Kronprins Haakon ønsker seg flere kraftkabler til Tyskland

EUROPAS BATTERI: Kronprins Haakon uttaler seg positivt til ideen om Norge som Europas «batteri» og ønsker seg flere kraftkabler til utlandet - et svært omstridt spørsmål her hjemme.
EUROPAS BATTERI: Kronprins Haakon uttaler seg positivt til ideen om Norge som Europas «batteri» og ønsker seg flere kraftkabler til utlandet - et svært omstridt spørsmål her hjemme. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Én kraftkabel til Tyskland er ikke nok. Men det er en begynnelse, sier kronprins Haakon til tyske Spiegel i det omstridte spørsmålet om Norge som EUs «batteri».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kronprins Haakon understreker i et intervju med Der Spiegel at han i sin rolle ikke kan blande seg inn i politiske debatter - men gjør det ettertrykkelig i en svært følsom sak:

Diskusjonen om hvor sterkt norsk kraftsektor skal knyttes til kontinentet ved hjelp av stadig flere nye kraftkabler.

Journalisten påpeker at Norge har mer grønn energi enn landet behøver, og spør om landet kan bli til Europas «batteri».

I dette ligger at Norge kan kjøpe kraft fra Tyskland når de har overskudd av vind- og solkraft, og dermed bygge opp fyllingsgraden i norske vannmagasiner.

– Det er absolutt et perspektiv. Tyskland og Norge samarbeider allerede. En kraftkabel som forbinder de to landene legges i Nordsjøen, svarer Kronprinsen, og legger til:

– Én kabel er ikke nok. Men det er en begynnelse. (ABC Nyheters oversettelse).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kronprinsen holder på sitt

– Spørsmålet om omfanget av kraftkabler til utlandet er et hett politisk diskusjonstema her hjemme, blant annet ut fra risikoen for at det kan undergrave norsk industri. Omfanget av Norge som EUs «grønne batteri» vil også påvirke norsk natur. Var det passende for Kronprinsen å uttale seg som han gjør i dette politiske spørsmålet?

Spørsmålet går til kommunikasjonssjef Guri Varpe ved Det Kongelige Hoff.

– Kronprinsen beskriver i sitt svar dagens situasjon, svarer hun.

– Mener han og Slottet at det er innenfor Kronprinsens rolle å ønske seg flere kraftkabler, noe som er omstridt i den politiske debatten?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det mener Kronprinsen ikke noe om, og har heller ikke tatt stilling til i intervjuet. Kronprinsen beskriver i sitt svar dagens situasjon, fastholder Varpe om Kronprins Haakons uttalelse at én kraftkabel til Tyskland ikke er nok.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Industrien nervøs for kraftprisene

Spørsmålet om antall kraftkabler til utlandet er heftig diskutert de politiske partiene i mellom.

Kapasiteten er i ferd med å bli sterkt økende i form av nye kraftkabler til Tyskland og Storbritannia. I tillegg ønsker en gruppe invstorer å bygge kabelen NorthConnect mellom Hordaland og Skottland, noe som møter motstand.

Bransjeorganisasjonen Norsk Industri er blant dem som mener bremsene må settes på når de vedtatte nye kablene er bygd ut, ellers risikerer man økende kraftpriser som svekker industriens konkurranseevne.

I TYSKLAND: – Jeg vil gjerne leve helt bærekraftig, sier Kronprins Haakon til tyske Spiegel.
I TYSKLAND: – Jeg vil gjerne leve helt bærekraftig, sier Kronprins Haakon til tyske Spiegel.

– Hva sier Norsk Industri til at Kronprins Haakon blander seg inn i debatten om antall kraftkabler?

– Vår holdning er at vi bygger det som er vedtatt. Så må man deretter foreta en politisk evaluering av konsekvensene. Punktum. Men vi ønsker ikke å gå inn i en polemikk med Kongehuset, sier kommunikasjonsdirektør Finn Langeland til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringens syn

– Kronprinsen sin jobb når han er på besøk i utlandet er å representere staten Norge sitt syn, og det er også det han gjør her, skriver Senterpartiets stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik til ABC Nyheter.

– Dessverre er dette synet den sittende regjeringen med FrP og Høyre har på utenlandskabler, fortsetter han.

– Vi mener at Høyre og FrP burde være mer opptatt av å sikre eierskapet til norske naturresurser, og at kraften vår brukes til å bygge norske arbeidsplasser. Senterpartiet er imot å bygge flere utenlandskabler, da vi mener dette vil svekke norsk industri og gi en høyere strømregning til folk flest, sier Gjelsvik.

I 2012 sa Senterpartiets nestleder Ola Borten Moe mens han var olje- og energiminister, at flere kraftkabler til utlandet ikke vil føre til høyere strømpriser.

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra Slottet