Meny

Medieeksperter om Amundsen-sensur: – Veldig overraskende

Per Willy Amundsen ble sensurert av Facebook.
Per Willy Amundsen ble sensurert av Facebook. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Norske medieeksperter undrer seg over at Facebook sensurerte tidligere justisminister Per-Willy Amundsens innlegg. – Åpenbart en ytring som ikke burde ha vært sensurert.

Tidligere i dag fortalte tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (FrP) at han ble ringt opp av Facebook fredag og advart om at dersom statusen hans ikke ble slettet, ville han bli sensurert.

Amundsen la opp til diskusjon om å gi asyl til den tidligere lederen for den ytre høyrevridde bevegelsen English Defence League og islamkritikeren Tommy Robinson - nettopp fordi Facebook sensurerer Robinsons Facebook-innlegg.

Thomas Wold er postdoktor ved Universitetet i Bergen og ser særlig på samspillet mellom nyhetsmedier og sosiale medier. Foto: UiB
Thomas Wold er postdoktor ved Universitetet i Bergen og ser særlig på samspillet mellom nyhetsmedier og sosiale medier. Foto: UiB

Uansett hva man måtte mene om Robinson, faller ikke dette i god jord for norske medieeksperter. Spesielt undrer de seg over at Facebook kontaktet både Fremskrittspartiets partikontor og Statsministerens kontor.

– Hvis dette stemmer, så er det veldig rart. SMK og Frps partikontor bestemmer ikke hva en Stortingsrepresentant skal skrive. Det har heller ikke noe å gjøre med hvorvidt innlegget bør slettes eller ikke, sier Thomas Wold, postdoktor ved Universitetet i Bergen, til ABC Nyheter.

– Veldig overraskende. Åpenbart en ytring som ikke burde ha vært sensurert. Den er langt, langt innenfor lovfestet ytringsfrihet, sier leder for Institutt for journalistikk og mediefag ved OsloMet, Steen Steensen.

Bakgrunn: Per-Willy Amundsen sensurert av Facebook

– Ikke rette sted for alle debatter

Begge understreker at Facebook har rett til å bestemme hva slags innlegg de skal tillate og ikke.

– Problemet er at de har blitt så store at deres retningslinjer får stor reell betydning for ytringsfriheten i Norge, sier Steensen og legger til:

– Det er svært uheldig at de sletter innlegg som er innenfor ytringsfriheten.

– De fleste medier velger også hva de vil luke ut av innlegg. Men deres sensur er mer transparent og de deltar også offentlig i diskusjoner om medienes rolle i samfunnet, sier Wold.

(Saken fortsetter under bildet)

Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening og Kjersti Løken Stavrum i Norsk Pen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening og Kjersti Løken Stavrum i Norsk Pen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, mener også at man ikke kan pålegge Facebook å publisere noen ting, eller at vi kan kreve at de skal akseptere alle publiseringer.

– Det er svært problematisk på grunn av Facebooks makt, og det er samtidig problematisk å pålegge dem ikke å fjerne ting eller å publisere innhold. Det er å gripe inn i en publiseringsfrihet som private instanser må ha. Jeg er skeptisk til at myndighetene skal gripe inn og overstyre de valgene Facebook tar. I så fall, hva blir argumentene våre i neste omgang mot at staten skal gripe inn i redigeringen av innlegg på Aftenposten.no? Jeg tror ikke veien å gå er å rope på myndighetene, da har vi valgt en farlig vei.

Jensen stiller seg imidlertid utenforstående til at innlegget ble sensurert:

– Det er meningsløst at en status hvor Amundsen gir støtte til Tommy Robinson skal slettes. Det er et helt legitimt innlegg i en politisk debatt. Jeg tror ikke Facebook kan fortsette langs disse linjene, da roter de seg inn i et spor de ikke ønsker å være i.

Les også: Terrorforsker stiller spørsmål ved Krekar-dom

– Egner seg ikke for alle politiske diskusjoner

Postdoktor Thomas Wold sier at det er på en annen side vanskelig å lovregulere Facebook.

Steensen forsker blant annet på journalistikkens utvikling i digitale og sosiale medier. Foto: OsloMet
Steensen forsker blant annet på journalistikkens utvikling i digitale og sosiale medier. Foto: OsloMet

– Facebook har sine begrensninger og er ikke det rette stedet for alle politiske debatter. Det som er bra med Facebook, er at man når ut til brede lag av publikum. Aviser er også ivrige etter å spre artiklene sine på Facebook. Men vi må lære oss å forstå begrensningene og vi kan ikke anta at Facebook kommer til å bli en omnipotent kanal til alle typer ytringer og diskusjoner, sier Wold.

Han minner om at det finnes andre kanaler enn Facebook å diskutere på.

Steensen er inne på samme tanken:

– Facebook egner seg ikke for diskusjoner for temaer der takhøyden er - og børm - være høy i et demokratisk samfunn.

Steensen tror slike saker kan bli ødeleggende for Facebook på sikt.

– Hvis Facebook blir oppfattet av mange som et sted de ikke kan ytre seg som normalt, kan det ikke utelukkes at publikum vil flytte på seg, sier Steensen.

Les også: Trump gir seg ikke: – Er du ikke lykkelig her, kan du bare reise!

Stavrum: – Jeg forstår hans frustrasjon

Styreleder Kjersti Løken Stavrum i ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN sier til ABC Nyheter at slettingen av Amundsens er vanskelig å forstå.

– Jeg forstår hans frustrasjon. Denne uforklarlige handlingen illustreres best ved at vi diskuterer både Amundsens post er fjernet og substansen i hans mening i de redigerte mediene.

– Det er vanskelig å forstå hvorfor Facebook ikke vil at noen skal være kjent med at vår tidligere justisminister mener Robinson bør få asyl i Norge. Det er en mening som er av en viss interesse. At de i tillegg tar kontakt med SMK er ytterligere til forundring. Hva var hensikten med den henvendelsen?undrer hun.

– De forklarer at det var for å komme i kontakt med Amundsen.

– Det står ikke til troende hvis de kontakter SMK etter at noen poster noe som skal fjernes for å kontakte dem som har skrevet dette. Så kan de ikke forvente at vi skal tro på det.

Stavrum sier at dette grepet fra Facebook illustrerer den usammenhengende, og fra hennes ståsted, uforståelige og ulogiske måten å opptre på.

ABC Nyheter har gjentatte ganger forsøkt å få kommentar fra Facebook.

Overfor Dagbladet har ikke Facebook uttrykt ønske om å diskutere saken noe særlig.

Janne Elvelid, Public Policy Manager for Facebook i Norge, sier at Facebook ikke tillater støtteerklæringer til personer som Tommy Robinson, fordi Facebook mener han er farlig og det er ikke lov å støtte slike.

– Det er ingen enkel beslutning. Vi går svært grundig til verks før vi fatter et såpass drastisk virkemiddel som å si at noen er farlige og utestenge dem fra Facebook. Det handler om å sikre trygghet for alle som bruker Facebook, sier han til avisen.

Her er Facebook-statusen som Facebook slettet Foto: Faksimile (Facebook)
Her er Facebook-statusen som Facebook slettet Foto: Faksimile (Facebook)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Mann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert
Siste nytt
22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeMann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert
Populært