Tajik satte Listhaugs kjøkkenskap på plass

Se video fra Politisk kvarter på NRK. Videobilder fra NRK.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsråden åpnet og skrøt av landets største sentralkjøkken. Nå mener hun slike kjøkken er galt. – Det er lenge siden, sa Sylvi Listhaug.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I helgen gikk Fremskrittspartiets ordførkandidateri Bergen og Oslo ut i ABC Nyheter og mente tiden var inne for å bygge opp eldreomsorgen, og ikke minst sørge for at de eldre får bedre mat enn de gjør gjennom sentraliserte kjøkken.

Mandag morgen møtte eldreminister Sylvi Listhaug (Frp) Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik til duell i Politisk kvarter om nettopp sykehjemsplasser og mat til de eldre.

Krevende : – Små distriktskommuner får størst utfordringer med eldreomsorgen i fremtiden

Listhaug har denne helgen, i anledning utnevnelsen og Frps landsmøte, sagt at det skal bli slutt på posemat og at matlukten skal komme tilbake til sykehjemmene. Programleder Astrid Randen ville vite om Tajik mente Listhaug har troverdighet når hun snakker om tema.

Stoppet nedleggelser

– Nei, hun har ikke det. Kjekt å høre henne si det, sa Arbeiderpartiets nestleder. Tajik viste til at det var nettopp Listhaug som innførte kjøkken for storproduksjon av mat til de eldre i Oslo da hun var byråd i kommunen. – Hun åpnet dette i 2009 og det ble produsert omtrent en million middager rundt om til eldre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her kan du høre hele Politisk Kvarter

– Jeg stoppet nedleggelsen av flere kjøkken som var planlagt av sykehjemsetaten. I Bergen var det Anne Grete Strøm-Erichsen (Ap) som innførte sentralkjøkken, parerte statsråden og viste til at det på slutten av 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet at sentralkjøkken var retningen flere kommuner gikk i.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lover flere plasser: Frp-leder Siv Jensen lover 700 nye sykehjemsplasser og tilskudd til kokker på sykehjem

– Var du mot det da du innførte dette storkjøkkenet, ville programlederen vite.

– Altså det storkjøkkenet ble bygd, men poenget er at de sykehjemmene som hadde kjøkken, fikk beholde disse. Jeg tar ansvaret for at de som hadde kjøkken fikk beholde dem. Det synes jeg var veldig bra, svarte Listhaug.

Stolt av storkjøkkenet

Tajik på sin side mente det er underlig å høre hvordan statsråden distanserte seg fra eget vedtak, og poengterte at det var Listhaug som fikk presset gjennom storkjøkken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringens grep: Bollestad vil motvirke underernæring på sykehjem med pene tallerkener

– Faktisk var hun så stolt av å sentralisere og å ha storproduksjon på ett kjøkken fremfor å ha på hvert enkelt sykehjem, at hun å dro med seg arbeiderpartifolk for å vise fram kjøkkenet og fortelle at «her gjør vi det på denne måten, og det er veldig bra». Så stolt var Sylvi Listhaug av å ha gjennomført dette her.

Tajik mener at Aps ønske om å gi kommunene tre milliarder flere kroner i sine alternative budsjett, er løsningen å følge. Med disse midlene mener hun kommunene vil kunne få til desentralisering av kjøkkenene.

Vil gire om: – De eldre må få større valgfrihet

– Ja, det kjøkkenet åpnet og det kjøkkenet produserte mat, men jeg var tydelig på at jeg ønsket kjøkken tilbake på sykehjem og reddet derfor de som var igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Listhaug på sin side påpekte at Ap på ingen måte hadde lovet noen penger til kjøkken på sykehjem. I tillegg mener statsråden at Arbeiderpartiet ikke har neon troverdighet på området. Og viste til at partiets lokale politikere ikke hadde bidratt til bygging av sykehjemsplasser i kommunene.

Noen kommuners grep: Sykehjem kutter ned på eldremat

Vil se fremover

– Selvfølgelig skal våre lokalpolitikere prioritere. Men da du satt som eldrebyråd i Oslo ble det lagt ned 294 plasser, poengterte Tajik.

– Det er lenge siden, svarte Listhaug.

– Du må jo tåle å bli konfrontert med det.

Frp har ved de siste to Stortingsvalgene lovet 10.000 flere sykehjemsplasser. Men, understreket programleder Randen, det er ikke blitt flere.

– Det er ikke rart når Oslo alene har lagt ned over 400 sykehjemsplasser, gjentok Listhaug og igjen gjorde poeng av at det er åtte år siden hun satt i posisjon i Oslo kommune, og at hun som statsråd er opptatt av å se fremover.

– Vi vil ikke gjøre butikk på bestemor, avsluttet Tajik.