Meny

30 år siden studentopprøret i Kina:

– Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina

Se video: Dette skjedde på Den himmelske freds plass i 1989.

– Jeg tror verdenssamfunnet har glemt hendelsene på Den himmelske freds plass for 30 år siden, sier Kina-direktør Sophie Richardson i Human Rights Watch.

Natt til 4. juni 1989 slo den kinesiske hæren til mot demonstrantene som hadde samlet seg på Den himmelske freds plass (Tiananmen) i hovedstaden Beijing.

– Protestene og etterspillet ble avgjørende for kommunistpartiets syn på aktivisme og organisert motstand. De betraktet protestene som et spørsmål om liv eller død, sier Richardson.

Tapstallene har vært sterkt omstridt, fra noen hundre til over tusen. Informasjon om hendelsene er fremdeles sensurert i Kina.

– I 1989 kunne du ikke danne en uavhengig fagforening i Kina, i 2019 kan du fortsatt ikke det. I 1989 kunne du ikke starte en uavhengig avis, i 2019 er det fortsatt tilfelle, sier Kina-direktør i menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch, Sophie Richardson, til ABC Nyheter.

Hun mener situasjonen for sivilsamfunnet, politisk aktivisme og fredelige protestgrupper i Kina på mange områder har blitt verre siden 1989.

– Det har vært en ønsketenkning blant vestlige politikere og diplomater om at Kina ville bli mer demokratisk og tolerant etter hvert som landet ble rikere og mektigere, sier Richardson.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Røde flagg under demonstrasjonene for demokrati. Den himmelske freds plass 4. mai 1989. NTB Scanpix/AP.

– En million internert

Demonstrantene oppførte en versjon av Frihetsgudinnen på Den himmelske freds plass, 30. mai 1989. NTB Scanpix/AP.

Human Rights Watch la i september i fjor frem en større rapport om situasjonen for den muslimske uigur-befolkning i Xinjiang, basert på intervjuer med tidligere innbyggere av provinsen.

Siden 2001 har kinesiske myndigheter aksjonert mot det de kaller uiguriske separatister, og satt dette i sammenheng med den internasjonale kampen mot terror.

– Troverdige anslag går ut på at en million uigurer i dag er internert i kinesiske «omskoleringsleire» i Xinjiang. Det er den groveste menneskerettighetskrisen i Kina siden hendelsene på Tiananmen. Om noe annet land hadde gjort dette ville det for lengst ha vært tema i FNs sikkerhetsråd, sier Richardson.

Hun nevner tortur, mishandling, politisk indoktrinering, krav om å ta avstand fra islam og skifte språk til mandarin som eksempler på overgrepene uigurer i regionen blir utsatt for.

– Det har vært et sjokkerende svik.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Satellittfoto fra Xinjiang-regionen i Kina skal vise en av interneringsleiren i regionen, der til samme 1 millioner uigurer holdes fanget i «skoleringsleire». NTB Scanpix/AP. Arkivfoto fra 17. september 2018.

– Trodde nordmenn tålte kulda

Sjåføren av et pansret kjøretøy som rammet studentenes rekker og såret mange ligger død på bakken etter å ha blitt skamslått av studenter, som også tente på kjøretøyet hans da hæren angrep Tiananmen-plassen i Beijing. Natt til 4. juni 1989. NTB Scanpix/AP.

I 2010 ble Liu Xiaobo tildelt Nobels fredspris av Den norske Nobelkomite. Han var en av Kinas mest kjente dissidenter, og var selv aktiv ved protestene i 1989. Året før pristildelingen ble han dømt til 11 års fengsel for sin demokrati-aktivisme.

Kina reagerte kraftig mot norske myndigheter, noe som gikk ut over diplomatiske og økonomiske forbindelser til Norge.

– Hvis jeg hadde fått en dollar for hver norske diplomat jeg har hørt klage over at forholdet mellom Norge og Kina var «på frysepunktet» i denne perioden ville jeg vært rik. Jeg trodde nordmenn tålte kulda, sier Richardson oppgitt.

I 2016 var det igjen politisk kontakt mellom Norge og Kina. I en felles politisk erklæring lovet Norge å «respektere Kinas kjerneinteresser»:

«Den norske regjeringen (...) knytter stor viktighet til Kinas kjerneinteresser og sentrale anliggender, og vil ikke støtte handlinger som undergraver disse, og vil gjøre sitt beste for å unngå fremtidig skade på de bilaterale forbindelsene [landene imellom].»

