Irritert helseminister i Stortinget

Bent Høie i jordmor-krangel: – Arbeiderpartiet burde jekke seg ned litt

Se Høie i Stortingets spørretime over.

Helseminister Bent Høie ble forsøkt stilt til veggs av Arbeiderpartiets Elise Bjørnebekk-Waagen om jordmødre. Statsråden svarte med å skrive på passet til den rødgrønne regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helseminister Bent Høie har uke etter uke måttet svare på kritiske spørsmål om tilstanden i den medisinske beredskapen. Da særlig i distriktene, men også i Norge.

Tidligere i år handlet mange av spørsmålene han ble møtt med i Stortinget om lokaliseringen av sykehusene i Oslo og tilbudet til deler av befolkningen.

Så, en kort tid før protestantene ikledde seg bunader, dreide det over til distriktenes beredskap ved fødsler, antall jordmødre, følgetjenestene i kommunene – det generelle fødetilbudet. Tallene viser at så mange som mellom 400 og 500 barn er fødes utenom fødestuene hvert år.

Vurderer vedtak: Helseministeren vil vurdere fødevedtak på Nordmøre

Hyppige gjentagelser

Dermed reises spørsmålet i Stortingssalen. Statsråd Bent Høie er ofte flink på å gjenta sine svar.

Så også i denne vårsesjonens nest siste spørretime på Stortinget. Snart tar nasjonalforsamlingen ferie, som nok for de fleste vil benyttes til valgkamp eller forberedelser av disse.

Men SVs Kari Elisabeth Kaski stilte som hovedspørsmål til statsråden hvordan fødetilbudet var sikret før sommerferien da ansatte skal ha ferie og antall fødsler historisk har vært høye.

Les også: Høie trollet Rødt i Stortinget

Høie gjentar et budskap han har formidlet tidligere fra talerstolen, både i denne spørretimen og tidligere, at under ham er antall jordmødre nærmest doblet. (Veldig mange av statsrådene er flinke til å gjenta svaret de ga i det første spørsmålet, både to, tre og fire ganger. journ.anm).

Vi satt ikke med stoppeklokke under vår dekning av denne ukens muntlige spørretime, men Høie var klart mest på talerstolen av de tre statsrådene som hadde møtt opp. Digitaliseringsminister Nikolay Astrup minst.

Da Kaskis spørsmål var over, ville Arbeiderpartiets Elise Bjørnebekk-Waagen stille tilleggspørsmål til statsråden. Bjørnebekk-Waagen ville vite når statsråden ville få kontoroll over situasjonen hvor følgetjenester avvikles.

Peker fingre

Men omleggingen skjedde i 2010, viser Høie til, og at det er en takst regjeringen har innført som skaper uroen. Det er nå den ellers sindige helseministeren fremstår som lei i å gjenta seg selv.

– Det er med all respekt synes jeg Ap tar litt høy og mørk holdning i en sak hvor de overlot en situasjon med kraftig jordmor-mangel i kommunene. Og Arbeiderpartiets eget svar på dette var å fjerne lovkravet om at kommunene skulle ha jordmor. Vi har gjeninnført kravet om at kommunene skal ha jordmor, Arbeiderpartiet stemte i mot, slo Høie fast – før an gjentok seg selv: – Ikke minst har vi fått en historisk kraftig satsing på jordmødre i kommunene. Jeg sier ikke alt er godt. Det bør bli stadig bedre, men jeg synes Arbeiderpariet bør jekke seg ned et par hakk i denne saken

Arbeiderpartiets representant mener at historie bør nettopp få være historie.

Jeg synes det er uhensiktsmessig å stå og peke finger når gravide opplever ikke å få den hjelpen de trenger når de har lang reisevei.

Stortingsrepresentanten viste til at det hjelper lite å ha mange jordmødre om selve følgetjenesten ikke fungerer.

– Framfor å peke på Arbeiderpartiet vil jeg heller høre hva den ansvarlige statsråden vil gjøre, sa Elise Bjørnebekk-Waagen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært