Medieeksperter om Amundsen-sensur: – Veldig overraskende

Per Willy Amundsen ble sensurert av Facebook.
Per Willy Amundsen ble sensurert av Facebook. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Norske medieeksperter undrer seg over at Facebook sensurerte tidligere justisminister Per-Willy Amundsens innlegg. – Åpenbart en ytring som ikke burde ha vært sensurert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere i dag fortalte tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (FrP) at han ble ringt opp av Facebook fredag og advart om at dersom statusen hans ikke ble slettet, ville han bli sensurert.

Amundsen la opp til diskusjon om å gi asyl til den tidligere lederen for den ytre høyrevridde bevegelsen English Defence League og islamkritikeren Tommy Robinson - nettopp fordi Facebook sensurerer Robinsons Facebook-innlegg.

Thomas Wold er postdoktor ved Universitetet i Bergen og ser særlig på samspillet mellom nyhetsmedier og sosiale medier. Foto: UiB
Thomas Wold er postdoktor ved Universitetet i Bergen og ser særlig på samspillet mellom nyhetsmedier og sosiale medier. Foto: UiB

Uansett hva man måtte mene om Robinson, faller ikke dette i god jord for norske medieeksperter. Spesielt undrer de seg over at Facebook kontaktet både Fremskrittspartiets partikontor og Statsministerens kontor.

– Hvis dette stemmer, så er det veldig rart. SMK og Frps partikontor bestemmer ikke hva en Stortingsrepresentant skal skrive. Det har heller ikke noe å gjøre med hvorvidt innlegget bør slettes eller ikke, sier Thomas Wold, postdoktor ved Universitetet i Bergen, til ABC Nyheter.

– Veldig overraskende. Åpenbart en ytring som ikke burde ha vært sensurert. Den er langt, langt innenfor lovfestet ytringsfrihet, sier leder for Institutt for journalistikk og mediefag ved OsloMet, Steen Steensen.

Bakgrunn: Per-Willy Amundsen sensurert av Facebook

– Ikke rette sted for alle debatter

Begge understreker at Facebook har rett til å bestemme hva slags innlegg de skal tillate og ikke.

– Problemet er at de har blitt så store at deres retningslinjer får stor reell betydning for ytringsfriheten i Norge, sier Steensen og legger til:

– Det er svært uheldig at de sletter innlegg som er innenfor ytringsfriheten.

– De fleste medier velger også hva de vil luke ut av innlegg. Men deres sensur er mer transparent og de deltar også offentlig i diskusjoner om medienes rolle i samfunnet, sier Wold.

(Saken fortsetter under bildet)

Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening og Kjersti Løken Stavrum i Norsk Pen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening og Kjersti Løken Stavrum i Norsk Pen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, mener også at man ikke kan pålegge Facebook å publisere noen ting, eller at vi kan kreve at de skal akseptere alle publiseringer.

– Det er svært problematisk på grunn av Facebooks makt, og det er samtidig problematisk å pålegge dem ikke å fjerne ting eller å publisere innhold. Det er å gripe inn i en publiseringsfrihet som private instanser må ha. Jeg er skeptisk til at myndighetene skal gripe inn og overstyre de valgene Facebook tar. I så fall, hva blir argumentene våre i neste omgang mot at staten skal gripe inn i redigeringen av innlegg på Aftenposten.no? Jeg tror ikke veien å gå er å rope på myndighetene, da har vi valgt en farlig vei.

Jensen stiller seg imidlertid utenforstående til at innlegget ble sensurert:

– Det er meningsløst at en status hvor Amundsen gir støtte til Tommy Robinson skal slettes. Det er et helt legitimt innlegg i en politisk debatt. Jeg tror ikke Facebook kan fortsette langs disse linjene, da roter de seg inn i et spor de ikke ønsker å være i.

Les også: Terrorforsker stiller spørsmål ved Krekar-dom

– Egner seg ikke for alle politiske diskusjoner

Postdoktor Thomas Wold sier at det er på en annen side vanskelig å lovregulere Facebook.

Steensen forsker blant annet på journalistikkens utvikling i digitale og sosiale medier. Foto: OsloMet
Steensen forsker blant annet på journalistikkens utvikling i digitale og sosiale medier. Foto: OsloMet

– Facebook har sine begrensninger og er ikke det rette stedet for alle politiske debatter. Det som er bra med Facebook, er at man når ut til brede lag av publikum. Aviser er også ivrige etter å spre artiklene sine på Facebook. Men vi må lære oss å forstå begrensningene og vi kan ikke anta at Facebook kommer til å bli en omnipotent kanal til alle typer ytringer og diskusjoner, sier Wold.

Han minner om at det finnes andre kanaler enn Facebook å diskutere på.

Steensen er inne på samme tanken:

– Facebook egner seg ikke for diskusjoner for temaer der takhøyden er - og børm - være høy i et demokratisk samfunn.

Steensen tror slike saker kan bli ødeleggende for Facebook på sikt.

– Hvis Facebook blir oppfattet av mange som et sted de ikke kan ytre seg som normalt, kan det ikke utelukkes at publikum vil flytte på seg, sier Steensen.

Les også: Trump gir seg ikke: – Er du ikke lykkelig her, kan du bare reise!

Stavrum: – Jeg forstår hans frustrasjon

Styreleder Kjersti Løken Stavrum i ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN sier til ABC Nyheter at slettingen av Amundsens er vanskelig å forstå.

– Jeg forstår hans frustrasjon. Denne uforklarlige handlingen illustreres best ved at vi diskuterer både Amundsens post er fjernet og substansen i hans mening i de redigerte mediene.

– Det er vanskelig å forstå hvorfor Facebook ikke vil at noen skal være kjent med at vår tidligere justisminister mener Robinson bør få asyl i Norge. Det er en mening som er av en viss interesse. At de i tillegg tar kontakt med SMK er ytterligere til forundring. Hva var hensikten med den henvendelsen?undrer hun.

– De forklarer at det var for å komme i kontakt med Amundsen.

– Det står ikke til troende hvis de kontakter SMK etter at noen poster noe som skal fjernes for å kontakte dem som har skrevet dette. Så kan de ikke forvente at vi skal tro på det.

Stavrum sier at dette grepet fra Facebook illustrerer den usammenhengende, og fra hennes ståsted, uforståelige og ulogiske måten å opptre på.

ABC Nyheter har gjentatte ganger forsøkt å få kommentar fra Facebook.

Overfor Dagbladet har ikke Facebook uttrykt ønske om å diskutere saken noe særlig.

Janne Elvelid, Public Policy Manager for Facebook i Norge, sier at Facebook ikke tillater støtteerklæringer til personer som Tommy Robinson, fordi Facebook mener han er farlig og det er ikke lov å støtte slike.

– Det er ingen enkel beslutning. Vi går svært grundig til verks før vi fatter et såpass drastisk virkemiddel som å si at noen er farlige og utestenge dem fra Facebook. Det handler om å sikre trygghet for alle som bruker Facebook, sier han til avisen.

Her er Facebook-statusen som Facebook slettet Foto: Faksimile (Facebook)
Her er Facebook-statusen som Facebook slettet Foto: Faksimile (Facebook)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden