger.

– Er du enig med meg? Gå til Joe 3-0-3-3-0 og hjelp meg i denne kampen, avsluttet Biden Demokratenes presidentdebatt med.

Ettersom nettstedet ikke fantes, skapte oppfordringen mange spekulasjoner og teorier - noen seere lurte på om 76-åringen er en robot som posisjonerte seg ved en feil for et valg flere tusen år i fremtiden.

Noen lurte på om han henviste til Xbox-profilen sin. Noen spekulerte i om det har noe med Atlanta å gjøre, ettersom 30330 er postkoden dit.

Andre var ikke så nådige, og mente det er «eldremishandling» med presidentkandidater så langt opp i årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Josh for Amerika»

Etter en stund dukket det opp en kampanjeside for «Josh for America» på nettadressen joe30330.com.

Josh presenterer seg selv i en Youtube-video fra april som den yngste presidentkandidaten, og den første fra «generasjon Z», altså den demografiske kohorten født rundt år 2000.

Josh sin plattform handler om ting som «ingen hjemmelekser på videregående». Han ber om 1 million dollar i lån fra hver Demokrat i USA.

Senere ble også Joe30330.org tatt - den henviser derimot til en kampanjeside til Bidens rival, Bernie Sanders.

I mai kom Biden med lignende henvisning - den gang var det «United 30330».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Joe er «forbløffende»

Bidens presidentkampanje-komité prøvde å ordne opp i dette på twitter. 30330 er et telefonnummer for å holde seg oppdatert rundt Bidens kampanje - hvis man skriver inn «Joe», og ikke «United».

Time Magazine sendte da en tekstmelding til 30330, hvor de fikk til svar at «Joe Biden var forbløffende» i debatten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kalte sin motstander for president

«Joe30330» og «United30330» var ikke det eneste seerne stusset over. Da Biden skulle kritisere motstander og senator Cory Booker fra New York, kalte Biden ham først for «president», for å så rette på det med «fremtidig president».

– Først og fremst, jeg er glad for at Biden allerede gir meg sin støtte, sa Booker.

Biden regnes som foreløpig lederkandidat fra Demokratenes side. Følgelig var han også hoggestabben under kveldens debatt.

Under angrep fra venstresiden

Det er mange kandidater, og dette var dag to av debattserien. Biden måtte også forsvare avgjørelser som ble gjort under Obamas tid som president da Biden var visepresident. Biden ble beskyldt fra venstresiden for å ikke være venstrevridd nok - blant annet at han ikke er klar nok på å kutte ut all fossilt brennstoff og at Obama-administrasjonen deporterte mange udokumenterte innvandrere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Biden sa at han ikke vil snakke offentlig om råd han ga Obama privat.

– Du kan ikke få i pose og sekk. Du snakker om Barack Obama mer enn noen andre i denne kampanjen. Du kan ikke gjøre det når det er beleilig for deg og unngå det når det ikke er det, slo Booker tilbake.

Biden ble også kritisert for å ha samarbeidet med senatorer som på 1970-tallet forsvarte raseskillet, og innføring av svært strenge straffelover som gjorde at tallet på innsatte eksploderte.

September neste

De andre som deltok i debatten var senator fra New York Kirsten Gillibrand, senator Michael Bennet fra Colorado, forretningsmann Andrew Yang, og Tulsi Gabbard, medlem av Representantenes hus for Hawaii, skriver NTB.

Den tredje runden med debatter starter 12. september i Houston. Da skal ABC News være vertskap.