– Uttalelsen tok i bruk språket til kinesiske myndigheter. Norge har tidligere hatt en lang og stolt historie med å forsvare menneskerettigheter jorda rundt, sier Richardson.

Situasjonen for Xiaobo var ikke tema under statsminister Erna Solbergs besøk i Kina i april 2017, der hun blant annet møtte president Xi Jinping. Torsdag 13. juli det året døde demokrati-aktivisten av organsvikt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Daværende leder av Den norske nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland (t.v.), setter fredsprisen ned på den tommestolen der Liu Xiaobo skulle sittet. 10. desember 2010. NTB Scanpix/Reuters.

Nettsensur

Xi Jinping har vært Kinas president siden mars 2013.

– Under hans styre har det vært en reversering av noen av rettighetene som faktisk ble opparbeidet i Kina siden 1989. Han har helt klart søkt å knuse det uavhengige sivilsamfunnet, i den grad det eksisterte, sier Richardson.

Xi Jinpings regjering har gradvis skjerpet kontrollen med nettaktiviteten til landets 800 millioner internettbrukere. Kina har et eget direktorat med ansvar for nettsensur.

– Xis regjering har gått aggressivt til verks for nettsensur, og bruker avansert teknologi til overvåking og sosial kontroll, sier Richardson.

Kina-direktør i Human Rights Watch, Sophie Richardson.

Nettfiltre blokkerer tilgangen til globale sosiale medier som Twitter, Facebook og YouTube. Argumentet er at tjenestene utgjør «en trussel for nasjonal sikkerhet».

Slik sensur gjør det fremdeles vanskelig for kinesere å få tilgang til informasjon om hendelsene på Den himmelske freds plass i 1989.

– Men uavhengige aktivister, feminister, skribenter og advokater arbeider fremdeles for reformer og ansvarliggjøring i Kina. Dette er et sterkt vitnesbyrd om den menneskelige viljen til frihet, og ånden fra Tiananmen i 1989, sier Richardson.

Les også: Kinesisk database inneholdt liste med 1,8 millioner «verpeklare» kvinner

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Titusener tok del i en markering i Hong Kong for å markere natten da demonstrasjonene på Den himmelske freds plass. Arkivfoto fra 4. juni 2015. NTB Scanpix/AP.

Verdens nest største økonomi

Kina har utvilsomt større muskler i dag enn for 30 år siden, og er mer selvhevdende internasjonalt. Landet regnes som verdens nest største økonomi etter USA (siden EU ikke er et land). Kinas vel 1,4 milliarder innbyggere utgjør 20 prosent av verdens befolkning.

– Det er helt naturlig at et slikt land øker sin globale tilstedeværelse. Dette har betydning for geopolitikk og USAs dominans. Kina er en annen type stormakt enn vi har sett tidligere, og det skaper bekymring hos mange, sier seniorforsker ved NUPI og Universitetet i Bergen, Hans Jørgen Gåsemyr, til ABC Nyheter. Han har Kina som spesialområde.

Seniorforsker Hans Jørgen Gåsemyr, NUPI.

Gåsemyr mener Kina på mange områder har hatt en positiv utvikling de siste 30 årene:

– Utdanningsnivå, levekår og sosial mobilitet har blitt veldig mye bedre. Men når det gjelder sivile og politiske rettigheter som stemmerett, organisasjons- og ytringsfrihet er bildet annerledes. På noen områder har Kina de siste årene også blitt mindre liberalt. Dette nyanserte perspektivet mistes ofte, mener Gåsemyr.

De siste årene har Kina markert sine omstridte territorialkrav i Sør-Kinahavet militært. I Djibouti på Afrikas horn åpnet Kina i 2017 sin første oversjøiske base til bruk også for Kinas militære. I de enormt ambisiøse Belte- og vei-prosjektene finansierer Kina infrastruktur for handel i Sentral-Asia, Afrika og Øst-Europa. Les også: «Silkeveien»: Kinas karavane til stormakt

Gåsemyr mener den kinesiske utviklingspolitikken har fulgt en forholdsvis konsekvent linje, formet av de 5 prinsippene om «fredelig sameksistens og gjensidig respekt», som har stått sentralt i landets utenrikspolitikk siden 50-tallet.

– Et av de sentrale prinsippene dreier seg om ikke-innblanding i andre lands interne anliggender, i motsetning til den mer normative tilnærmingen land som for eksempel Norge har, sier Gåsemyr.

– Inntil videre prøver Kina å etterleve sine utenrikspolitiske prinsipper, men det er vanskelig å være et stort, mektig land som skal fremme egne interesser uten å fremstå truende eller tråkke andre på tærne, sier seniorforskeren.

