Meny

Tyrkia-forsker om Erdogans bitre nederlag: – Nå er han rasende

<p>Selv etter krav om nytelling, og senere omvalg, ble Erdogans parti feid av banen i Tyrkias største by, Istanbul. – En veldig viktig hendelse i Tyrkias moderne historie, mener Tyrkia-ekspert Siri Neset ved Christian Michelsens Insitutt.</p><p>Foto: Presidential Press Service / AP, / NTB scanpix REUTERS/Murad Sezer/File Photo</p>
Selv etter krav om nytelling, og senere omvalg, ble Erdogans parti feid av banen i Tyrkias største by, Istanbul. – En veldig viktig hendelse i Tyrkias moderne historie, mener Tyrkia-ekspert Siri Neset ved Christian Michelsens Insitutt. Foto: Presidential Press Service / AP, / NTB scanpix REUTERS/Murad Sezer/File Photo

Erdogans drøm om seier i omkampen om Istanbul er knust. Nå starter kampen for å finne syndebukker. Det kan bety utrenskning og omrokeringer i presidentens indre krets, mener Tyrkia-ekspert.

– Den nærmeste tiden vil han bruke til å se nøye på hvem han har rundt seg. Jeg tror han leter etter syndebukker som han kan bruke til å forklare nederlaget, sier forsker og Tyrkia-ekspert Siri Neset ved Christian Michelsens Insitutt (CMI).

Opposisjonens ordførerkandidat i Istanbul, Ekrem Imamoglu, foran en plakat som viser den moderne tyrkiske nasjonens grunnlegger, sekularisten Mustafa Kemal Ataturk, som satte i verk store reformer for å «modernisere» Tyrkia. NTB Scanpix/AP.
Opposisjonens ordførerkandidat i Istanbul, Ekrem Imamoglu, foran en plakat som viser den moderne tyrkiske nasjonens grunnlegger, sekularisten Mustafa Kemal Ataturk, som satte i verk store reformer for å «modernisere» Tyrkia. NTB Scanpix/AP.

Etter at opposisjonens kandidat Ekrem Imamoglu gikk seirende ut av omkampen om makten i Tyrkias største by, Istanbul, står president Recep Tayyip Erdogan ydmyket tilbake.

– Dette er et kraftig tilbakeslag for Erdogans popularitet. Dette er definitivt ikke bra for ham. Jeg tror han er rasende nå. Presidenten har nok ikke vært svakere som politisk person enn på veldig lenge. Selv om han fortsatt har all makt, så er han personlig svak, mener Siri Neset.

Les også: Juncker advarer – tiltakene mot Tyrkia blir ikke myke

– Veldig viktig hendelse i Tyrkias moderne historie

Hun har fulgt dramaet om makten i Istanbul, tidligere Konstantinopel, tett. Med sine 15 millioner innbyggere er byen den største og mest innflytelsesrike byen i Tyrkia. Den strategiske beliggenheten ved Bosporos-stredet på grensen mellom Europa og Asia, har bidratt til byens økonomiske betydning i tusenvis av år.

Fakta om ordførervalget i Istanbul

* Ordførervalget i Istanbul ble opprinnelig holdt 31. mars.

* Opposisjonskandidaten Ekrem Imamoglu fra det sekulære partiet CHP vant valget med rundt 13.000 stemmer over tidligere statsminister Binali Yildirim, som tilhører regjeringspartiet AKP.

* Det var første gang på 25 år at AKP mistet ordføreren i Tyrkias største by.

* AKP viste til uregelmessigheter og krevde at valget skulle holdes på nytt. Partiet fikk medhold, og søndag 23. juni holdes det omvalg.

* AKP krevde ikke et nytt bystyrevalg, som også ble holdt 31. mars. Dette vant AKP.

* Valget anses som en test på hvor populær president Recep Tayyip Erdogan er i Istanbul.

Kilde: NTB-AFP

– Valgresultatet viser at det tyrkiske folket ikke har tenkt å gi fra seg det lille de har igjen av demokrati. Derfor er dette en veldig viktig hendelse i Tyrkias moderne historie. Nå har opposisjonen fått en viktig plattform til å spre sitt budskap til befolkningen. Det vil definitivt ha betydning foran neste presidentvalg i 2023, påpeker CMI-forskeren.

