– Hva vil du ha Norge til å gjøre i Persiabukta, Frank Bakke-Jensen?

ANGREP: Norskeide Front Altair i brann 13. juni i Omanbukta. Hva skjer - og hva skal Norge gjøre der etter forespørsel fra USA?
ANGREP: Norskeide Front Altair i brann 13. juni i Omanbukta. Hva skjer - og hva skal Norge gjøre der etter forespørsel fra USA? Foto: ISNA / AP / NTB scanpix

Rødt ber om snarlig avklaring av hva slags operasjoner USA har bedt Norge om å bidra til i Persiabukta, etter at forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) snudde i Klassekampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge kan være i ferd med å bli dratt inn i et nytt USA-prosjekt i fjerne farvann, denne gangen i kysten utenfor Iran, der uroen tårner seg opp:

«Vi har mottatt en forespørsel fra USA om bidrag til en form for mekanisme for å styrke sikkerheten for skipsfart i Hormuzstredet. Vi stiller oss positive til USAs initiativ, men det er behov for mer informasjon før vi gjør en vurdering av eventuelle norske bidrag.», skrev forsvarsminister Bakke-Jensen i en epost til Klassekampen 28. juni.

Nå vil Rødts 1. nestleder Marie Sneve Martinussen ha en snarlig avklaring.

I et brev til forsvarsministeren torsdag, som ABC Nyheter har fått innsyn i, reiser hun en rekke spørsmål om hva regjeringen nå har til hensikt.

Martinussen ber forsvarsministeren om å avklare hva den amerikanske forespørselen går ut på, og hvilke forutsetninger den norske regjeringen vil sette for å delta i en eventuell USA-ledet militær operasjon i Persiabukta.

LIBYA-LÆRDOM: Rødts 1. nestleder Marie Sneve i Rødt Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix
LIBYA-LÆRDOM: Rødts 1. nestleder Marie Sneve i Rødt Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix

Spørsmålene blir ikke mindre aktuelle av at forsvarsministeren bare to dager før eposten til Klassekampen, sa til samme avis at det er uaktuelt for Norge å delta i en USA-ledet militæroperasjon.

Mellom de to motstridende uttalelsene hadde Frank Bakke-Jensen et møte med USAs forsvarsminister Mark Esper.

– Om regjeringen sender norske styrker for å delta i en USA-ledet militær operasjon i eller ved iransk territorialfarvann mens USAs president truer med å utslette Iran, vil det stride mot Norges nasjonale interesser. , heter det i brevet.

Rødt vil blant annet vite om militæroperasjonen kan innebære at man tar seg inn i iransk territorialfarvann, og om forsvarsministeren kan garantere at Norge i så fall ikke vil delta.

Personvernpolicy