Les også: – Kan senke amerikanske skip i Sør-Kinahavet

Les også: Reisetips: Glem sosiale medier når du er i Kina

Øvrige kilder: NTB, SNL.

Det kinesiske hangarskipet Liaoning (i midten) under en øvelse i den vestlige delen av Stillehavet 18. april 2018. NTB Scanpix/Reuters.
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:10 Kristiansund forlenget rekken uten tap20:09 Sarpsborg-nedturen fortsetter, tapte hjemme mot Ranheim20:03 Strømsgodset snudde mot Tromsø19:55 Odd herjet med LSK – troner alene på tabelltopp19:54 Etterlengtet opptur for Rosenborg, slo Mjøndalen i dramatisk kamp19:12 Mol og Sørum vant storturnering i Brasil18:51 To personer er funnet døde i skredområde på Svalbard18:01 Motorsykkel kolliderte med bil i Larvik18:00 Ny lakseavtale mellom Norge og Kina17:49 Komponist Alfred Janson er død17:33 Flere måtte evakueres fra berg-og-dal-bane i Sverige16:32 Trafikkulykke i Aust-Agder: Bil kjørte i fjellvegg – én person omkom16:09 Tidligere fylkesmann Signe Marie Stray Ryssdal er død15:55 Bombe mot turistbuss ved pyramidene i Egypt14:54 Varsel til Madonna og mulig straff til Island for Palestina-flagg14:41 Syklist kolliderte med bil på Voss14:31 Samferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04 Dykkere fant død person i Stavanger13:28 Vil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24 Nyvalg i Østerrike i september13:23 Saudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56 Ni migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55 Prinsessen og Verrett gjester i rojalt bryllup12:24 Tysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21 Brasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet12:20 Syklist kolliderte med bil på Voss11:48 100 år etter: Bildene som endret vårt syn på universet11:23 Dekkene på tankbilen tok fyr – sjåføren hylles som helt10:47 Juncker freser mot dumme journalister10:22 Syklist kjørt til sykehus etter sykkelritt-ulykke ved Hønefoss09:31 War of Will vant Preakness Stakes09:22 Regjeringen vil styrke fagskolene09:17 Wondolowski satte MLS-rekord med stil09:02 Norge på plass i Polen før U20-VM: – Vi tar kamp for kamp08:50 Arnold Schwarzenegger ble sparket bakfra under hoppetau-arrangement08:46 Selvmord blant unge øker i USA – jenter tar igjen gutter08:29 – Å innføre røykeloven er noe av det tøffeste jeg har gjort07:56 Tidligere tingrettsdommer møter i retten tiltalt for overgrep mot barn06:47 Trump maner til republikansk samhold i abortsaken06:13 Dette skjer i dag05:57 Sveits stemmer over våpenlover på linje med EU05:35 Dette skjedde i natt05:04 Brann i rekkehus i Tromsø slukket04:42 Fem omkom i flyulykke i Honduras04:18 Saudi-Arabia avviser trussel mot aktivist i Norge04:18 Tyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettforsvarsanlegg03:33 Femteplass i Eurovision: – Keiino er kommet for å bli03:26 Boeing erkjenner feil ved 737 MAX-simulator02:48 Mann omkom i trafikkulykke i Oppland01:34 Nye luftangrep fra Israel mot mål i Syria01:05 Dette sier Jean-Claude Juncker01:00 Juncker freser mot dumme journalister00:49 Reklametavle på Times Square i New York i full fyr00:37 Saudi-Arabia kaller inn til krisemøter00:37 Norge ga flest poeng til Tsjekkia00:31 Mol og Sørum til finale i Brasil00:16 Monaco nesten berget i Ligue 100:08 Madonna med munkekor i Eurovision-pausen00:03 Tre Kronor vant VM-finalereprisen23:39 Hegerberg: – Savner å spille for landet mitt22:28 Keiino møtt av massiv klapping – stiger på oddslistene22:06 Mann omkom i trafikkulykke i Oppland21:26 Denne papyrus-biten forteller en historie fra begynnelsen til den kristne kirken21:13 Kurz vil ha nyvalg i Østerrike etter korrupsjonsskandale20:21 Vanvittig drama og ekstraomganger da Vipers tok første stikk20:16 Den røde eller den blå fare?20:11 Manchester City lekte seg til nytt trofé med 6-0-seier i FA-cupfinalen20:06 Hegerberg