Flere analytikere mente at Erdogan spilte høyt da han ikke ville akseptere seieren til opposisjonens kandidat, og fikk rett.

Avstanden økte fra knappe 13.000 stemmer til nærmere 800.000 i løpet av tre måneder.

Les også: USA gir Tyrkia frist for å trekke seg fra våpenavtale med Russland

– Akkurat nå leter han etter en utvei

Erdogan har tidligere uttalt at «den som vinner Istanbul, vinner hele Tyrkia». Nå kan det gå troll i ord, men mot presidentens eget ønske.

Fakta om ordførervalget i Istanbul

* Ordførervalget i Istanbul ble opprinnelig holdt 31. mars.

* Opposisjonskandidaten Ekrem Imamoglu fra det sekulære partiet CHP vant valget med rundt 13.000 stemmer over tidligere statsminister Binali Yildirim, som tilhører regjeringspartiet AKP.

* Det var første gang på 25 år at AKP mistet ordføreren i Tyrkias største by.

* AKP viste til uregelmessigheter og krevde at valget skulle holdes på nytt. Partiet fikk medhold, og søndag 23. juni ble det avholdt det omvalg.

* AKP krevde ikke et nytt bystyrevalg, som også ble holdt 31. mars. Dette vant AKP.

* Valget blir ansett som en test på hvor populær president Recep Tayyip Erdogan er i Istanbul.

* Det sekulære opposisjonspartiet CHPs ordførerkandidat Imamoglu vant valget med en oppslutning på 54 prosent.

Kilde: NTB-AFP

– Akkurat nå leter han etter en utvei, men jeg kan ikke se noen åpenbar vei for hvor han skal gå. Han har tydeligvis ikke potensiale til å sanke ytterligere støtte fra «gata», ei heller har han nye ideer som appellerer. Jeg tror likevel han så dette komme. De siste ukene før valget var han nesten ikke å se, vanligvis er han overalt. Valgresultatet tyder på at Erdogan og AKP undervurderte at folk var lei av dommedagsretorikken, i tillegg til det økonomiske ulende landet er i, forklarer psykolog og forsker Siri Neset ved Christian Michelsens Insitutt.

– Erdogan kan stramme grepet ytterligere

– Er valgnederlaget i Istanbul et vendepunkt for Erdogan og Tyrkia?

– Selv om mange nå sier at det er begynnelsen for hans fall, tror jeg ikke vi kan si det så raskt. Vi må huske at Erdogan er en kløktig og pragmatisk politiker som vet å snu seg. Han har fortsatt full kontroll over militæret, rettssystemet og parlamentet, og han sitter på alle maktfaktorene i det tyrkiske samfunnet.

– På hvilken måte kan han tenkes å utnytte dette til sin fordel?

– Det som kan skje er at Erdogan strammer grepet ytterligere i Tyrkia. Han er en type som reagerer slik når han frykter at han står i fare for å miste makten og kontrollen. Da skrur han gjerne hardere til. Det kan skje igjen, påpeker CMI-forskeren.

Les også: Erdogan slår tilbake mot kritikk fra NATO-allierte

Tre faktorer kan bli avgjørende

Nå som Istanbul er på opposisjonens hender, mener den norske Tyrkia-eksperten at tre hovedområder vil kunne påvirke både Erdogans videre skjebne, intern tyrkisk politikk og Tyrkias forhold til omverdenen:

  • AKP
  • Nasjonalistpartiet
  • Parlamentet
Tilhengere av Ekrem Imamoglu feirer opposisjonspartiets seier i Istanbul. Foto: Lefteris Pitarakis / AP / NTB scanpix
(AP Photo/Lefteris Pitarakis) Tyrkia Erdogan Foto: Lefteris Pitarakis / AP
Tilhengere av Ekrem Imamoglu feirer opposisjonspartiets seier i Istanbul. Foto: Lefteris Pitarakis / AP / NTB scanpix (AP Photo/Lefteris Pitarakis) Tyrkia Erdogan Foto: Lefteris Pitarakis / AP

