Kristelig Folkepartis landsmøte:Selbekk mener Ropstad bør gå for en strengere innvandringspolitikk

Vebjørn Selbekk er redaktør i Dagen Magazinet. På bildet dekker han KrF sitt ekstraordinært landsmøte på Gardermoen.
Vebjørn Selbekk er redaktør i Dagen Magazinet. På bildet dekker han KrF sitt ekstraordinært landsmøte på Gardermoen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

God familiepolitikk er ikke nok til å mobilisere massene, mener Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk. – KrF bør tørre å peke på den kristne kulturarven som en identitetsmarkør, og gå inn for en strengere innvandringspolitikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringssamarbeidet med Høyre, Frp og Venstre har ikke vært noen umiddelbar suksessoppskrift for Kristelig Folkeparti. Partiet ligger fortsatt under sperregrensen på meningsmålingene, og har ikke sett firetallet siden oktober 2018. Samtidig har partiet mistet flere tusen medlemmer, blant dem flere tidligere tungvektere i partiet.

Til helgen møtes et slanket og splittet KrF til landsmøte i Stavanger. Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk tror det blir et spesielt landsmøte.

– Det er første gang på 13 år at KrF møter til landsmøte som regjeringsparti. Etter en svært opprivende strid som har ført til splittelse i partiet blir landsmøtet viktig. Kjell Ingolf Ropstad må bruke anledningen til å samle partiet, sier Selbekk til ABC Nyheter.

Han påpeker at det ikke er de helt store sakene som står på dagsorden, og at det heller ikke er knyttet noen spenning til hvem som velges inn i partiledelsen. Likevel tror han årets landsmøte blir svært avgjørende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å klare å samle KrF og se fremover er den store oppgaven som ligger på skuldrene til Kjell Ingolf Ropstad. Det er ingen tidligere KrF-leder som har hatt en mer krevende jobb enn den påtroppende lederen får. Jeg tror det er 50/50 om partiet klarer sperregrensa ved valget i 2021. Det vil avgjøre Ropstads skjebne. Enten blir han mannen som redder KrF, eller så blir han mannen bak KrFs havari.

Selbekk tror det er gode muligheter for at Ropstad ender opp som redningen for partiet. Men da bør han se til Sverige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Kjell Ingolf Ropstad blir KrFs nye leder, og har en stor utfordring med å samle partiet og klatre på meningsmålingene. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Kjell Ingolf Ropstad blir KrFs nye leder, og har en stor utfordring med å samle partiet og klatre på meningsmålingene. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Må ta eierskap til kristne verdier

Kristendemokraterna (KD) er KrFs søsterparti i Sverige. Etter fire år under sperregrensen fikk KD 6,3 ved valget sist høst. På ferske meningsmålinger får det svenske kristenpartiet over 10 prosent på målingene, ifølge Aftenposten.

Kjell Ingolf Ropstad har tidligere sagt til avisen at han lar seg inspirere av KD og partilederen Ebba Busch Thor. Selbekk synes det er svært interessant, og er spent på å se om Ropstad viser til Sverige i sin tale til landsmøtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– KrF har mye å lære av det KD har fått til i Sverige. De har turt å peke på den kristne kulturarven som en identitetsmarkør for det svenske samfunnet. På den måten når de ut til en mye større velgergruppe. Ikke bare de som er veldig kristne, men også de som mener kristne verdier er viktige i en tid når samfunnet er i endring og islam spiller en stadig større rolle i Norge og Europa.

Kristne og norske verdier var en viktig sak i valgkampen i 2017, men KrF klarte ikke å ha eierskap til saken selv om den hører hjemme på KrFs «banehalvdel», ifølge Selbekk.

– Ola Borten Moe i Senterpartiet, Linda Hofstad Helleland i Høyre og ikke minst Sylvi Listhaug i Frp var politikere som klarte å eie dette med norske og kristne verdier. Jeg tror KrF kan vinne mye på å klare å ta eierskap til den saken.

Aktuelt: Tungvektere forlater KrF

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avventende i rød fraksjon

Dag Sele er sentralstyremedlem i KrF og tidligere fylkesleder i Hordaland KrF. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Dag Sele er sentralstyremedlem i KrF og tidligere fylkesleder i Hordaland KrF. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sentralstyremedlem i KrF, Dag Sele, ville at partiet skulle følge Hareides ønske og søke samarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Han er en av de «røde» tilhengerne blant tungvekterne i KrF som har valgt å forbli medlem etter partiets veivalg. Han har imidlertid trukket seg som fylkesleder i Hordaland KrF, og stiller ikke til gjenvalg som sentralstyremedlem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg hadde i utgangspunktet sagt ja til en ny periode, men det kandidaturet trakk jeg. Det er ikke naturlig for meg å ha en lederrolle når prosjektet til partiet ble et annet enn jeg ønsket, sier Sele til ABC Nyheter.

Foran årets landsmøte har han en avventende holdning enn tidligere.

– Jeg er spent. Jeg har håp om at vi skal komme et steg nærmere å samle partiet og få synliggjort at vi fortsatt er et bredt sammensatt parti, og at vi er et sentrumsparti der vi får med oss både de som ønsket å gå Knut Arilds vei, og de som ønsket regjering. Det er en utfordring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 132 kommuner vil være uten KrF-liste i høstens kommunevalg

Ønsker et frittalende regjerings-KrF

For å samle partiet etter det store veivalget i 2018/2019 og spliden som fulgte, tror Sele det er viktig at KrF tør å være like frittalende og frimodige i sine uttalelser som andre regjeringspartier har turt.

– Jeg har et håp om at KrFs primærstandpunkt ikke blir utvannet av lojalitet til regjeringen. For eksempel i saken om å hente IS-barna hjem til Norge. Det må komme fram hva KrF mener, og det må ikke balanseres for mye opp av at vi tar hensyn til hva andre partier i regjeringen mener, sier han.

– Vil du si at KrF befinner seg i en krise?

– Det er vanskelig å komme utenom at vi er det, og det har vi vært en god stund. Vi må sette ned en innsats for å snu en kritisk utvikling på meningsmålingene.

KrF: Det haster med å finne en løsning for norske barn av IS-krigere