med hattrick da Lyon vant mesterligaen med 4-1 over Barcelona19:32 Uvedkommende kom seg inn på lukket Eurovision-område – medier frykter for sikkerheten19:06 Mann i 20-årene dømt til fengsel for en rekke grove trusler19:06 Norske artister spiller på protestkonsert mot Eurovision i Betlehem18:35 Norge sikret plassen i elite-VM med festhockey mot Italia og 7-1-seier18:27 Kunstneren Peter Dahl er død17:41 USA utsteder advarsel til flyselskaper om Persiabukta17:22 John Arne Riise har kontaktet Strømsgodset om ledig trenerjobb16:53 Fant 370.000 tannbørster på øde øy16:35 Tusener krever at Østerrikes regjering må gå16:33 Bombedømt russisk 19-åring sendt ut av Norge15:04 Keiino strålte under siste prøve før Eurovision-finalen14:45 Boris Johnson ligger best an til å etterfølge Theresa May14:36 Mann måtte amputere armen etter saluttulykke i Mysen14:23 Syklist mistet livet i Nordland14:05 Skiløper omkom etter fallulykke i Jotunheimen13:47 Jevnere enn ventet i Australia13:42 Mann omkom i ulykke på Hvaler13:39 MC-fører skadd i ulykke på Siljan13:39 Strache går av som visestatsminister i Østerrike12:40 Norsk sjaman om «Shaman Durek»: – Henger ikke helt med12:34 MC-fører alvorlig skadd i ulykke på Siljan12:29 Rødt vil stanse ny postlov12:23 Prinsesse Märtha Louise avlyser pressekonferanse og vil ikke snakke med journalister12:16 Hund hylles som helt etter å ha reddet begravd baby12:05 To menn i retten etter sparkesykkel-vold i Oslo12:03 Harsem ikke fornøyd med å bli vraket11:55 Nordmenn storhandlet på og før 17. mai11:22 Guardiola svarte om anklagene: – Vi er uskyldige til det motsatte er bevist10:50 Ibrahim forlenget med Pafos10:31 Valgdagsmåling: Opposisjonen ligger an til å vinne valget i Australia10:22 Kilder: Kurz utelukker videre samarbeid med FPÖ-lederen10:01 Zlatan utestengt etter nakkegrep på keeper
Siste nytt
20:10SportKristiansund forlenget rekken uten tap20:09SportSarpsborg-nedturen fortsetter, tapte hjemme mot Ranheim20:03SportStrømsgodset snudde mot Tromsø19:55SportOdd herjet med LSK – troner alene på tabelltopp19:54SportEtterlengtet opptur for Rosenborg, slo Mjøndalen i dramatisk kamp19:12SportMol og Sørum vant storturnering i Brasil18:51NorgeTo personer er funnet døde i skredområde på Svalbard18:01NorgeMotorsykkel kolliderte med bil i Larvik18:00PengerNy lakseavtale mellom Norge og Kina17:49NorgeKomponist Alfred Janson er død17:33VerdenFlere måtte evakueres fra berg-og-dal-bane i Sverige16:32NorgeTrafikkulykke i Aust-Agder: Bil kjørte i fjellvegg – én person omkom16:09NorgeTidligere fylkesmann Signe Marie Stray Ryssdal er død15:55VerdenBombe mot turistbuss ved pyramidene i Egypt14:54VerdenVarsel til Madonna og mulig straff til Island for Palestina-flagg14:41NorgeSyklist kolliderte med bil på Voss14:31NorgeSamferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04NorgeDykkere fant død person i Stavanger13:28PengerVil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24PolitikkNyvalg i Østerrike i september13:23VerdenSaudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56VerdenNi migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55NorgePrinsessen og Verrett gjester i rojalt bryllup12:24VerdenTysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21NorgeBrasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet12:20NorgeSyklist kolliderte med bil på Voss11:48Verden100 år etter: Bildene som endret vårt syn på universet11:23NorgeDekkene på tankbilen tok fyr – sjåføren hylles som helt10:47PolitikkJuncker freser mot dumme journalister10:22NorgeSyklist kjørt til sykehus etter sykkelritt-ulykke ved Hønefoss09:31SportWar of Will vant Preakness Stakes09:22NorgeRegjeringen vil styrke fagskolene09:17SportWondolowski satte MLS-rekord med stil09:02SportNorge på plass i Polen før U20-VM: – Vi tar kamp for kamp08:50VerdenArnold Schwarzenegger ble sparket