– Det vi nå skal følge spesielt med på er hva som skjer innad i AKP etter at Erdogan har falt litt ned fra pidestallen. Det er kjent at det innad i partiet er uenighet om Erdogans rolle, politikk og lederskap. Samtidig ser vi at politiske størrelser og prominente profiler som tidligere visestatsminister Ali Babacan, ekspresident Abdullah Gül og en av AKPs grunnleggere, Bülent Arınç har begynt å røre på seg. Blant annet går det rykter om at disse vil danne et nytt politisk parti, sier Neset og legger til:

– Det samme gjelder tidligere statsminister og utenriksminister Ahmet Davutoglu. Dersom det skjer, kan det kunne påvirke sammensetningen og maktbalansen i Parlamentet.

Les også: Erdogan: F-35-programmet vil kollapse uten Tyrkia

Forsvarspolitisk skvis

Hun tror en slik utvikling, dersom den skjer, på sikt kan føre til utskriving av nyvalg. Samtidig vil en eventuell politisk maktforskyvning i Tyrkia kunne påvirke Tyrkias forhold til sine allierte i Nato og forholdet til Russland.

Forsker og Tyrkia-ekspert Siri Neset ved Christian Michelsens Insitutt (CMI). Foto: CMI
Forsker og Tyrkia-ekspert Siri Neset ved Christian Michelsens Insitutt (CMI). Foto: CMI

Akkurat nå står landet i en forsvarspolitisk skvis hvor de på den ene siden vil kjøpe et avansert russisk rakettsystem, S-500 og S-400, mens de samtidig er i ferd med å bli skjøvet ut av USAs prestisjefylte F-35-prosjekt. – Tyrkia og USA mangler bakkanaler («track two diplomacy», journ. anmrk.) mellom Tyrkia og USA, noe som gjør det svært vanskelig å løse opp eller dempe konflikten.

– Kanskje det største faresignalet nå

– Kommunikasjon mellom de to land skjer hovedsakelig på toppnivå. Det er kanskje det største faresignalet nå, advarer politisk psykolog og forsker Siri Neset. I tillegg står en rekke geopolitiske utfordringer i kø, både i forhold til EU og Tyrkias naboland.

– Vekten av alt som skjer i denne regionen, og forholdet til USA, EU og Russland, utgjør en stor belastning for presidentsystemet. I dag tas så å si alle viktige beslutninger av Erdogan og kretsen rundt ham. Det politiske systemet er veldig toppstyrt, mens det byråkratiske systemet er marginalisert og satt ut av spill, påpeker politisk psykolog og forsker Siri Neset ved Christian Michelsens Insitutt (CMI).

