Rødts landsmøte:

Moxnes: – SV er et krigsparti i Libya

<p>1 MILLION INNVANDRERE: Ikke Rødts politikk, avklarer partileder Bjørnar Moxnes etter sin landsmøtetale 10. mai.</p>
1 MILLION INNVANDRERE: Ikke Rødts politikk, avklarer partileder Bjørnar Moxnes etter sin landsmøtetale 10. mai. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

På Stortinget er det bare Rødt som taler USA og krigspartiene imot, tordnet Rødt-leder Bjørnar Moxnes fra talerstolen på landsmøtet fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Er SV et krigsparti, Moxnes?

– I tilfellet Libya, åpenbart ja. Det som overrasket meg da Libya-utvalgets rapport ble behandlet i Stortinget, var hvor lite selvkritikk de tok. Mange på venstresida ble overrasket over det, sier Rødt-lederen til ABC Nyheter.

– Man kan alltids diskutere hvorfor det gikk som det gikk. Men når det i ettertid ble avslørt hva den rødgrønne regjeringen visste da den sa ja til å delta i krigen, at vedtaket bygde på ekstremt upålitelig etterretning og løgn, er det skammelig, legger han til.

Mistillit framfor daddel

Før landsmøtet har media omtalt forslag til "opprydding" av formuleringer, blant annet om kommunisme, i partiprogrammet. Moxnes selv understreker at Rødt ikke er et kommunistisk parti, men på lang sikt arbeider for et klasseløst samfunn.

– Hva er den viktigste forskjellen mellom SV og Rødt etter helgas landsmøte?

– Én viktig forskjell er at Rødt viser handlekraft. SV fremmer daddelforslag, vi fremmer mistillit, svarer Moxnes, med henvisning til Rødts mistillitsforslag som førte til at daværende justisminister Sylvi Listhaug måtte gå.

SV gikk inn for en svakere kritikk, kalt daddelforslag.

– Vi viser handlekraft i saker som ACER, luftambulanse og andre saker, og vi henter inspirasjon utenfra og trekker inn i Stortinget, framholder Moxnes.

– Gjør ikke SV også det?

– Det får folk får vurdere. Vi har en levende debatt om alternativet til kapitalismen vi lever i, et system som fører til klimakollaps og samler makt hos de få. Vi ønsker sosialisme.

SV: – Ikke kast bort tida!

SV-nestleder Kirsti Bergstø reagerer på Moxnes' uttalelse.

– SV og Rødt stemmer sammen i de fleste sakene i Stortinget, det gjaldt også mistilliten til Listhaug og luftambulanse-saken, og vi har vært tydelig i motstand mot Acer og krigsdeltakelse, kommenterer hun overfor ABC Nyheter.

– Heller enn å kritisere andre parti på venstresiden, velger vi å jobbe mot Høyres usosiale politikk. At Rødt kaster bort tid og medieoppslag på å kritisere SV bidrar bare til å styrke høyresida framfor en felles kamp mot høyreregjeringa, legger Bergstø til.

1 million innvandrere?

Moxnes la vekt på behovet for regulering av arbeidskraftimporten gjennom EØS-avtalen, men kom ikke inn på asyl- og flyktningepolitikken til Rødt i sin landsmøtetale.

En av hans forgjengere i Rødts forløper RV, forfatteren Jon Michelet, gikk i sin tid inn for 1 million innvandrere.

– Hva mener Rødt om det i dag?

– Jeg møtte en taxisjåfør som sa at han hadde stemt RV fram til da. Han sa det var lett for en forfatter å si noe sånt. Men hva med oss som blir utkonkurrert? spurte han, forteller Moxnes.

Han slår fast at Rødt ønsker ta imot flyktninger, men ikke en ukontrollert strøm av arbeidsinnvandrere.

Saken er oppdatert med kommentar fra SV

Personvernpolicy