bakfra under hoppetau-arrangement08:46VerdenSelvmord blant unge øker i USA – jenter tar igjen gutter08:29Helse og livsstil– Å innføre røykeloven er noe av det tøffeste jeg har gjort07:56NorgeTidligere tingrettsdommer møter i retten tiltalt for overgrep mot barn06:47VerdenTrump maner til republikansk samhold i abortsaken06:13NorgeDette skjer i dag05:57VerdenSveits stemmer over våpenlover på linje med EU05:35NorgeDette skjedde i natt05:04NorgeBrann i rekkehus i Tromsø slukket04:42VerdenFem omkom i flyulykke i Honduras04:18NorgeSaudi-Arabia avviser trussel mot aktivist i Norge04:18VerdenTyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettforsvarsanlegg03:33VerdenFemteplass i Eurovision: – Keiino er kommet for å bli03:26VerdenBoeing erkjenner feil ved 737 MAX-simulator02:48NorgeMann omkom i trafikkulykke i Oppland01:34VerdenNye luftangrep fra Israel mot mål i Syria01:05VerdenDette sier Jean-Claude Juncker01:00VerdenJuncker freser mot dumme journalister00:49VerdenReklametavle på Times Square i New York i full fyr00:37VerdenSaudi-Arabia kaller inn til krisemøter00:37VerdenNorge ga flest poeng til Tsjekkia00:31SportMol og Sørum til finale i Brasil00:16SportMonaco nesten berget i Ligue 100:08VerdenMadonna med munkekor i Eurovision-pausen00:03SportTre Kronor vant VM-finalereprisen23:39SportHegerberg: – Savner å spille for landet mitt22:28KulturKeiino møtt av massiv klapping – stiger på oddslistene22:06NorgeMann omkom i trafikkulykke i Oppland21:26VerdenDenne papyrus-biten forteller en historie fra begynnelsen til den kristne kirken21:13PolitikkKurz vil ha nyvalg i Østerrike etter korrupsjonsskandale20:21SportVanvittig drama og ekstraomganger da Vipers tok første stikk20:16PolitikkDen røde eller den blå fare?20:11SportManchester City lekte seg til nytt trofé med 6-0-seier i FA-cupfinalen20:06SportHegerberg med hattrick da Lyon vant mesterligaen med 4-1 over Barcelona19:32KulturUvedkommende kom seg inn på lukket Eurovision-område – medier frykter for sikkerheten19:06NorgeMann i 20-årene dømt til fengsel for en rekke grove trusler19:06NorgeNorske artister spiller på protestkonsert mot Eurovision i Betlehem18:35SportNorge sikret plassen i elite-VM med festhockey mot Italia og 7-1-seier18:27NorgeKunstneren Peter Dahl er død17:41VerdenUSA utsteder advarsel til flyselskaper om Persiabukta17:22SportJohn Arne Riise har kontaktet Strømsgodset om ledig trenerjobb16:53VerdenFant 370.000 tannbørster på øde øy16:35PolitikkTusener krever at Østerrikes regjering må gå16:33NorgeBombedømt russisk 19-åring sendt ut av Norge15:04NorgeKeiino strålte under siste prøve før Eurovision-finalen14:45VerdenBoris Johnson ligger best an til å etterfølge Theresa May14:36NorgeMann måtte amputere armen etter saluttulykke i Mysen14:23NorgeSyklist mistet livet i Nordland14:05NorgeSkiløper omkom etter fallulykke i Jotunheimen13:47VerdenJevnere enn ventet i Australia13:42NorgeMann omkom i ulykke på Hvaler13:39NorgeMC-fører skadd i ulykke på Siljan13:39VerdenStrache går av som visestatsminister i Østerrike12:40Helse og livsstilNorsk sjaman om «Shaman Durek»: – Henger ikke helt med12:34NorgeMC-fører alvorlig skadd i ulykke på Siljan12:29PolitikkRødt vil stanse ny postlov12:23NorgePrinsesse Märtha Louise avlyser pressekonferanse og vil ikke snakke med journalister12:16VerdenHund hylles som helt etter å ha reddet begravd baby12:05NorgeTo menn i retten etter sparkesykkel-vold i Oslo12:03SportHarsem ikke fornøyd med å bli vraket11:55PengerNordmenn storhandlet på og før 17. mai11:22SportGuardiola svarte om anklagene: – Vi er uskyldige til det motsatte er bevist10:50SportIbrahim forlenget med Pafos10:31VerdenValgdagsmåling: Opposisjonen ligger an til å vinne valget i Australia10:22VerdenKilder: Kurz utelukker videre samarbeid med FPÖ-lederen10:01SportZlatan utestengt etter nakkegrep på keeper
Populært