Frode Berg leverte 150.000 kroner til russisk kontakt

Frode Berg i byretten i Moskva da dommen på 14 års fengsel ble lest opp.
Frode Berg i byretten i Moskva da dommen på 14 års fengsel ble lest opp. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spiondømte Frode Berg skal ha overlevert eller sendt 15.000 euro til en russisk kontakt, melder NRK som har fått tilgang til dommen mot nordmannen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

63 år gamle Frode Berg har innrømmet å ha påtatt seg oppdrag for den norske etterretningstjenesten, og ble i vår dømt til 14 års fengsel i Russland.

Nå har NRK fått tilgang til dommen mot ham, og her fremkommer det at Berg skal ha hatt med seg 15.000 euro (om lag 150.000 norske kroner) til «en kontakt som norsk etterretningstjeneste har hatt i landet».

Dette beløpet er fem ganger høyere enn det som tidligere har vært kjent. For under arrestasjonen i Moskva hadde han på seg 3000 euro. Dette kan uinnebære at han etr dømt for flere kureroppdrag.

NRK antyder at norsk etterretningstjeneste har blitt lurt av sin russiske motpart, og at den norske informasjonssamlingen om utbyggingen av russiske atomubåter ved Kvitsjøen hele tiden har vært styrt av russisk kontraetterretning.

I den delen av dommen som NRK har fått tilgang til, frmkommer det at sussiske myndigheter har beslaglagt «konvolutter med minnebrikker, CDer, deler av papirutskrifter, elektroniske billetter, omborstigningskort, visittkort og nøkkelkort».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det står også at en rekke av Frode Bergs eiendeler, mobiltelefon, notatblokk og hansker, er tatt av den russiske sikkerhetstjenesten FSB.

Frode Bergs kone fikk tidligere i uka for første gang på mer enn to måneder snakke med sin mann i 15 minutter, skriver NRK.

–Han er sliten og har det forståelig nok ikke bra skriver Anita Berg i en SMS.