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:32 Alan Turing blir det nye ansiktet på ny 50-pundseddel23:28 Savnet niåring funnet i god behold i Vestfold23:23 CNN: Assange brukte Ecuadors ambassade til å manipulere presidentvalget i USA23:03 CNN: Assange brukte Ecuadors ambassade til å manipulere presidentvalget i USA23:01 Minnestund for Umeå-ofre22:57 Niåring savnet i Re i Vestfold22:18 Republikanere bryter tausheten og kritiserer Trump for Twitter-utfall21:33 Bohinen sikret Stabæk-poeng på overtid21:23 Bjørn skutt i Selbu21:16 Boris Johnson: – Trumps utspill er totalt uakseptabelt20:34 Norge rotet bort seieren i åpningskampen i G19-EM20:24 EUs utenriksministre vil ikke si at Iran har brutt atomavtalen20:15 Trump ber kritikere forlate USA20:05 Hund jaget bjørn ut av hage: – Holder barna trygge20:04 Jeg skal stå imot de som drar rasismekortet19:40 Tekniske problemer stanset Indias månelanding19:39 Hamas-topp fordømmes for oppfordring til drap på jøder19:35 15-åring knivstukket på Holmlia – gjerningsperson tatt19:35 SAS-pilot tatt med promille18:39 Ytterligere tiltak etter mædi-smitte hos sau18:05 Amerikansk bokselegende påkjørt og drept17:55 Van Aert vant dramatisk Tour de France-etappe17:22 Klart for å koble hjerne og datamaskin?17:19 FN: 822 millioner mennesker sulter på grunn av klimaendringer og konflikter17:17 Delvis måneformørkelse synlig fra tirsdag kveld17:14 Iran rasler med at landet kan trappe opp sitt atomprogram16:59 Konfiskerte kampklart missil fra høyreekstremister i Italia16:12 Her reddes de fra «verdens mest håpløse sted»16:11 Ukraina vil tvangskastrere pedofile15:55 Trump vil fjerne adgang til asyl for mellomamerikanere på grensa til Mexico15:52 Gay Pride i dyreriket15:46 15-årig tennissensasjon klatrer 172 plasser etter Wimbledon-eventyr15:45 Bygning ved Nord universitet ble evakuert etter giftig lekkasje15:20 Mann tiltalt for bankbedragerier for over 100 millioner kroner15:12 MC-fører døde i trafikkulykke i Vest-Agder15:02 Stine Hovland klar for AC Milan14:48 Dansk fotballspiller meldte overgang – utsatt for brannstiftelse14:42 Bollestad om AAP: – Noe må vi ofre14:31 Krekars advokat fyrer løs mot Italia etter terrordom14:22 Havarikommisjonen bekrefter at del av en vinge brakk av i flystyrten i Umeå14:16 Påtroppende leder for EU-kommisjonen gir mange løfter14:13 Populært blant ungdommer å ha fiske som sommerjobb14:02 Trump høster massiv kritikk for utfall mot kongresskvinner13:43 Historisk mange billettsøknader til fotball-EM13:28 Sander Berge takket nei til Premier League-klubb13:24 Inflasjonen når 175 prosent i Zimbabwe13:23 Varmt, grått og fuktig vær i vente13:08 Tyrkia markerer treårsdagen for kuppforsøk13:05 Drapsdømt sjubarnsmor bytter forsvarer12:50 Odd-supporter utestenges etter flaskekasting12:46 Sjakkmiljøet starter kronerulling etter nei til millionavtale12:40 Norske bedrifter kan løse medisinmangel med egenproduksjon12:37 Politiet frigir navn på brannmann som døde i utforkjøring i Kvinesdal12:32 Russisk forsker pågrepet for forræderi12:31 Medier: Neymar møtte omsider på PSGs treningsfelt12:19 Casillas blir del av Portos klubbapparat12:17 Filippinene slår alarm om denguefeber12:05 Driftsunderskudd i Systembolaget11:42 Norge med milliongave til FNs skattearbeid11:40 Kina truer med sanksjoner etter amerikansk våpensalg til Taiwan11:32 Ekspert tror Ødegaard kan få mye spilletid: – Både filosofi og liga passer ham godt11:25 Forskere: Vitamin- og kosttilskudd forlenger ikke livet11:07 Granatangrep mot ukrainsk TV-stasjon som viste Oliver Stone-film11:00 CAS skal bestemme hvordan mesterligafinale skal avgjøres etter VAR-kluss10:42 Rogalending ble europamester i brettseiling10:40 To svindelsiktede menn må møte Nav i retten for andre gang10:37 Kvinne døde etter uforsvarlig sykehusdrift i Hammerfest10:33 Haiene i Middelhavet trues av utryddelse10:23 