Viktor Orbán: Ja til demokrati, nei til liberalisme

ENSRETTING: – Før var det et sosialt demokrati, et kristent demokrati og et liberalt demokrati. Nå skal det bare være liberalt demokrati, sa Viktor Orbán til en stor lytterkskare i Transylvania. Her under tilsvarende tale i 2017.
ENSRETTING: – Før var det et sosialt demokrati, et kristent demokrati og et liberalt demokrati. Nå skal det bare være liberalt demokrati, sa Viktor Orbán til en stor lytterkskare i Transylvania. Her under tilsvarende tale i 2017. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den omstridte ungarske statsministeren Viktor Orbán sa lørdag hva han mener med sitt ønske om ikke-liberalt demokrati – som han hevder å ha innført i Ungarn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ifølge det liberale frihetsbegrepet kan du bare være fri hvis du gir slipp på alt som gir deg tilhørighet et sted: Grenser, historie, språk, religion og tradisjoner.

Det sa den ungarske statsministeren Viktor Orbán lørdag på sin årlige, store tale på sommeruniversitetet for ungarere i Romania i fjellbyen Băile Tuşnad, eller Tusnádfürdő som den heter på ungarsk, i Romanias vestlige region Transylvania.

Det var nettopp her at han i 2014 første gang erklærte sin kamp mot det liberale demokratiet, i en tale der han også gikk til angrep på det han oppfatter som Norges forsøk på å blande seg inn i intern ungarsk politikk via EØS-midlene.

– Europa må avslutte den liberale epoken og gjenopprette demokrati, sa han så på landsmøtet i sitt parti Fidesz året etter.

Les: Orbán varsler oppgjør med det liberale demokratiet

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi opplever nå illiberalt Ungarn

Orbáns uttalelser har møtt kraftige reaksjoner fra dem som ser dette som et angrep på demokratiske rettigheter. Selv mener han tvert imot:

Lørdag argumenterte han for å bevare frihandelssystemet og demokratiske juridiske og politiske institusjoner, men likevel endre de sosiale strukturene.

– Med andre ord «ja» til demokrati og «nei» til liberalisme, sa han.

Ifølge statsministeren er et liberalt samfunn en samling av individer som alle konkurrerer med hverandre uten at det finnes en nasjon.

I motsetning til dette er den illiberale eller nasjonale tilnærmingen, der en nasjon er et historisk og kulturelt bestemt samfunn, som man må forsvare.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Orbán slo så fast at Ungarn nå har opprettet en illiberal stat og en genuin modell for en uttalt kristen-demokratisk stat.

Les også: Skulle ønske EU besto av frie nasjoner - ikke underkastelse

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klarer det i motvind

– De som forsvarer sine grenser, forsvarer sin nasjonale kultur og avviser inngrep utenfra og forsøk på å bygge imperier, er illiberale, sa han.

Han slo fast at denne politikken møter kraftig internasjonal motvind innad i EU, men at Ungarns eksempel viser det er mulig for et land med ti millioner mennesker å stå imot denne tidsånden, å kaste av seg enorm gjeld, gjenopprette økonomisk suverenitet, å ha høyere økonomisk vekst enn liberale demokratier, å på vellykket vis hindre immigrasjon og bygge en kristen frihet.

– Hvorfor hater våre motstandere, tilhengerne av liberalt demokrati, oss? spurte Orbán.

Ifølge ham er det fordi det liberale EU fyller tomrommet etter et annet imperium, det sovjetiske, under ideen om at bare ett tankesett er riktig.

– De hater oss fordi de mener menneskeheten trenger en enhetlig universell modell intet folk kan unndra seg. Når deres ideologi om universell frelse og fred møter motstand, svarer de ikke med argumenter, men med hat, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Orbáns mafia-stat

I den hjemlige opposisjonen slaktes Viktor Orbáns tale lørdag.

– Orbáns retorikk kan ikke dekke over at hans familie og venner har samlet seg enestående formuer, sier István Ujhelyi, EU-parlamentariker for de ungarske sosialistene MSZP, ifølge nyhetsbyrået MTI.

Artikkelen fortsetter under annonsen

MSZP oppnådde 10,9 prosent mot Fidesz sine 51,48 ved EU-parlamentsvalget i mai.

– Ikke kan han skjule heller at det ungarske helsevesenet er nær sammenbrudd eller den bevisste degraderingen av utdanningssystemet, sa Ujhelyi, som anklager statsministeren for å skape en «kleptokratisk mafia-stat».

Ferenc Gyurcsány, den tidligere sosialdemokratiske statsministeren som nå leder Demokratisk Koalisjon (9,75 prosent ved EU-parlamentsvalget) skriver på Facebook at Orbáns tiårige kamp ikke dreier seg om noe annet enn å legge ungarerne under sin egen diktatoriske makt og skape en følelse av konstant trussel.

Les hele Viktor Orbáns tale 27. juli (engelsk)