Novak Djokovic avgjorde Wimbledon-finalen etter historisk tiebreak mot Roger Federer10:09 Flere jordbærselgere hadde ikke noe sted å gå på do09:49 Regjeringen vil ta fingeravtrykk av alle som søker oppholdstillatelse09:40 Domstol i Guatemala stanser migrantavtale med USA09:39 Flyktninghjelpen ber giverland øke støtten til nødhjelp09:22 282 pågrepet i Frankrike etter Algerie-seier09:08 Flest bobileiere i distriktene09:06 26 personer alvorlig syke av flåttvirus i fjor08:46 Norske bedrifter betaler heller løsepenger enn å investere i IT-sikkerhet08:44 Barn tjuvlånte bil og la ut på 1.000 km lang kjøretur08:41 Strid om vindkraft mellom Sametinget og kommune08:34 Nationaltheatret togstasjon åpnet igjen etter røykutvikling08:11 Nille har tapt 700 millioner kroner på to år07:51 To dårlige innspill ødela for Hovland07:50 Stadig flere sivile ofre i Dutertes krig mot narkotika07:41 Elleve personer evakuert etter brann i tomannsbolig i Drammen07:31 Pro-kinesisk ordfører blir opposisjonens kandidat på Taiwan07:30 Ruud faller på tennisrankingen07:07 Mann slått og dyttet i vannet i Tønsberg06:41 Supertalentet Fossesholm: – Jeg har alt å lære av de beste06:12 To til sykehus etter bilulykke ved Nordfjord06:10 FNB-topp vil ikke besvare spørsmål om kutt før valget05:54 Irans president rede til samtaler med USA05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:54 Kinesisk økonomi vokser saktere04:36 Demonstrasjon i Moskva04:12 Vegvesenet bruker klimavennlig asfalt for å nå klimamål03:54 Kraftige reaksjoner på Trumps tvitring om kongressrepresentanter03:20 – Dette er et symptom på et hardere arbeidsliv02:31 Kontroll på brann i tråler utenfor Ålesund02:21 Åtte skadd av okser i San Fermin-festivalen
Siste nytt
23:32VerdenAlan Turing blir det nye ansiktet på ny 50-pundseddel23:28NorgeSavnet niåring funnet i god behold i Vestfold23:23VerdenCNN: Assange brukte Ecuadors ambassade til å manipulere presidentvalget i USA23:03VerdenCNN: Assange brukte Ecuadors ambassade til å manipulere presidentvalget i USA23:01VerdenMinnestund for Umeå-ofre22:57NorgeNiåring savnet i Re i Vestfold22:18VerdenRepublikanere bryter tausheten og kritiserer Trump for Twitter-utfall21:33SportBohinen sikret Stabæk-poeng på overtid21:23NorgeBjørn skutt i Selbu21:16VerdenBoris Johnson: – Trumps utspill er totalt uakseptabelt20:34SportNorge rotet bort seieren i åpningskampen i G19-EM20:24VerdenEUs utenriksministre vil ikke si at Iran har brutt atomavtalen20:15VerdenTrump ber kritikere forlate USA20:05VerdenHund jaget bjørn ut av hage: – Holder barna trygge20:04NorgeJeg skal stå imot de som drar rasismekortet19:40VerdenTekniske problemer stanset Indias månelanding19:39VerdenHamas-topp fordømmes for oppfordring til drap på jøder19:35Norge15-åring knivstukket på Holmlia – gjerningsperson tatt19:35NorgeSAS-pilot tatt med promille18:39NorgeYtterligere tiltak etter mædi-smitte hos sau18:05SportAmerikansk bokselegende påkjørt og drept17:55SportVan Aert vant dramatisk Tour de France-etappe17:22Helse og livsstilKlart for å koble hjerne og datamaskin?17:19VerdenFN: 822 millioner mennesker sulter på grunn av klimaendringer og konflikter17:17NorgeDelvis måneformørkelse synlig fra tirsdag kveld17:14VerdenIran rasler med at landet kan trappe opp sitt atomprogram16:59VerdenKonfiskerte kampklart missil fra høyreekstremister i Italia16:12VerdenHer reddes de fra «verdens mest håpløse sted»16:11VerdenUkraina vil tvangskastrere pedofile15:55VerdenTrump vil fjerne adgang til asyl for mellomamerikanere på grensa til Mexico15:52VerdenGay Pride i dyreriket15:46Sport15-årig tennissensasjon klatrer 172 plasser etter Wimbledon-eventyr15:45NorgeBygning ved Nord universitet ble evakuert etter giftig lekkasje15:20NorgeMann tiltalt for bankbedragerier for over 100 millioner kroner15:12NorgeMC-fører døde i trafikkulykke i Vest-Agder15:02SportStine Hovland klar for AC Milan14:48SportDansk fotballspiller meldte overgang – utsatt for brannstiftelse14:42PolitikkBollestad om AAP: – Noe må vi ofre14:31VerdenKrekars advokat fyrer løs mot Italia etter terrordom14:22VerdenHavarikommisjonen bekrefter at del av en vinge brakk av i flystyrten i Umeå14:16VerdenPåtroppende leder for EU-kommisjonen gir mange løfter14:13NorgePopulært blant ungdommer å ha fiske som sommerjobb14:02VerdenTrump høster massiv kritikk for utfall mot kongresskvinner13:43SportHistorisk mange billettsøknader til fotball-EM13:28SportSander Berge takket nei til Premier League-klubb13:24VerdenInflasjonen når 175 prosent i Zimbabwe13:23NorgeVarmt, grått og fuktig vær i vente13:08VerdenTyrkia markerer treårsdagen for kuppforsøk13:05NorgeDrapsdømt sjubarnsmor bytter forsvarer12:50SportOdd-supporter utestenges etter flaskekasting12:46SportSjakkmiljøet starter kronerulling etter nei til millionavtale12:40NorgeNorske bedrifter kan løse medisinmangel med egenproduksjon12:37NorgePolitiet frigir navn på brannmann som døde i utforkjøring i Kvinesdal12:32VerdenRussisk forsker pågrepet for forræderi12:31SportMedier: Neymar møtte omsider på PSGs treningsfelt12:19SportCasillas blir del av Portos klubbapparat12:17VerdenFilippinene slår alarm om denguefeber12:05VerdenDriftsunderskudd i Systembolaget11:42NorgeNorge med milliongave til FNs skattearbeid11:40VerdenKina truer med sanksjoner etter amerikansk våpensalg til Taiwan11:32SportEkspert tror Ødegaard kan få mye spilletid: – Både filosofi og liga passer ham godt11:25VerdenForskere: Vitamin- og kosttilskudd forlenger ikke livet11:07PolitikkGranatangrep mot ukrainsk TV-stasjon som viste Oliver Stone-film11:00SportCAS skal bestemme hvordan mesterligafinale skal avgjøres etter VAR-kluss10:42SportRogalending ble europamester i brettseiling10:40NorgeTo svindelsiktede menn må møte Nav i retten for andre gang10:37NorgeKvinne døde etter uforsvarlig sykehusdrift i Hammerfest10:33VerdenHaiene i Middelhavet trues av utryddelse10:23SportNovak Djokovic avgjorde Wimbledon-finalen etter historisk tiebreak mot Roger Federer10:09NorgeFlere jordbærselgere hadde ikke noe sted å gå på do09:49NorgeRegjeringen vil ta fingeravtrykk av alle som søker oppholdstillatelse09:40VerdenDomstol i Guatemala stanser migrantavtale med USA09:39NorgeFlyktninghjelpen ber giverland øke støtten til nødhjelp09:22Sport282 pågrepet i Frankrike etter Algerie-seier09:08NorgeFlest bobileiere i distriktene09:06Norge26 personer alvorlig syke av flåttvirus i fjor08:46NorgeNorske bedrifter betaler heller løsepenger enn å investere i IT-sikkerhet08:44VerdenBarn tjuvlånte bil og la ut på 1.000 km lang kjøretur08:41NorgeStrid om vindkraft mellom Sametinget og kommune08:34NorgeNationaltheatret togstasjon åpnet igjen etter røykutvikling08:11NorgeNille har tapt 700 millioner kroner på to år07:51SportTo dårlige innspill ødela for Hovland07:50VerdenStadig flere sivile ofre i Dutertes krig mot narkotika07:41NorgeElleve personer evakuert etter brann i tomannsbolig i Drammen07:31VerdenPro-kinesisk ordfører blir opposisjonens kandidat på Taiwan07:30SportRuud faller på tennisrankingen07:07NorgeMann slått og dyttet i vannet i Tønsberg06:41SportSupertalentet Fossesholm: – Jeg har alt å lære av de beste06:12NorgeTo til sykehus etter bilulykke ved Nordfjord06:10NorgeFNB-topp vil ikke besvare spørsmål om kutt før valget05:54VerdenIrans president rede til samtaler med USA05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:54VerdenKinesisk økonomi vokser saktere04:36VerdenDemonstrasjon i Moskva04:12NorgeVegvesenet bruker klimavennlig asfalt for å nå klimamål03:54VerdenKraftige reaksjoner på Trumps tvitring om kongressrepresentanter03:20Norge– Dette er et symptom på et hardere arbeidsliv02:31NorgeKontroll på brann i tråler utenfor Ålesund02:21VerdenÅtte skadd av okser i San Fermin-festivalen
Populært